Ronaldo, Mesi i Nojer u konkurenciji za Zlatnu loptu

Ukoliko Nojer pobijedi, postao bi tek drugi golman koji je osvojio Zlatnu loptu. Jedini do sada je Lav Jašin - Rus je bio najbolji 1963. godine
5 komentar(a)
Zlatna lopta, Foto: Twitter.com
Zlatna lopta, Foto: Twitter.com
Ažurirano: 01.12.2014. 16:45h

Kristijano Ronaldo, Lionel Mesi i Manuel Nojer su jedini kandidati za Zlatnu loptu 2014. godine, objavila je Svjetska fudbalska federacija (FIFA).

Fifa je, naime, danas objavila uži spisak nominovanih, na kojem su Portugalac, koji brani titulu najboljeg, argentinski biser i golman koji je s Njemačkom osvojio Mundijal u Brazilu.

Najbolji igrač 2014. godine biće izabran na ceremoniji u Cirihu 12. januara 2015.

"Nevjerovatni Nojer se pridružio vječnim rivalima Ronaldu i Mesiju", tako je borbu za ovu laskavu titulu najavila "Gazeta delo sport".

CR7 i argentinski majstor su posljednjih šest godina birani za najbolje - Portugalac 2008. i prošle godine, a Mesi 2009, 2010, 2011. 2012.

Duel Ronalda i Mesija za Zlatnu loptu je, dakle, postao tradicija, ali je svijet nestrpljivo čekao da sazna ko će biti treći kandidat.

Vjerovalo se da će on biti Njemac, samo je bilo pitanje koji će, Filip Lam, Nojer, Bastijan Švajnštajger, Mario Gece ili Tomas Miler, odnijeti najviše glasova od selektora, kapitena i novinara...

Izbor je pao na čuvara mreže "elfa" i Bajerna.

Ronaldo je imao sjajnu godinu s Realom i golgeterski i rezultatski (na SP nije prošao grupu), Mesi se nije proslavio s Barsom, ali je igrao finale Mundijala (takođe, izabran je za najboljeg igrača u Brazilu), dok je Nojer jedan od najzaslužnijih za "boginju" Njemaca.

Uz to, s Bajernom je osvojio Bundes ligu i Kup Njemačke.

Ukoliko Nojer pobijedi, postao bi tek drugi golman koji je osvojio Zlatnu loptu. Jedini do sada je Lav Jašin - Rus je bio najbolji 1963. godine.

U konkurenciji za najboljeg trenera su Karlo Anćeloti (s Realom osvojio titulu prvaka Evrope), Dijego Simeone, šampion Španije i finalista Lige šampiona s Atletikom, te Joakim Lev - popularni Jogi je vodio Njemačku do titule na Svjetskom prvenstvu.

Bonus video: