Tijeri Anri završio igračku karijeru

"Poslije 20 godina u fudbalu odlučio sam da se penzionišem. Bilo je to nevjerovatno putovanje"
69 pregleda 5 komentar(a)
Tijeri Anri, Foto: Beta/AP
Tijeri Anri, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.12.2014. 09:05h

Velika karijera Tijerija Anrija u kojoj je osvojio 22 trofeja u klubovima i reprezentaciji završena je zvanično danas.

Francuz je objavio kraj karijere i tako stavio tačku na spekulacije oko budućnosti, jer je istovremeno rekao da sa fudbalskog terena prelazi na televiziju - biće analitičar "Skaj sportsa" za koji je radio i ljetos tokom Mundijala u Brazilu.

"Poslije 20 godina u fudbalu odlučio sam da se penzionišem. Bilo je to nevjerovatno putovanje i želio bih da se zahvalim navijačima, saigračima i svim individuama koje su uključene u rad Monaka, Juventusa, Arsenala, Barselone i Njujorka, i naravno nacionalnom timu Francuske koji je učinio da moja karijera bude tako posebna", napisao je Anri.

A ta posebna karijera je počela u avgustu 1994. kada je debitovao za Monako čiji je trener tada bio Arsen Venger.

Anrijeva karijera je u suštini i vezana za Vengera, koji ga je doveo u Arsenal iz Juventusa, jer je u Italiji bio promašena investicija.

Šta je od te 1999. godine do 2007. uradio u dresu “tobdžija” zna svaki ljubitelj fudbala.

"Ja opet u Arsenalu? Nikada nisam ni otišao", najavio je Anri da bi ubrzo mogao opet da postane dio kluba iz sjevernog Londona.

Postao je najbolji strijelac u istoriji Arsenala sa 228 golova na 337 mečeva, a sa londonskim klubom je osvojio dvije titule u Premijer ligi, kao i dva FA kupa. Takođe, Arsenal je s njim dva puta bio osvajač Komjuniti šilda.

Klupski san je ispunio s Barselonom i osvojio Ligu šampiona 2009, a sa Francuskom je bio i svjetski (1998. godine) i evropski šampion 2000.

Od 2010. je bio član američkog Njujork Red Bula, s tim što je 2012. kratko bio na pozajmici u Arsenalu.

Bonus video: