Murinjo rekorder, Siti ne posustaje

1 komentar(a)
Čelzi, Foto: Beta/AP
Čelzi, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 13.12.2014. 19:33h

Čelzi i Mančester siti su odradili mečeve protiv Hala i Lestera, a Žoze Murinjo od danas postao menadžer-rekorder.

Portugalac je, naime, osvojio 401. bod u Premijer ligi i tako postao stručnjak kojem je trebalo ubjedljivo najmanje mečeva u engleskom elitnom rangu da dođe do brojke od najmanje 400 bodova.

Uradio je to već u 174. utakmici, a Ser Aleksu Fergusonu je, na primjer, za 400 bodova trebala 191. Slijede Arsen Venger 208, Rafael Benites 209, Žerar Ulije i Keni Dalgliš 235...

Žrtva Specijalnog je bio Hal, koji je inače poznat kao omiljena mušterija „plavaca”.

Hal nikada u Premijer ligi nije savladao Čelzi, a jedini trijumf u međusobnim duelima „lavovi” imaju iz Druge lige - 1988. godine su slavili sa 3:0.

Eden Azar je načeo protivnika već u 7. minutu, a u drugom poluvremenu je pogodio i Dijego Kosta. Naturalizovani Španac je tako postigao svoj 12. pogodak, a ukupno 400. koji je pao u Premijer ligi ove sezone.

"Nije ovo bila baš sjajna predstava, ali jeste dovoljno dobra da rutinski pobijedimo. Nismo imali problema, pa ni kada smo bili protiv 10 igrača Hala na terenu to nije mijenjalo ništa", rekao je Murinjo, u čijem sastavu juče nije bilo Seska Fabregasa.

"Džon Obi Mikel ga je odlično odmijenio. Veoma je važno da imamo pravu alternativu i da se izostanak bitnih fudbalera ne osjeti", kazao je Murinjo.

Čelzi je tako zadržao tri boda razlike u odnosu na Mančester siti, kojem je gol Franka Lamparda bio dovoljan da odrade gostovanje Lesteru.

Lampard uz rame s Anrijem

Legendarni vezista Čelzija, a sada Sitija, bio je strijelac 175. put u Premijer ligi i izjednačio se na 4. mjestu vječne liste sa Tijerijem Anrijem.

"Građani” su praktično bez napadača (povrijeđeni Serhio Aguero, Stevan Jovetić i Edin Džeko nisu bili ni na klupi) dugo tražili put do gola, a onda je Samir Nasri praktično poklonio gol na petercu Lampardu.

"Ovo su komplikovane utakmice u kojima je najvažnije da pronađete put do trijumfa. Znao sam da Lester nije loš kao što tabela govori i pokazao je protiv nas da se radi o opasnom rivalu", istakao je Lampard.

Siti je slavio peti put zaredom, a „lisice” ni u 11. vezanoj utakmici nisu osvojile tri boda.

Ipak, na „King Paueru” su navijači jasno stavili do znanja da ne žele promjene, pa je menadžer Najdžel Person ispraćen ovacijama uprskos lošoj formi Lestera.

Arsenal je lako izašao na kraj sa Njukaslom - na „Emirejtsu” je bilo 4:1 za „tobdžije” uz po dva gola Olivijea Žirua i Santija Kasorle.

Španac je tako na najbolji način proslavio 30. rođendan...

Sautempton se nije snašao u seriji teških mečeva (porazi od Sitija, Arsenala i Junajteda), a nakon poraza od Barnlija, jasno je da su „sveci” u krizi. Domaćin je pobijedio sa 1:0 golom Ešlija Barnsa, i to 13 minuta nakon što je njegov golman Tom Hiton odbranio penal Dušanu Tadiću.

Srpski fudbaler je prvi igrač „svetaca” koji je promašio penal u Premijer ligi još od Džima Magiltona (1997. godine).

Rezultati

Barnli - Sautempton 1:0 (Barns 73)

Čelzi - Hal 2:0 (Azar 7, Kosta 68)

Kristal Palas - Stouk 1:1 (Mekartur 11 - Krauč 13)

Lester - Mančester siti 0:1 (Lampard 40)

Sanderlend - Ves Hem 1:1 (Gomes 22 (penal) - Dauning 29)

VBA - Aston Vila 1:0 (Gardner 72)

Arsenal - Njukasl 4:1 (Žiru 15, 58, Kasorla 54, 88 (penal) - Peres 63)

Nedjelja

Mančester junajted - Liverpul

Svonsi - Totenhem

Ponedjeljak

Everton - Kvins Park Rendžers

Bonus video: