Baša: Najdraži trofej u karijeri

Najbolji trener je Dragan Radojičić, a igrač T-Com lige je Vladimir Jovović iz Sutjeske.
54 pregleda 0 komentar(a)
Marko Baša, Foto: Savo Prelević
Marko Baša, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.12.2014. 13:09h

Najbolji fudbaler Crne Gore prvi put nije napadač, nagrada po prvi put ne ide u ruke Mirka Vučinića ili Stevana Jovetića - u anketi FSCG, 2014. godinu obilježio je Marko Baša.

Defanzivac Lila "pobijedio" je konkurenciju tako što je dobio 72 boda od strane prvoligaških trenera i kapitena. Drugi je bio Stevan Jovetić sa 69 bodova, a treći Mirko Vučinić (29), koji je čak sedam puta biran za najboljeg u prethodnih osam godina. Bod manje od Vučinića imao je Stefan Savić (28).

Primajući nagradu, Marko Baša je pokazao emocije, u javnosti vjerovatno prvi put viđene otkada je 2008. obukao crnogorski dres.

"Ovo mi je najdraži trofej u karijeri, vjerovatno i najveći. San svakog fudbalera koji počinje da igra fudbal jeste da jednog dana bude najbolji u svojoj zemlji. Zahvalan sam svim koji koji u Crnoj Gori pokušavaju da podignu fudbal na viši nivo, od mojih saigrača u reprezentaciji, stručnog štaba, svih u Fudbalskom savezu, do navijača i čitave fudbalske javnosti. Posebno hvala trenerima i kapitenima domaćih klubova koji su glasali za mene. Trofej će mi biti motiv više da u narednom periodu pružam još bolje partije u dresu reprezentacije", kazao je Marko Baša.

Nagradu za najboljeg fudbalera u Crnoj Gori, Baša je dobio baš na svoj 32. rođendan, zašta je uz pehar od FSCG dobio i tortu u obliku fudbalske lopte, koju je na scenu Crnogorskog narodnog pozorišta unio Djeda mraz.

A u 2015. godini, jedan od najboljih defanzivaca francuskog šampionata očekuje krunu karijere - plasman na Evropsko prvenstvo. Pomoć Djeda mraza neće biti dovoljna, on i njegovi saigrači moraju da se pokažu na terenu, jer Crna Gora nije baš u zavidnoj poziciji uoči odlučujućih borbi na proljeće.

"Ništa još nije izgubljeno, i dalje smo u igri. Iskreno vjerujem da možemo da ostvarimo dobre rezultate i plasiramo se na veliko takmičenje. Meni bi bilo posebno drago da se plasiramo na Evropsko prvenstvo koje se održava u Francuskoj, zemji u kojoj igram fudbal".

Bašin Lil ne blista kao ranijih sezona, trenutno je tek 13. na tabeli francuskog šampionata.

"Vjerujem da će se i to popraviti. Slijedi drugi dio sezone, nadam se da ćemo popraviti formu i da ćemo se približiti gornjem dijelu tabele".

Za najboljeg trenera je proglašen Dragan Radojičić, drugu godinu zaredom. Čovjek koji je sa Sutjeskom osvojio drugu vezanu titulu, a ovog ljeta stigao u Budućnost, dobio je 46 bodova od strane kolega trenera i kapitena. Baš kao i prošle godine, ostavio je iza sebe Mojaša Radonjića (25) i Aleksandra Nedovića (16 bodova). Glasove su dobili i Mirko Marić (13) i Milorad Malovrazić (8).

Radojičić zbog neodložnih obavezena nije mogao da primi priznanje od najuspješnijeg crnogorskog trenera u inostranstvu, Miodraga Božovića Grofa, zato se obratio video-porukom:

"Srećan sam i zahvalan što cijenite rezultate mog rada i mog tima, kome pripada veliki dio ove nagrade. Ponosim se što sam još jednom dobio nagradu u konkurenciji kolega koje su takođe imale iza sebe odlične rezultate i dale svoj pečat godini koju ispraćamo. Sa zadovoljstvom sam se vratio u Crnu Goru i crnogorski fudbal i prihvatio veliki izazov. Pokazalo se da sam donio pravu odluku. Imao sam priliku da radim sa sjajnim ljudima - igračima, članovima stručnog štaba i ljudima iz rukovodstva. Oni su mi omogućili da se posvetim onom što najbolje znam da radim i učinim koliko je u mojoj moći da nam fudbal bude još bolji", rekao je Radojičić.

Najbolji igrač crnogorskog šampionata u 2014. je reprezentativac iz redova Sutjeske Vladimir Jovović, dok je Komisija za omladinski fudbal FSCG izabrala Marka Jankovića (OFK Beograd), Andriju Vukčevića (Budućnost) i Nikolu Vujnovića (Rad) za najperspektivnije crnogorske fudbalere.

Jovović: Ovo je nagrada za cijeli tim Sutjeske

Najmanje dileme bilo je u izboru za najboljeg igrača Telekom 1.CFL - Vladimir Jovović je sakupio 86 bodova, čak 23 više od zbira bodova drugoplasiranog Nedeljka Vlahovića iz Rudara (32) i veziste Grblja Branislava Jankovića (31). Bodove su dobili i Goran Vujović i Ivan Janjušević iz Sutjeske (po šest), zatim Mileta Radulović iz Mladosti (pet)...

"Ovo je nagrada cijelog Fudbalskog kluba Sutjeska - mojih saigrača, sa kojima svakondnevno treniram i provodim slobodno vrijeme, te mojih trenera, uz čiji sam rad došao do mlade a zatim i seniorske reprezentacije Crne Gore. Posebno hvala dugujem igračima iz reprezentacije koji su me sjajno primili i sa kojima sam napravio nekoliko dobrih rezultata u kvalifikacijama. Nadam se da ćemo naredne godine biti još bolji", rekao je Jovović, koji je primio nagradu iz ruku nekadašnjeg reprezentativca, Milorada Pekovića.

Bonus video: