Šta nas čeka: Ruski rulet i švedski sto

Reprezentacija Crne Gore u martu i junu igra utakmice za povratak u trku za Evropsko prvenstvo.
57 pregleda 1 komentar(a)
Crna Gora - Švedska, Foto: Beta-AP
Crna Gora - Švedska, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 04.01.2015. 18:54h

Umjesto podsjećanja na 2014. godinu, koja je mahom bila neuspješna za crnogorski fudbal, prije svega zbog loših momenata oko reprezentacije u ciklusu septembar-oktobar (odlazak Drinčića, pa remi u Lihtenštajnu i poraz u Austriji, grozničava potraga za „strancima”), donosimo kalendar događaja i očekivanja na domaćoj klupskoj i reprezentativnoj sceni u 2015.

JANUAR

Nakon kratke pauze, prvoligaški klubovi počeće pripreme za proljećnu polusezonu. Do kraja mjeseca trajaće zimski prelazni rok. Zbog opšte besparice, u Crnoj Gori odavno nije bilo velikih transfera, teško da će se ovog januara dogoditi neki izuzetak.

Očekuju se sitni međuklupski prelasci, možda i odlazak nekog talenta na probni rad u veliki evropski klub. Iz Crne Gore je u minule dvije godine uglavnom uzimao holandski PSV Ajndhoven. Da li će se zainteresovati još neko?

Od 14. do 19. januara Podgorica će biti domaćin kvalifikacione grupe za odlazak na EP u malom fudbalu, a rivali Crne Gore su Finska, Vels i Kipar. Na žrijebu u Nionu mlada reprezentacija Crne Gore dobiće protivnike u kvalifikacijama za EP koje startuju u septembru.

Trebalo bi i da se zvanično završi decenijska era Miomira Mugoše na čelu FK Budućnost.

FEBRUAR

Prvoligaši će 24. februara nastaviti takmičenje u Telekom 1. CFL. Do tada će se na primorju, na potezu od Ulcinja do Grblja, uglavnom na plastici, igrati na desetine prijateljskih utakmica. Na pripremama će, kao i obično, boraviti klubovi iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije…

Selektor A reprezentacije Branko Brnović i čelnici FSCG do tada bi trebalo da završe najavljeni projekat pronalaska novog veznog fudbalera.

MART

Ključni mjesec kada je u pitanju seniorska reprezentacija. Zna se i datum - 27. mart, kada će pod Goricom gostovati Rusija. Novembarski remi sa Švedskom odložio je odluku baš za taj termin.

Crna Gora bi pobjedom protiv velikog protivnika opet postala ravnopravan konkurent za odlazak na Evropsko prvenstvo.

Remi ne bi ponudio realnu nadu, dok bi poraz označio kraj i to dosta prije kraja… Ruski rulet, u pravom smislu. U istom mjesecu Mojaš Radonjić bi trebao da debituje na klupi mlade reprezentacije u prijateljskom meču.

APRIL

Zahuktaće se borbe u Telekom 1. CFL, vjerovatno će biti jasnije ko je najbliži tituli, ko konkuriše za Evropu, a kome se smiješi ispadanje.

Odigraće se i mečevi polufinala Kupa.

MAJ

Omladinska reprezentacija Crne Gore, predvođena Aleksandrom Miljenovićem, pokušaće na turniru elitne runde kvalifikacija za EP (Sarajevo, od 14. do 19. maja) da ostvari istorijski uspjeh, plasira se na Evropsko prvenstvo, što do sada nije uspjelo nijednoj našoj selekciji.

Rivali su BiH, Ukrajina i Poljska, a u završnicu ide samo prvoplasirani tim.

Pretposljednjeg dana maja biće promovisan šampion Telekom 1. CFL za sezonu 2014/15. Potvrda jesenje dominacije Rudara, het-trik Sutjeske, prvo slavlje Mladosti ili čudo Budućnosti? Malo prije toga znaće se i pobjednik Kupa.

U maju ćemo saznati i da li će Stevan Jovetić odbraniti titulu engleske Premijer lige sa Mančester sitijem, da li će Mirko Vučinić postati kralj strijelaca u Emiratima, da li će Miodrag Božović izvesti Lokomotivu na evropsku scenu...

JUN

Seniorska reprezentacija će 14. juna, u najnezgodnijem terminu, nekoliko sedmica pošto se završe prvenstva većine fudbalera, igrati sa Švedskom u Stokholmu. Prethodno će martovski duel sa Rusijom pokazati kakav će ulog biti serviran na „švedskom stolu”…

Vrlo značajna utakmica u svakom slučaju, jer Crna Gora do juna neće ni osigurati plasman u Francusku, niti će biti matematički otpisana.

Početkom tog mjeseca biće igrani mečevi baraža za ulazak (opstanak) u Prvu ligu.

JUL

Mjesec rezervisan za klupske izlete na evropskoj sceni. Crnogorski timovi su obično autsajderi, ali dogodi se i poneko prijatno iznenađenje, poput Petrovca 2009, Zete 2012. ili Mladosti 2013. Može li opet neko da dočeka avgust u Evropi?

AVGUST Počeće jubilarna 10. sezona domaćeg šampionata od sticanja nezavisnosti. Fudbalski savez Crne Gore trebao bi da završi radove na izgradnji kuće fudbala.

Miomir Mugoša je 12. maja 2014. položio kamen temeljac, ko će presjeći vrpcu?

I dok će na Starom aerodromu zablistati novi objekat za potrebe zaposlenih u FSCG, navijači će se vjerovatno i dalje pitati - šta je sa nacionalnim stadionom?

SEPTEMBAR

Počeće rasplet kvalifikacija za EP, Crna Gora će 5. septembra dočekati Lihtenštajn, samo tri dana kasnije gostovaće Moldaviji u Kišinjevu.

Takmičarske mečeve počinje nova generacija mlade selekcije, sa novim selektorom, a preliminarnu rundu kvalifikacija igraće i omladinci i kadeti.

OKTOBAR

Posljednji mečevi u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, ko zna šta će se sve izdešavati do tada. Šta god, u kalendaru piše: 9. oktobar Crna Gora - Austrija, 12. oktobar Rusija - Crna Gora. Biće veliki uspjeh ako se bude odlučivalo u Moskvi.

NOVEMBAR

Mjesec baraža za Evropsko prvenstvo, može li Crna Gora da se nađe u bubnju? Ovo je vjerovatno ključno pitanje za crnogorski fudbal, ne samo u 2015. godini, od njegovog odgovora zavise mnogi budući planovi i projekti…

DECEMBAR

Završiće se prvi dio novog prvenstva. Mjesec sumiranja utisaka, mjesec proglašenja…

Bonus video: