Samo nacionalni stadion ostaje san

733 pregleda 14 komentar(a)
Stadion, Foto: Privatna arhiva
Stadion, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 01.12.2014. 23:29h

Iako postoje oprečna mišljenja o rezultatima najjače crnogorske selekcije na međunarodnoj sceni, usljed propuštenih šansi za plasman na dva najveća prethodna takmičenja, ali i podatka da su „hrabri sokoli” na Fifinoj listi u posljednje četiri godine varirali između najboljeg, 16. mjesta i 64. u oktobru ove godine, u jednom nema dileme - rukovodstvo Fudbalskog saveza Crne Gore je uradilo sjajan posao na poboljšanju fudbalske infrastrukture.

Savez siromašnih klubova je domaćinskim odnosom prema zaradi od velikih utakmica u kvalifikacionim ciklusima za evropska i svjetska prvenstva, ali i apliciranjem ka razvojnim projektima Fife i Uefe, umnogome promijenio uslove za fudbalski razvoj, ali i odigravanje utakmica na domaćoj i međunarodnoj sceni.

Ipak, izgradnja modernog nacionalnog stadiona prevelik je zalogaj u ovom trenutku, što je potvrdio i generalni sekretar FSCG Momir Đurđevac, upitan da prokomentariše video film idejnog rješenja stadiona od 20.000 mjesta, koji je u petak na Jutjubu postavio „Studio K” - arhitektonski i dizajn studio koji je sarađivao sa FSCG.

"Tačno je da se naš Savez u jednom dijelu pretvorio u građevinsko preduzeće, ali ne znam ništa o tome. Svi znamo u kakvom stanju su bili stadioni i tereni prilikom prijema FSCG u Fifu i Uefu, a pokušaji da se nešto promijeni i investira u razgovoru sa predstavnicima republičke i opštinskih vlasti završavali su se konstatacijama „mi bismo radili, ali nema projekta”.

"FSCG je odlučio da napravi projekat, a na osnovu konkursa „Studio K” je napravio glavni projekat tribine po Uefa standardima za odigravanje međunarodnih utakmica, kapaciteta preko 3.000 mjesta, koju je moguće izgraditi na svakom fudbalskom igralištu".

"Iako sjajan i besplatan, taj projekat FSCG još nije realizovan izgradnjom ni na jednom terenu. Glavni projekat stadiona nijesmo radili, već samo besplatno dostupne tribine", objasnio je generalni sekretar FSCG Momir Đurđevac.

A u pomenutom studiju, koji je osim glavnog projekta tribine po Fifa standardima, za FSCG uradio i projekat Kuće fudbala, koja je u izgradnji, objasnili su razloge postavljanja aplikacije projektnog rješenja nacionalnog stadiona na jutjubu.

"Dovoljno je baciti pogled i vidjeti da stubovi na tribinama pod Goricom smetaju pogledu navijača. Naročito kada su gostovali Italija i Engleske dva puta. Tada ni kapacitet nije bio dovoljan. Kao fudbalski zaljubljenici, sa timom saradnika u „Studiju K”, posljednjeg radnog dana prethodne sedmice postavili smo na Jutjubu video aplikaciju idejnog projekta nacionalnog stadiona kakav bismo voljeli da vidimo u nekom od crnogorskih gradova".

"Za osnovu smo koristili glavni projekat već urađene tribine koju je naručio FSCG, paralelno preslikanu na drugoj strani i sa potrebnim krivinama takav stadion bi imao 20.000 mjesta. Sasvim dovoljno za naše potrebe, a pružao bi sav komfor navijanja i zadovoljavao standarde Fife", kazao je prof. dr Dragan Komatina.

Prioriteti tribina kraj Bistrice i u Beranama

"Iako nudimo sjajan projekat klubovi i opštine imaju svoje ideje i vizije. Svako ima svoje želje, a nama se obraćaju u smislu davanja informacija za sadržajima i uslovima kako bi bili zadovoljeni standardi i propisi Fifa i Uefa, kao što je bilo u slučaju izgradnje stadiona u Petrovcu ili sada na Cetinju", istakao je Đurđevac.

"FSCG je, s druge strane, širom Crne Gore izgradio 11 terena sa vještačkom podlogom, a u toku su radovi na Kući fudbala, sa sadržajima potrebnim za funkcionisanje Saveza. Od kancelarija, press i sale za sastanke. FSCG planira u saradnji sa lokalnom samoupravom u Beranama da natkrije i rekonstruiše tribinu stadiona i svlačionice u tom gradu. Takođe, u zavisnosti od ispitivanja biće ili rekonstrisana ili srušena pa izgrađena nova zapadna tribina stadiona kraj Bistrice u Nikšiću. Ta tri projekta su prioritet FSCG", kazao je Đurđevac.

A osim u infrastrukturu, primjera radi 234.000 FSCG je potrošio za reflektore u Petrovcu, FSCG pomaže klubove i za izlazak iz teške finansijske situacije u servisiranu plata igračima i stručnim štabovima. FSCG je objavio prije 20-tak dana da će svakom prvoligašu uplatiti jednokratnu pomoć od 85.000 eura, dok će drugoligaši dobiti po 40.000 eura za ovu sezonu. Ukupna pomoć klubovima je milion i po eura.

Bonus video: