Fenomen iz komšiluka: U Hrvatsku se slivaju milioni

Hrvatska je geografski blizu, ali fudbalski, očito - daleko od Crne Gore, gdje je ove zime i ostvaren jedan, za naše prilike veliki transfer (Stefan Milošević je otišao iz Iskre u Beveren) ali za pravu “siću” - kako se moglo čuti, danilovgradski klub je zaradio samo 50 hiljada eura
1067 pregleda 0 komentar(a)
Marko Pjaca, najskuplji igrač svih vremena iz hrvatske lige, Foto: BETA/AP
Marko Pjaca, najskuplji igrač svih vremena iz hrvatske lige, Foto: BETA/AP

Mladi vezista splitskog Hajduka, kapiten hrvatske omladinske reprezentacije Ante Palaversa, preći će u Mančester siti za osam miliona eura.

Transfer je senzacionalan - ali samo na prvi pogled.

Bliska prošlost odlazaka fudbalera iz HNL lige u velike evropske klubove govori da su u hrvatske klubove slivali milioni, naročito u zagrebački Dinamo, dugogodišnje carstvo Zdravka Mamića.

Mnogi fudbaleri koji su ponikli u hrvatskim klubovima, a zatim u višemilionskim transferima otišli u inostranstvo, postali su vrhunski igrači, jedan od njih i najbolji na svijetu.

“Vatreni” su ljetos osvojili drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu u Rusiji uglavnom zahvaljujući “lokalnim momcima”, igračima poniklim u domaćim klubovima.

Hrvatska je geografski blizu, ali fudbalski, očito - daleko od Crne Gore, gdje je ove zime i ostvaren jedan, za naše prilike veliki transfer (Stefan Milošević je otišao iz Iskre u Beveren) ali za pravu “siću” - kako se moglo čuti, danilovgradski klub je zaradio samo 50 hiljada eura.

Ovo je 10 najvećih transfera iz hrvatskih u inostrane klubove.

Među njima nisu neki, takođe veliki transferi iz Hrvatske, poput odlaska Marija Mandžukića u Volfsbrug, Nika Kranjčara u Portsmut...

MARKO PJACA: Najskuplji igrač koji je napustio Hrvatsku nogometnu ligu, ali se zbog teške povrede koljena (još uvijek) nije razvio na pravi način, niti dostigao potencijal koji su mu predviđali. Juventus je, naime, 2016. doveo Pjacu iz Dinama za 23 miliona eura. Uslijedila je povreda, a onda pozajmice - Šalke, pa Fiorentina.

LUKA MODRIĆ: Najbolji fudbaler na svijetu u 2018. godini u svim mogućim izborima i anketama prešao je 2008. iz Dinama u Totenhem za 21 milion eura. Samo tri godine ranije kalio se u Zrinjskom i Ineru iz Zaprešića. Nakon četiri sezone u Totenhemu preselio se u Real, sa kojim je osvoji - četiri Lige šampiona, i još puno trofeja.

EDUARDO DA SILVA: Hrvatski Brazilac, ili brazilski Hrvat, bio je pravi hit krajem prošle decenije, kada su se za njega grabili najveći evropski klubovi. Od Dinama ga je kupio Arsenal 2007. za 13,5 miliona eura. U Londonu je doživio tešku povredu - otvoreni prelom potkoljenice, koja je značajno usporila njegovu karijeru i nikada se nije vratio na pravi način.

MARKO ROG: Još jedan Dinamov biser - prodat Napoliju 2013. za 13 miliona eura. Nije opravdao potencijal jer ispod Vezuva nema veliku minutažu.

VEDRAN ĆORLUKA: Dinamo ga 2007. prodao Mančester sitiju za 13 miliona. Igrao u Totenhemu i Bajeru iz Leverkuzena, a od 2012. je u Lokomotivi iz Moskve.

MATEO KOVAČIĆ: Šesti najveći hrvatski transfer - šesti najveći iz Dinama! Mamić ga je 2013. prodao Interu za 13 miliona eura, a Real ga je 2015. kupio za 20. Sada igra na pozajmici u Čelsiju.

NIKOLA VLAŠIĆ: Prvi i jedini tranfer iz splitskog Hajduka među 10 najvećih. Prije godinu i po ga je kupio Everton za 11 miliona.

ANDREJ KRAMARIĆ: Iz Rijeke 2015. otišao u Lester za devet miliona eura. Nije previše igrao u Engleskoj, preselio se u Bundesligu (Hofenhajm) gdje je zablistao.

DEJAN LOVREN: Dinamo ga 2010. prodao Lionu za osam miliona. Sada je adut odbrane Liverpula, vodećeg tima Premijer lige.

JOZO ŠIMUNOVIĆ: Još jedan igrač iz čuvene Dinamove škole. Reprezentativac Bosne i Hercegovine otišao je 2015. u Seltik, u transferu vrijednom 7,5 miliona eura.

Bonus video: