Siti i PSŽ siju strah iz drugog šešira

1 komentar(a)
Mančester siti, Foto: Beta/AP
Mančester siti, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 12.12.2014. 19:25h

Završena je grupna faza Lige šampiona, sa samo dva tima iz pet najjačih evropskih liga koja nisu ugrabila voz za osminu finala. Ispadanje Liverpula, prošlogodišnjeg hita Premijer lige, jedino je pravo iznenađenje. To se ne bi moglo reći za Romu, koja je startovala iz četvrtog šešira i borila se u „grupi smrti”, sa Bajernom, Sitijem i CSKA.

"Prava Liga šampiona počinje tek sada", objasnio je Žoze Murinjo, trener Čelzija, čiji je tim završio grupnu fazu sa najviše postignutih golova - 17.

"Niko od velikih nije ispao, možda samo Liverpul. Ali, svi timovi koji žele da osvoje Ligu šampiona, i koji mogu da je osvoje, i dalje su tu", dodao je Portugalac.

Najuspješniji su Njemci, koji imaju čak četiri tima u osmini finala (Bajern, Borusija Dortmund, Šalke i Bajer Leverkuzen). Po tri predstavnika daju Engleska (Čelzi, Mančester siti , Arsenal) i Španija (Barselona, Real, Atletiko), Francuska ima dva (PSŽ, Monako), a po jednog Italija (Juventus), Portugal (Porto), Ukrajina (Šahtjor) i Švajcarska (Bazel).

Žrijeb parova osmine finala je u ponedjeljak u podne, a prvoplasirani timovi se plaše Mančester sitija, Pari Sen Žermena, Juventusa i Arsenala, koji su u nepovlašćenom drugom šeširu.

"Nekoliko je ajkula u okeanu", slikovito je Murinjo predstavio žrijeb.

Real Madrid je jedini tim koji je sakupio maksimalnih 18 bodova.

"Mi smo Real, šampioni Evrope, ali poštovaćemo svakog rivala", kazao je Karlo Anćeloti.

Nekoliko rekorda, i to vrlo upečatljivih - individualnih i timskih - oboreno je u grupnoj fazi LŠ u sezoni 2013/14.

Ovo su neki od njih:

- Leo Mesi je postao najbolji strijelac Lige šampiona ikada, sa 75 golova.

- Luiz Adrijano iz Šahtjora je izjednačio rekord Kristijana Ronalda iz prethodne sezone, sa devet golova u grupnoj fazi.

- Vezista Barselone Ćavi je postao igrač sa najviše nastupa u Ligi šampiona (146).

- Real Madrid je postao tek šesti tim koji je osvojio maksimalnih 18 bodova u grupi, a prvi koji je to uradio dva puta.

- BATE Borisov je sa 24 primljena gola postavio novi negativni rekord grupne faze. Najviše golova prethodno su primili Dinamo Zagreb i Nordsjeland (po 22).

- Monako je postao tek deveti tim koji završio prvu fazu sa samo jednim primljenim golom. Juventusu je to uspjelo dva puta.

- Pogotkom protiv Mančester sitija, kapiten Rome Franćesko Toti postao je najstariji strijelac u Ligi šampiona. Rekord je potom popravio protiv CSKA, kada je imao 38 godina i 59 dana.

- Ubjedljivom pobjedom protiv Rome (7:1), Bajern je postao prvi tim u istoriji LŠ koji je postigao sedam golova na dva meča (prethodno je dobio Sportinga 7:1, marta 2014).

- Šahtjor je postao prvi tim u LŠ koji je postigao šest golova u jednom poluvremenu (pobjeda protiv BATE Borisova 7:1).

Bonus video: