Blažić vodi grčku Lamiju ka eliti

"Nakon jedne od najgorih sezona koje sam imao u karijeri, želio sam da nađem klub koji ima ambicije, koji je finansijski stabilan i u kojem ću biti standardan. Mislim da sam spoijo sve tri stvari", kaže Blažić.
51 pregleda 1 komentar(a)
Srđan Blažić, Foto: Savo Prelević
Srđan Blažić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.12.2014. 14:12h

Bivši čuvar mreže crnogorske reprezentacije Srđan Blažić jedno vrijeme je "nestao" sa prave scene, nakon neuspješne epizode na Kipru, prijevremenog raskida sa Anortozisom ugovora i pauze od skoro četiri mjeseca.

Od ljetos, međutim, ponovo brani, i to kako - njegova Lamija je trenutno lider na tabeli Druge lige Grčke (grupa Jug), a Blažić je u dosadašnjih deset kola primio svega tri gola.

"Nakon jedne od najgorih sezona koje sam imao u karijeri, želio sam da nađem klub koji ima ambicije, koji je finansijski stabilan i u kojem ću biti standardan. Mislim da sam spoijo sve tri stvari", kaže Blažić.

Njegova Lamija, klub iz istoimenog grada populacije 75 hiljada stanovnika, nije previše poznat...

"Nije mnogo poznat čak ni u Grčkoj, jer nema veliku istoriju i tradiciju. Ipak, klub je preuzeo jedan lokalni biznismen koji je uložio dosta novca i napravljeni su uslovi koje nemaju ni neki prvoligaši. Prezadovoljan sam kako su me ispoštovali u tom smislu, sve obaveze se izvršavaju na vrijeme. Fudbaleri su mirni makar sa te strane, što je u ovom momentu jako bitno, posebno u Grčkoj", kaže Blažić, koji je u dosadašnjoj inostranoj karijeri branio za grčke timove Levadijakos i Panetolikos, belgijski Standard iz Liježa, te kiparske Anortozis i Salamis.

Uglavnom, Blažić sa Lamijom leti ka plej-ofu za Prvu ligu.

"Prije početka sezone ambicije su bile da se izbori opstanak, ali kad sam vidio koje sam fudbalere sve zatekao, te koji su došli poslije mene, odmah sam znao da imamo tim za mnogo veće ciljeve. Nakon deset kola još nemamo poraz, ostvarili smo sedam pobjede i iznenadili sve - i grčku javnost, i naše navijače, čak i našu upravu. Predsjednik je prije neki dan održao sastanak na kojem nije krio oduševljenje rezultatima. I njemu su, naravno, ambicije porasle, sada je cilj plasman u plej-of, što će nam uspjeti ako osvojimo jedno od prva tri mjesta. Vjerujem da ćemo uspjeti, konkurenti su nam Iraklis, Larisa, Zakintos, Olimpijakos Volos..."

U plej-ofu, ako se Lamija plasira, biće mnogo teže...

"Šest ekipa, po tri iz obje grupe Druge lige, bore se kroz plej-of za dvije pozicije. Tu je već teško, jer obično prolaze klubovi koji imaju ime i tradiciju. Iz druge grupe, na primjer, dolazi veliki AEK. Ali, ne razmišljamo sada o tome, veliki uspjeh bi bio kada bismo se plasiralio u plej-of", kaže Blažić, koji je sedam puta oblačio dres reprezentacije Crne Gore.

Situacija u grčkom klupskom fudbalu nije ružičasta, ističe 32-godišnji golman.

"Obje grupe Druge lige imaju po 13 klubova, jer su dvije ekipe odustale na početku sezone, zbog bankrota. Prvoligaš Niki Volos je takođe na putu da bankrotira, i to usred sezone, a slično je sa još jednim drugoligašem. Zbog raznih peripetija, štrajka sudija i ostalih stvari početak sezone je kasnio, zato nećemo imati zimsku pauzu, moraće sve da se nadoknadi. Zbog svih tih stvari vrlo mi je važno da branim u stabilnom klubu", zaključuje Blažić.

Bonus video: