Sanderlend zaustavio Čelzi, Liverpul konačno slavio

0 komentar(a)
Vilijan, Foto: Beta/AP
Vilijan, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 29.11.2014. 19:37h

Sanderlend je zaustavio Čelzi, primorao lidera na remi bez golova, ali su "plavci" i dalje jedina ekipa bez poraza u Premijer ligi.

Sanderlend je tek treći klub koji je ove sezone "otkinuo" bodove Čelziju, nakon mančesterskih klubova, Junajteda i Sitija.

Najbolju šansu u prvom poluvremenu za lidera Premijer lige propustio je Vilijan kada je u 17. minutu pogodio stativu poslije udarca sa ivice kaznenog prostora.

Odličnu priliku u 31. minutu imao je i sprski reprezentativac Branislav Ivanović, kada je izašao sam ispred golmana Kostela Pantilimona, ali je Rumun dobro intervenisao.

Sa druge strane Sanderlend je u nekoliko navrata ozbiljno priprijetio golmanu Kurtoi. Najbliži pogotku bili su u finišu meča kada je Žozi Altidor šutirao tik pored stative.

To je bila prva ovosezonska utakmica u kojoj ekipa Žozea Murinja nije postigla gol, ali je ostala neporažena i poslije 20 uzastopnih utakmica.

"Oni su se dobro branili. Mnogo su se branili... I dobro, a to nije zločin, to je dio utakmice, strategije", rekao je Murinjo.

Ekipa Gustava Pojeta, koja osmi put u prvenstvu odigrala neriješeno, Sanderlend je u prethodnih devet prvenstvenih utakmica na svom terenu gubio od Čelzija.

"Ponekad morate da uradite sve da biste se odbranili. Ponosan sam što smo prvi tim koji je spriječio Čelzi da postigne gol, znate da to nije lako. Svi znaju kako oni napadaju, kako se kreću, kako idu pasovi, morate da bude dobri, taktički i psihički. Imali smo i mi prilike, ali moramo da budemo zadovoljni bodom", rekao je Pojet.

Liverpul je konačno prekinuo niz od četiri utakmice bez pobjede, savladavši Stouk 1:0. Ekipa Brendana Rodžersa je do dugo željene pobjede došla pogotkom Glena Džonsona, koji je nakon prečke Rikija Lamberta u 85. minutu savladao golmana Begovića.

Džonson je u tom trenutku reagovao veoma hrabro, jer je podmetnuo glavu ispred kopačke protivničkog igrača.

Crveni" su imali još nekoliko dobrih prilika za gol, ali nisu uspjeli da zatresu protivničku mrežu.

Stouk je u završnici mogao da izjednači, ali je šut Bojana Krkića odbranio golman domaćih Simon Minjole.

Ekipa Brendana Rodžersa zabilježila je, tako, petu pobjedu u prvenstvu i zauzima 11. mjesto na tabeli sa 17 bodova, dok je Stouk 12. sa dva boda manje.

Mančester junajted je na Old Trafordu pobijedio Hal sa 3:0, i trećim vezanim trijumfom zadržao četvrto mjesto na tabeli i približio se ekipama iz vrha u borbi za plasman u Ligu šampiona.

Ekipa Luja van Gala povela je golom Krisa Smolinga u 16. minutu, na 2:0 povećao je kapiten Vejn Runi, dok je konačan rezultat postavio Robin van Persi su 66. minutu.

Golom Danija Velbeka, Arsenal je osvojio sva tri boda u gostima protiv Vest Bromvič Albiona. Velbek je za 1:0 pogodio u 60 minutu, kada je odlično reagovao glavom nakon centaršuta Santija Kazorle.

Londonski tim je, tako, pobijedio (peti put u sezoni, treći u gostima) poslije dva vezana poraza i priključio se vrhu tabele.

Najbližiji izjednačenju VBA bio je deset minuta prije kraja kada je napadač Saido Berahino glavom pogodio prečku.

Vest Hema je u Londonu pobijedio Njukasl 1:0 i prekinuo njegov niz od šest utakmica bez poraza, odnosno pet uzastopnih pobjeda. Jedini gol postigao je Aron Kresvel u 56. minutu.

Vest Hem, koji je ovom pobjedom prekinuo niz od tri utakmice bez pobjede, zauzima peto mjesto na tabeli sa 21 bodom, a Njukasl je osmi sa dva boda manje.

Venger: Nije nemoguće da se Anri vrati, ali kao trener

Trener Arsenala Arsen Venger izjavio je danas da nije nemoguće da se legendarni fudbaler kluba Tijeri Anri vrati, ali u ulozi trenera.

"To nije nešto što je sad aktuelno. I treba da postoji otvorena pozicija za njega. Trenutno to nije slučaj, ali to uopšte nije nemoguće", rekao je Venger za francuski Ekip.

Francuski velikan je postigao 227 golova tokom prvog boravka u Arsenalu, a onda je dodao još jedan kada je igrao na pozajmici 2012.

Pošto se sezona u amerčkoj MLS ligi bliži kraju, Velikom Britanijom su počele da kruže glasine da će Anri iz Njujorka doći u London.

Venger je ocijenio da bi za Anrija najbolje bilo da krene stopama svog nekadašnjeg druga iz reprezentacije Zinedina Zidana, i da prvo trenira tim rezervi prije nego što preuzme prvu ekipu.

"Bolje je da preuzme odgovornost za tim kao Zidan u Real Madridu. Zato što tako naučite kako da izađete na kraj sa svlačionicom, s karakterima igrača. Ovaj zanat je prije svega imanje ideja i njihovo sprovođenje. A to možete imati samo ako poštujete svoj tim", rekao je Venger.

Francuski trener je naveo slučaj Kloda Makelelea, koji je bio asistent u Pari Sen Žermenu, a onda je preuzeo Bastiju, odakle je dobio otkaz poslije manje od četiri mjeseca.

"On nikada nije naučio da ima odgovornost za tim, a mislim da je to važno", rekao je Venger.

Francuski stručnjak, međutim, nije imao dileme da li će Anri biti dobar trener.

"On je pametan i ima strast prema fudbalu. To je dobra osnova da se bude veliki igrač, ali ima i mnogo drugih sastojaka. Ali, da, mogao bi da bude vrlo dobar trener. Brzo shvata stvari, razumije igru. Ima dobru prirodu i dobar je prema ljudima. Ima sve kvalitete, ali taj izbor mora da dođe iznutra, jer je to promjena životnog stila. Morate sve žrtvovati da biste bili trener. To je poziv", rekao je Venger.

Rezultati

VBA - Arsenal 0:1 (Velbek 60)

Barnli - Aston Vila 1:1 (Ings (penal) 87 - Kol 38)

Liverpul - Stouk 1:0 (Džonson 85)

Mančester junajted - Hal 3:0 (Smoling 16, Runi 42, Van Persi 66)

Kvins Park Rendžers - Lester 3:2 (Morgan (eutogol) 37, Fer 45, Ostin 73 - Kambjaso 4, Šlup 67)

Svonsi - Kristal Palas 1:1 (Boni 15 - Jedinak 25)

Vest Hem - Njukasl 1:0 (Kresvel 56)

Sanderlend - Čelzi 0:0

Sjutra

Sautempton - Mančester siti (14.30)

Totenhem - Everton (17)

Tabela: Čelzi 33 boda, Sautempton 26, Mančester siti 24, Mančester junajted 22, Vest Hem 21, Arsenal 20, NJukasl 19, Svonsi 18, Everton 17, Totenhem 17, itd.

Bonus video: