Hrubeš: Svi su ljubomorni na Njemačku

“Njemački pristup mlađim kategorijama ne može da se sprovede u drugim zemljama. Koga god da sretnemo u svijetu, svi su pomalo ljubomorni na nas”, rekao je selektor mlade reprezentacije Njemačke.
269 pregleda 0 komentar(a)
Horst Hrubeš, Foto: Www.dfb.de
Horst Hrubeš, Foto: Www.dfb.de
Ažurirano: 05.01.2015. 12:23h

Nakon osvajanja titule na Mundijalu u Brazilu i gotovo savršenih igara Bajern Minhena, u Njemačkoj su postali prepotentni do te mjere da Horst Hrubeš poručuje da niko ne može ni da se približi njihovom stručnom radu.

Trener mlade reprezentacije Njemačke smatra da nijedna druga zemlja ne može da se pohvali tako dobrim razvojem mladih igrača.

Hrubeš, koji je sa Zapadnom Njemačkom stigao do finala Svjetskog prvenstva u Španiji 1982. godine, nema sumnje oko toga ko ima najveće talente u Evropi.

“Njemački pristup mlađim kategorijama ne može da se sprovede u drugim zemljama. Nijedna druga država na svijetu ne ulaže toliko truda u razvoj mladih igrača. Koga god da sretnemo u svijetu, svi su pomalo ljubomorni na nas”.

“Već imamo 11-godišnjake u našim centrima za talente i pomno pratimo njihov razvoj. Uzgred, od početka vijeka, profesionalni klubovi moraju da imaju centre za razvoj mladih igrača. Što više zabave unesete dok učite djecu da igraju, to će biti bolje za njihov kasniji razvoj”.

“I nije samo izreka da najbolji treneri moraju da rade sa mladima, to je istina”, rekao je Hrubeš u razgovoru za portal Goal.com.

Hrubeš je sa mladom reprezentacijom Njemačke osvojio titulu prvaka Evrope 2009. godine, a u finalu je ponižena Engleska (4:0).

Za tu nevjerovatnu generaciju su igrale velike zvijezde današnjeg fudbala - Manuel Nojer, Mesut Ozil, Džerom Boateng, Mats Humels, Sami Kedira, Marsel Šmelcer i Benedikt Hevedes, te sadašnji nosioci igre bundesligaša - kapiten Hofenhajma Andreas Bek, Denis Aogo iz Šalkea, Gonsalo Kastro iz Bajer Leverkuzena, Sandro Vagner iz Herte, Danijel Švab iz Štutgarta...

Trojica zlatnih momaka iz Švedske su odlučila da igraju za druge zemlje - Fabijan Džonson je reprezentativac SAD (otac mu je Amerikanac), Sebastijan Beniš igra za Poljsku (rođen u Gljivicama), a Aškan Dežaga za Iran, odakle je sa porodicom i preselio u Njemačku kada je imao godinu.

Bonus video: