Božićna čarolija u Premijer ligi

Englezi igraju redovna kola 26, 28. decembra i 1. januara, dok je 4. januara FA Kup
0 komentar(a)
Azar, Foto: Reuters
Azar, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.12.2014. 11:53h

Božićni fudbal na Ostrvu - utakmice koje se igraju 26. decembra, za popularni „Boksing dej”, odavno imaju kultni status na Ostrvu.

Drugi dan Božića nekada je u Velikoj Britaniji bio namijenjen za lov na lisice i kupovinu poklona siromašnima, a u moderno doba za šoping, ragbi i fudbal. I to kakav fudbal - najbolji na svijetu!

„Boksing dej” dijeli sezonu u Premijer ligi na pola. To je dan kada se podvlači crta, rade analize i planovi za drugi dio šampionata.

Obično, to je dan velikih najava, optimističkih očekivanja...To je i dan koji označava početak fudbalskog vatrometa na Ostrvu, božićnog i novogodišnjeg - redovnakola igraju se 26. i 28. decembra, zatim 1. januara, dok su za 4. januar planirani mečevi FA Kupa.

Žoze Murinjo, trener Čelzija, čiji tim za Božić ima tri boda više od drugoplasiranog Mančester sitija, poklonio se prazničnom fudbalu u Engleskoj:

"Njemački fudbaler sada je na plaži. Fudbaler iz Španije sunča se na Maldivima. U Engleskoj, igra se fudbal 22. januara, zatim za “Boksing dej”, potom 28. januara, pa za novodišnji dan. Nema Božića, nema porodica. Samo fudbal, a stadioni su rasprodati. To zaslužuje respekt", kazao je “specijalni”.

Njegov tim danas u premijernom meču 18. kola dočekuje Vest Hem. Biće to derbi, jer su „čekićari” na senzacionalnom 4. mjestu, u zoni Lige šampiona.

"Čelzi je tim koji može u svakom momentu da vas pobijedi 5:0 ili 6:0 na svom terenu. Ali, nećemo razmišljati na taj način. Uživamo u fudbalu, uživamo u Božiću, mnogo više nego što je to bio slučaj prošle godine", kazao je trener Vest Hema Sem Alerdajs, čiji će tim samo 48 sati kasnije dočekati Arsenal (28. januar).

Mančester siti, opet bez Stevana Jovetića, ali i bez Serhija Aguera i Edina Džeka, gostuje Vest Bromiču. Šampion će pokušati da nastavi seriju pobjeda, koja sada iznosi šest utakmica.

"Ne razmišljamo o Čelziju, titula se ne osvaja u decembru. Pred nama je pet mjeseci u kojima ćemo pokušati da nastavimo da igramo dobro i pobjeđujemo", riječi su trenera Sitija, Manuela Pelegrinija.

Trećeplasirani Mančester junajted dočekuje Njukasl, dok Liverpul gostuje Barnliju.

Ovo su parovi 17. kola uz prognozu tačnih rezultata eksperta BBC-ja Marka Lorensona, nekadašnjeg fudbalera Liverpula:

Čelzi - Vest Hem 2:0

Barnli - Liverpul 0:2

Kristal Palas - Sautempton 1:1

Everton - Stouk 2:1

Lester - Totenhem 1:1

Mančester junajted - Njukasl 2:0

Sanderlend - Hal 2:1

Svonsi - Aston Vila 2:0

Vest Bromvič Albion - Mančester siti 0:2

Arsenal - Kvins Park Rendžers 3:0

Bonus video: