Kad god je bio prvi za Božić, Murinjo je osvajao titule

0 komentar(a)
Murinjo, Foto: Beta-AP
Murinjo, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 30.12.2014. 15:30h

Žoze Murinjo je trofejan trener, jer je osvajao titule u četiri različita šampionata, u svim zemljama u kojima je radio - u Portugalu sa Portom (dvije), u Engleskoj sa Čelzijem (dvije) u Italiji sa Interom (dvije) i u Španiji sa Realom (jednu).

Ipak, za aktuelnog trenera Čelzija vezana je neobična statistika, koja mu ide u prililog ove sezone. Kad god je, naime, Murinjo bio lider za katolički Božić - osvajao je titule. A svaki put kada 25. decembra nije bio prvi, nije se radovao ni na kraju sezone...

Dok je bio trener Porta, u sezonama 2002/03 i 2003/4, Murinjo je oba puta bilo lider za Božić i šampion na na kraju sezone. U drugom slučaju osvojio je i Ligu šampiona.

Potom je prešao u Čelzi i u sezoni 2004/05 ostavio sve rivale do "boksing deja". Te sezone Čelzi je bio šampion prvi put nakon tačno 50 godina.

Priča se ponovila i naredne sezone, 2005/06. Murinjo i Čelzi bili su prvi 25. decembra, bili su prvi i u maju...

Potom je uslijedio prelazak u Inter i dvije vezane titule sa Interom (2008/09, 2009/10), začinjene titulom prvaka Evrope. U oba slučaja "narazuri" su bili lideri 25. decembra, kada je otrpilike polovina šampionata.

"Specijalni" je trenirao Real tri sezone, ali je samo jednom bio prvi za Božić. Tada je i osvojio jedinu titulu u Madridu, u sezoni 2011/12, kada je pobjegao Barseloni čak devet bodova.

Ponavlja li se sada priča? Murinjo i Čelzi imaju tri boda više od Mančester sitija. "Plavci" su favoriti za titulu, mada je tek počela druga polovina prvenstva...

Nije, naravno, Murinjo svaki put bio prvak pa svojim timom, mada je takvih sezona bilo mnogo manje od šampionskih.

Bilo ih je zapravo, samo pet. Na početku samostalne trenerske karijere, u portugalskoj Ljeiriji, Murinjo je bio 5. na tabeli za Božić, a prvenstvo je završio kao sedmi.

U svojoj trećoj sezoni u prvom mandatu na klupi Čelzija, za Božić je bio drugi, na kraju sezone ponovo drugi - iza Mančester junajteda.

Na klupi Real Madrida imao je dvije "sušne" sezone u Primeri. Jednom je za Božić bio drugi, jednom treći, a oba puta je završio prvenstvo kao drugoplasirani, iza Barselone.

Konačno, prošle sezone u Čelziju, Murinjo je bio četvrti za Božić, na kraju sezone treći, iza Mančester sitija i Liverpula.

Bonus video: