Godina Njemaca i "brazilske tragedije"

0 komentar(a)
Njemačka, titula, Foto: Reuters
Njemačka, titula, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.01.2015. 10:38h

U fudbalu romantika odavno ne postoji, „krivci” za to su svi veliki treneri koji su zbog rezultata žrtvovali ljepotu i nisu birali sredstva tražeći put do trofeja.

Do ljetos, vjerovalo se da je ta romantika prisutna još jedino i samo u - Brazilu.

Mundijal i sve ono što je za Brazilce predstavljalo to takmičenje jasno je dalo odgovor na pitanje šta u zemlji kafe znači i fudbal, ali svu tu emociju Brazilcima ubila je Njemačka, napravila „nacionalnu tragediju” i pokazala svu surovost ovog sporta u polufinalu...

Zato - njemačka titula u Brazilu i razbijanje domaćina predstavljaju događaj koji je obilježio godinu za nama.

Pamtiće se i Realov 10. trofej u Ligi šampiona na koji se čekalo još od 2001. godine, Atletikov podvig u Primeri i prva titula nakon 18 godina posta, kao i Liverpulovo prokletstvo zvano titula u Engleskoj, pošto se u uzbudljivom finišu radovao Mančester siti sa Stevanom Jovetićem.

Slavni francuski napadač Tijeri Anri je u 2014. završio bogatu igračku karijeru.

Istovremeno, Kristijano Ronaldo i Lionel Mesi su dodali još 12 mjeseci staža velikom rivalstvu koje je donijelo brojne rekorde po broju golova...

Njemački udar na Brazil i pohod na 4. svjetsku titulu

„Njemačka svjetski šampion”, naslov je koji su mediji širom planete potpisali četvrti put u istoriji fudbala.

Nakon 7:1 u polufinalu protiv Brazila, pala je i Mesijeva Argentina u finalu kada je Mario Gece pogodio u 119. minutu (1:0), pa je Joakim Lev najzad, nakon godina u kojima je njemački fudbal rastao i rastao kroz velika takmičenja, mogao da kaže da je misija uspjela... Titula je stigla, a pečat Mundijalu je svakako bio taj polufinalni okršaj sa „kariokama”, meč koji se vidi jednom u 100 godina...

"Na poluvremenu smo se dogovorili da smanjimo gas i da ne ponižavamo protivnika", priznao je Tomas Miler da je „elf” čak bio i blag prema reprezentaciji najfudbalskije zemlje koja je ikada učestvovala na svjetskim prvenstvima.

Realova „desima” proslavljena u Lisabonu

Klupska sezona je dugo bila misterija. Murinjo je sa Čelzijem grabio do polufinala Lige šampiona iako je imao samo solidnu ekipu, Bajern gubio sjaj kako je vrijeme odmicalo, Barsa se nije snašla sa Martinom...

I malo pomalo, postalo je jasno da je glavni evropski fudbalski centar - Madrid. Real i Atletiko su stigli do finala Lige šampiona i odigrali epsku utakmicu, jer je to bio prvi gradski derbi za trofej u ovom takmičenju.

Lisabon je vidio sve i svašta - rani gol Dijega Godina i pohod „kolćonerosa” ka tituli koji je trajao sve do 93. minuta i pogotka Serhija Ramosa glavom nakon kornera.

Odlaskom u produžetke gasila se nada Atletika, pa je Real na kraju pokerom stigao do “desime” - velikom pobjedom od 4:1.

Atletiko je čudo - uprkos porazu u finalu Lige šampiona

Atletiko je ostao bez titule prvaka Evrope, ali je te majske lisabonske noći već znao da je najbolji tim u Španiji, jer je samo nekoliko dana ranije u direktnom duelu sa Barselonom na „Nou kampu” osvojio bod i „ukrao” favoritu trofej u Primeri.

Iako je sezona za manji madridski klub završena tužno, za neke navijače čak i tragično, dilema ne postoji: Atletiko je čudo koje je obilježilo sezonu 2013/14.

Madriđanima i ove sezone ide odlično u Ligi šampiona, ali su malo usporili u prvenstvu, jer je Real već na četiri boda prednost uz utakmicu manje.

Možda Dijego Simeone na vrijeme i procijeni da u Primeri nema šta da juri i posveti se Evropi...

Titula se čeka odavno: Liverpulov krah u Premijer ligi

Navijači Liverpula dugo, još od 1990. godine, sanjaju dan kada će proslaviti titulu prvaka Engleske. Bilo je sezona kada je „redsima“ pehar izmicao u finišu, ali triler koji je viđen prošle sezone je neponovljiv.

Na kraju, Liverpul je ostao praznih ruku iako je veći dio druge polusezone bio na prvom mjestu, a sve je pošlo naopako nakon poraza od Čelzija na „Enfildu“ krajem aprila. Murinjo je tada izveo praktično drugi tim (čuvao je najbolje za Ligu šampiona), ali je dočekao ono čuveno klizanje na svojoj polovini terena Stivena Džerarda...

Demba Ba i Fernando Tores, dva napadača na izdisaju u Premijer ligi, tako su u samo 90 minuta poništili nevjerovatnu sezonu Rodžersa, Suaresa, Džerarda, Kutinja, Hendersona...

Bolan kraj španske vladavine svjetskim fudbalom

Na Mundijalu je bilo svega, ali je najveći odjek u grupnoj fazi imala eliminacija Španije.

„Crvena furija“, koja je od 2008. do 2014. uništavala sve pred sobom, u Brazilu je platila za nadmenost, a selektor Visente del Boske zato što nije umio da prepozna limite velike ekipe koja je osvojila sve.

Španci su tako nakon prva dva kola (debakl od Holandije, potom i poraz od Čilea) već spakovali kofere, a na oproštaju su za utjehu savladali Australiju...

Veliki dio igrača iz slavne generacije (prije svih Ćavi Ernandes i David Vilja) nakon Svjetskog prvenstva su objavili kraj reprezentativne karijere.

Španci sada traže novu krv.

Bitka milionima se nastavlja: Suares Barsin, Hames „kralj“

Real i Barselona su prošle godine počeli tržišni rat s Garetom Bejlom i Nejmarom, a ove su nastavili dolascima Hamesa Rodrigesa i Luisa Suaresa.

Kolumbijac je navodno koštao „merengese“ 80 miliona nakon što je zablistao na Mundijalu, a zbog njegovog dolaska je žrtvovan Anhel di Marija, koji je prodat Mančester junajtedu. To je, međutim, bio samo početak, jer je ubrzo Barsa sa Suaresom napravila najveći posao ljeta.

Urugvajski Pistolero je stigao za 94 miliona, ali se na njegov debi čekalo sve do kraja oktobra, jer je na Mundijalu napravio glupost i ujeo Đorđa Kjelinija, zbog čega je bio kažnjen s četiri mjeseca neigranja.

„Božija ruka“ ili božiji dar: Tijeri Anri se oprostio od fudbala

U decembru se penzionisao fudbaler koji možda nije bio najbolji, ali jeste igrač koji je fudbal igrao laganije od svih drugih - Tijeri Anri!

U engleskom fudbalu je postao legenda, proslavio se i sa reprezentacijom Francuske, a omražen je kod Iraca, koji će ga pamtiti po čuvenom igranju rukom kada je „trikolore” odveo na Mundijal 2010.

"Božija ruka? Irci ga sigurno ne vole, ali Anri je u stvari božiji dar svjetskom fudbalu. Takvog igrača nisam upoznao", rekao je nedavno Patrik Vijeira povodom oproštaja francuskog napadača.

Anri je najbolji strijelac u istoriji Arsenala sa 228 golova na 337 mečeva, a sa londonskim klubom je osvojio dvije titule u Premijer ligi, kao i dva FA kupa.

Dron letio nad Beogradom i zavadio svijet

Srbija i Albanija su počele kvalifikacioni meč za Evropsko prvenstvo u Beogradu, igralo se sve dok iznad stadiona nije poletio dron sa zastavom takozvane Velike Albanije.

Domaćin je odgovorio na provokaciju, došlo je do tuče u kojoj su učestvovali i igrači i navijači, pa duel koji je prekinut u posljednjim minutima prvog poluvremena do danas nije nastavljen.

I sigurno je da neće, jer je nakon kazni Uefe (Srbija izgubila bodove, igraće ubuduće bez prisustva publike, Albanci službeno poraženi...) jasno da je samo izgubio fudbal na ovim prostorima i da je politika opet porazila sport.

Uslijedio je i poraz Srbije od Danske na istom stadionu i oproštaj Dika Advokata od klupe „orlova”.

Rivalstvo Ronaldo-Mesi začinjeno rekordima

A jedno od najvećih rivalstava u istoriji fudbala je dobilo novo poglavlje.

Kristijano Ronaldo i Lionel Mesi su imali još jednu fenomenalnu sezonu u kojoj je Portugalac bio uspješniji ako se gledaju trofeji.

Takođe, Ronaldo je osvojio i Zlatnu loptu za najboljeg igrača 2013. godine, a vjeruje se i da je veliki favorit da odbrani naslov. Sve će se znati 13. januara na ceremoniji u Cirihu...

Nije mu, međutim, ni Mesi ostao dužan, već je „napadao“ protivnika rekordima. Oborio je dva - postao je najbolji strijelac Primere ikada (srušio rekord Telma Zare) i Lige šampiona nakon što je preskočio Raula Gonsalesa.

Het-trik Juventusa u Seriji A i neočekivani odlazak Kontea

Juventus je vodio veliku bitku s Romom, ali je i treći put zaredom osvojio titulu u Seriji A, u kojoj je, kao i u prethodne dvije (istina, s mnogo manjom minutažom), učestvovao Mirko Vučinić.

Treći Skudeto je, međutim, samo bio uvod u promjene koje su potresle Torino.

Antonio Konte, tvorac novog Juventusa, podnio je ostavku, a njegovo mjesto preuzeo Masimilijano Alegri. Konte je od ljetos selektor Italije, kada je stigao rekao je da je ispunio san, ali su italijanski mediji došli do saznanja da je „staru damu” napustio zbog neslaganja u transfer politici s čelnicima, koji mu nisu garantovali jači tim, spreman za evropska iskušenja.

Bonus video: