Posljednji trzaj "građana"

0 komentar(a)
Gvardiola, Foto: Beta-AP
Gvardiola, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 25.11.2014. 12:13h

Pred Mančester sitijem je otvorena situacija i po mnogima nemoguća misija - samo šest bodova iz posljednja dva kola protiv Bajerna i Rome približavaju „građane” plasmanu u osminu finala (ali mu i ne garantuju prolaz).

Večerašnji duel s Bavarcima na „Etihadu” je svakako ključan i u ovom trenutku najvažniji, jer bi engleski šampion vrlo lako mogao kolo prije kraja da se oprosti od plasmana, zavisno i od utakmice između CSKA i Rome koja počinje od 18 časova.

Dva kola prije kraja Bajern je obezbijedio prvo mjesto sa 12 bodova, Roma i CSKA imaju po četiri, a Siti svega dva boda.

"Moj pritisak da se plasiramo u osminu finala je važniji možda i od pritiska vlasnika kluba. Naravno, mislim da moramo da odemo u drugu fazu", rekao je menadžer Sitija Manuel Pelegrini.

Čileanac, međutim, zna da mu Bajern neće pokloniti ništa, bez obzira na to što njemački šampion nema šta da juri u Mančesteru.

"Ne ispunite uvijek planove koje ste zamislili. U teškoj smo poziciji, ali imamo još dvije utakmice do kraja da promijenimo stvari", kazao je Pelegrini.

Jovetić i Aguero od prvog minuta

Serhio Aguero i Stevan Jovetić su propustili jučerašnji trening, ali su najavljeni od prvog minuta u napadu.

"Imali su male probleme nakon duela sa Svonsijem, ali situacija nije ozbiljna i igraće obojica", dodao je Pelegrini.

Siti će, ipak, na putu ka osmini finala morati da mijenja i istoriju, jer su samo dva tima u Ligi šampiona prošla među 16 najboljih kada su nakon prva četiri kola imala dva boda ili manje - uradio je to Porto u sezoni 2004/05. i Lokomotiva iz Moskve 2002/03.

Bajern, s druge strane, motiv može da pronađe u tome što ima šansu da bude tek šesti tim u istoriji s maksimalnih 18 bodova u grupi. Uspjelo je to Milanu, Pari Sen Žermenu, Barseloni, Spartaku iz Moskve i Real Madridu.

Moskva daje odgovor

U Rimu dileme nije bilo, Roma je slavila sa 5:1, ali u Moskvi je sada ulog ogroman - „armejci” vide šansu da protiv drugoplasirane italijanske ekipe čak napadaju prolaz.

Rusi su se vratili u život s četiri boda protiv Sitija, pa je gostovanje „vučice” u Moskvi odjednom dobilo na važnosti.

"Napašćemo Romu, vjerujemo da su nam šanse za prolaz velike", rekao je trener „armejaca” Leonid Sluckij.

Za razliku od CSKA, Roma ima alternativu, jer u posljednjem kolu, vjerovatno na krcatom „Olimpiku”, dočekuje Mančester siti (Rusi gostuju Bajernu).

"Došli smo u Moskvu da pobijedimo i samo o tome mislimo. Ali, pogledajte tabelu, nama i remi čuva šanse, i s bodom držimo sudbinu u svojim rukama", istakao je Rudi Garsija i najavio drugačiji meč od onog u Rimu.

"Gledajući taj meč, jasno je da smo u prednosti u odnosu na CSKA. Ali, oni su od tada osvojili četiri boda u grupi. Sve je drugačije", istakao je Francuz.

Šahtjoru dovoljan i bod

Šahtjoru je večeras u Ljvovu protiv Atletik Bilbaa dovoljan i bod da matematički obezbijedi osminu finala.

"Za nas bi bilo dobro kada bismo postigli gol na početku. Ako to uspijemo, utakmica bi postala lakša, a mi bismo dobili dodatno samopouzdanje", kazao je Bernand, jedan od mnogobrojnih Brazilaca u Šahtjoru.

Porto je u toj grupi već prošao s 10 bodova, Ukrajinci imaju dva manje, BATE je sakupio tri, a Atletik dva...

Di Mateo protiv svog Čelzija

Šalke protiv Čelzija - na prvi pogled to je samo još jedan veliki meč u grupi G u borbi za prolaz. U stvarnosti, ovaj meč znači još više - Roberto di Mateo će se prvi put suprotstaviti „plavcima” od kada im je ljeta 2012. donio titulu prvaka Evrope.

"Da budem iskren, ne mislim mnogo o toj sjajnoj noći u Minhenu, jer sam okrenut budućnosti. Sada želim da pobijedimo Čelzi sa Šalkeom", rekao je Di Mateo.

Čelzi na prvom mjestu ima osam bodova, Šalke na drugom pet, slijede Sporting sa četiri i Maribor (tri).

Mesi opet juri rekord Lige Šampiona

Barselona igra u Nikoziji protiv APOEL-a, a Lionel Mesi će pokušati da postigne novi rekord Lige šampiona po broju postignutih golova.

Barsa je u prošlom kolu obezbijedila plasman u osminu finala, nalazi se na 2. mjestu sa devet bodova, a APOEL je posljednji sa bodom i bori se za treću poziciju koja vodi u Ligu Evrope.

Mesi je 5. novembra protiv Ajaksa bio strijelac i sa 71 golom se izjednačio sa legendarnim Raulom i svaki sljedeći pogodak biće novi rekord najelitnijeg evropskog takmičenja.

Argentinac je u subotu postigao het-trik protiv Sevilje u pobjedi od 5:1 i postao najbolji strijelac u istoriji španske lige sa 253 gola.

Iza njega je ostao Telmo Zara sa dva gola manje, koji je držao rekord od davne 1955.

U drugoj utakmici u grupi F, Pari Sen Žeremen će na svom terenu igrati protiv Ajaksa.

Parižani su prvi na tabeli sa 10 bodova i već su obezbijedili plasman u drugu fazu, a Ajaks je treći sa dva boda.

PSŽ u duel ulazi nakon serije od 20 utakmica bez poraza.

"Moramo da budemo treći u grupi. Mislim da smo u maloj prednosti, jer je PSŽ već u osmini finala", rekao je fudbaler Ajaksa Anvar el Gazi.

Parovi:

Grupa E

CSKA - Roma (18.00)

Mančester siti - Bajern (20.45)

Grupa F

APOEL - Barselona (20.45)

PSŽ - Ajaks (20.45)

Grupa G

Šalke - Čelzi (20.45)

Sporting - Maribor (20.45)

Grupa H

BATE Borisov - Porto (18.00)

Šahtjor - Atletik Bilbao (20.45)

Bonus video: