Mesi, život pun rekorda

55 pregleda 1 komentar(a)
Mesi i Nejmar, Foto: Beta/AP
Mesi i Nejmar, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 27.11.2014. 16:26h

Lionel Mesi je u utorak veče dodao još jedan rekord, - sa tri gola protiv APOEL-a iz Nikozije, as Barselone je sa 74 gola postao najbolji strijelac u istoriji Lige šampiona, pretekavši Raula (71).

Ispred španskog fudbalera je sada i Kristijano Ronaldo, sa 72 gola...

Poređenja radi, Mesi je do rekorda u LŠ stigao sa 27 godina i pet mjeseci, a Ronaldo i Raul su sa toliko godina u Ligi šampiona bili postigli 48, odnosno 44 gola.

Raul je 71 gol postigao na 144 utakmice, odnosno 0,49 prosječno po meču, a Mesi 74 iz 91 utakmice, što je 0,81 prosječno po meču.

Podsjećanja radi, Mesi je prošle subote protiv Sevilje postavio i novi rekord po broju golova u Primeri, sa 254 golova, tri više od Telma Zare, koji je tog broja golova stigao sa 34 godine, sedam više od Mesija...

U večeri kada je Mesi postavio rekord po broju golova, Franćesko Toti je pomjerio granicu kada je u pitanju najstariji strijelac u najjačem klupskom takmičenju, jer je "Princ Rima" postigao gol protiv CSKA Moskve sa 38 godina i 59 dana.

Ako želi da sruši i taj rekord, Mesi će morati da igra još 11 godina, rizikujući da tada broj postignutih golova u LŠ bude skoro nedostižan.

Mesi je u posljednje četiri od pet kalendarskih godina postizao 50 i više golova za Barselonu i Argentinu.

U 2010. je postigao 60, godinu kasnije 59, u 2012. je imao sjajnih 91 golova, "svega" 45 prošle godine, a 54 u tekućoj godini.

Nejmar rival u "kući"

Barem na papiru, Mesi u "kući" ima najvećeg rivala za buduće rekorde - Brazilca Nejmara.

Nejmar će, teško, dostići rekord Mesija u Ligi šampiona, ali što se tiče ukupnog broja golova u godini ide mu odlično. Ove godine, sa samo 22 godine, Nejmar je za Brazil i Barselonu već postigao 42 gola.

Sa toliko godina, Ronaldo je bio na brojci od 20 golova, Mesi samo na 13. Legendarni Pele je imao 41 gol...

Sa 22 godine, Nejmar je za Santoš, Barselonu i Brazil postigao čak 205 golova. Sa 22 godine je Mesi na svom kontu imao 125, a Kristijano Ronaldo 118 golova.

Deko: Mesi će u bliskoj budućnosti napustiti Barselonu

Nekadašnji fudbaler Barselone i reprezentativac Portugala Deko rekao je danas da će Lionel Mesi u bliskoj budućnosti napustiti katalonski klub.

"Siguran sam da će Mesi jednog dana otići iz Barselone i to se očekuje u bliskoj budućnosti. Svemu dođe kraj i razumijem spekulacije medija pošto je Leo vrhunski igrač. Teško je Mesija zamisliti u drugoj ekipi, ali to će se desiti", rekao je Deko za brazilski list Globo Esporte.

Deko je naglasio da odluka o Mesijevom ostanku u Barseloni najviše zavisi od njega samog, a i sam igrač je nedavno nagovijestio da bi mogao da razmisli o svim opcijama.

"Ne znam kada bi mogao da ode, a to bi moglo da se desi predstojećeg ljeta ili za nekoliko godina i zavisiće od mnogo stvari. Mislim da igrači poput Mesija moraju da budu srećni u timu i ukoliko bude tako, on će ostati. U suprotnom tražiće bolje opcije", zaključio je Deko.

Deko je za Barselonu od 2004. do 2008. godine odigrao 161 utakmicu, postigao 22 gola i osvojio dvije titule u Primeri, Ligu šampiona i dva Superkupa Španije.

U karijeri igrao je još za Korintijans, Salgeiroš, Porto i Čelzi, prije nego što je prošle godine u Fluminenseu prestao sa aktivnim igranjem.

Za reprezentaciju Portugala nastupio je 75 puta i dao pet golova.

Bonus video: