Glasanje je završeno prije Mesijevih rekorda

Niko od članova žirija nije imao priliku da kao kriterijum uvrsti Mesijeve rekorde
2 komentar(a)
mesi, Foto: Reuters
mesi, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.11.2014. 13:13h

Mesi mora da osvoji Zlatnu loptu, napisao je katalonski „Mundo Deportivo”, list privržen Barseloni, navodeći 10 razloga zbog kojih najznačajniji individualni trofej u fudbalu treba po peti put da završi u rukama magičnog Argentinca.

Dakle, zajedno sa Mesijevim rekordima, krenula je i medijska ofanziva, koja je prošle godine (dobrim dijelom i ove) pratila sve golove Kristijana Ronalda u Realu. Razlika je samo u tome što su za propagandu tada uglavnom bili zaduženi madridski mediji.

Kao dva glavna razloga za novo krunisanje Mesija u najboljeg svjetskog fudbalera današnjice „Mundo Deportivo” donosi nedavne Mesijeve rekorde:

1. Oborio je 60 godina star rekord Telma Zare i sa 253 gola postao najbolji strijelac španskih šampionata u istoriji.

2. Oborio je rekord Raula i sa 73 gola u Ligi šampiona postao najbolji strijelac elitnog evrOpskog klupskog takmičenja ikada.

Među ostalih osam razloga „Mundo Deportivo” ubraja Mesijeve brojke, golove, majstorije i dostignuća u 2014. godini, između ostalih i „Zlatnu loptu” za najboljeg fudbalera Svjetskog prvenstva u Brazilu, gdje je sa Argentinom igrao finale.

Postoji, međutim, jedan „problem”, koji značajno smanjuje Mesijeve šanse u trci sa Ronaldom i njemačkim igračima koji su osvojili Mundijal.

Velika anketa Fife i „Frans fudbala” u kojoj učestvuju selektor, kapiten reprezentacije i po jedan novinar iz svih zemalja članica svjetske „kuće fudbala”, završena je prije nego što je Mesi oborio dva velika rekorda.

Dvadeset prvi novembar u ponoć, bio je krajni rok do kojeg su članovi žirija morali da dostave svoje glasove. Mesi je samo noć kasnije postao kralj strijelaca Primere (het-trik protiv Sevilje), a četiri dana nakon toga i kralj strijelaca Lige šampiona (het-trik protiv APOEL-a).

Niko od članova žirija, dakle, nije imao priliku da kao kriterijum prilikom glasanja uvrsti i Mesijeve rekorde, zbog čega su šanse Argentinca da osvoji Zlatnu loptu gotovo prepolovljene.

Prošle godine, rok za glasanje bio je naknadno produžen, a svi članovi žirija mogli su da promijene glasove. To je višestruko išlo u korist Kristijana Ronalda, koji je neke od najznačajnijih golova u 2013. godini (uključujući i četiri protiv Švedske u dvomeč baraža za Mundijal) postigao nakon prvobitnog roka za glasanje.

Portugalac je tada ubjedljivo osvojio svoju drugu Zlatnu loptu u karijeri. Ove godine, rok za glasanje, makar za sada, nije produžen.

Bonus video: