Fudbaleri Hajduka se solidarisali sa Torcidom i odbili da igraju protiv Dinama

81 pregleda 1 komentar(a)
Torcida, Foto: Betaphoto/HINA
Torcida, Foto: Betaphoto/HINA
Ažurirano: 22.11.2014. 22:02h

Najveći derbi hrvatskog fudbala između zagrebačkog Dinama i Hajduka nije danas odigran, jer gosti iz Splita nisu željeli da izađu na teren u znak solidarnosti sa svojim navijačima kojima nije bio dozvoljen ulazak na stadion.

Utakmica je trebalo da se odigra na stadionu Maksimir u Zagrebu od 15 sati, ali su fudbaleri Hajduka ostali u svlačionici i na taj način izrazili nezadovoljstvo što uprava Dinama nije dopustila navijačima da prisustvuju utakmici.

U Zagreb je doputovalo nešto preko 1.000 navijača Hajduka, ali čelnici Dinama u dogovoru sa policijom nisu željeli da puste oko 50 pristalica gostiju, poslije čega su se ostali solidarisali.

Na teren su izašli samo igrači zagrebačkog kluba, a sudija je poslije 15 minuta odsvirao kraj utakmice.

Nadležni organi Hrvatskog fudbalskog saveta će u narednim danima odrediti ishod utakmice.

Josip Brezni, komesar takmičenja Hrvatske lige, rekao je za Index.hr da će Dinamo službenim rezultatom 3:0 dobiti neodigranu utakmicu protiv Hajduka.

"Najmanje što će se dogoditi je 3:0 za Dinamo", rekao je Brezni i dodao:

"Sve ostale sankcije će odrediti disciplinska komisija. Ono što vam mogu reći da je su u ovakvim slučajevima kazne rigorozne za sve one koji su učestvovali u ovome."

Portparol Hrvatskog fudbalskog saveza (HNS) Tomislav Pacak izjavio je za Index.hr je rekao da će HNS sazvati sjednicu Izvršnog odbora po hitnom postupku, najvjerovatnije u utorak.

Direktor Dinama: Torcida je gazda Hajduka

Direktor Dinama Tomislav Svetina je na konferenciji za novinare nakon neodigrane utakmice protiv Hajduka izjavio da je "Torcida gazda Hajduka".

"Kako netko može da zabrani igračima i treneru da izađu na teren", pitao se Svetina i rekao da je otkazivanje derbija najtužniji trenutak hrvatskog fudbala.

"Ovo je jedan u nizu pokušaja stvaranja haosa u fudbalu. U Hajduku funkcionišu ovako: Svi su krivi, samo je Hajduk u pravu", rekao je Svetina i poručio:

"Ovo je pokušaj puča, a to neće proći."

Najavio je tužbu protiv Hajduka nakon što utakmica bude registrovana službenim rezultatom 3:0 za Dinamo.

"Neću da prejudiciram, ali kada dobijemo odluku da je utakmica registrovana u našu korist onda ćemo tražiti naknadu troškova od Hajduka i od njih se naplatiti. Troškovi sigurno nisu mali jer je utakmica bila visokog rizika."

Igor Tudor, trener Hajduka, žali što utakmica nije odigrana.

"Meni je kao sportisti žao što se nije igralo", rekao je Tudor dok je išao prema autobusu kojim su Splićani napustili Zagreb.

Delegat meča: Hajduk je tražio odlaganje, ali to nisam mogao da prihvatim

Delegat derbija Dinama i Hajduka Roše Lino je nakon meča napvario izvještaj.

"Utakmica nije odigrana jer ekipa Hajduka nije u zakazanom terminu izašla na teren za odigravanje utakmice".

Delegat navodi i da su predstavnici Hajduka tražili da se utakmica odloži ili prolongira za sat vremena jer su imali informaciju da Torcida ima problem s ulaskom na stadion.

Pet minuta prije nego što je utakmica trebala početi, član nadzornog odbora Hajduka Pavasović-Visković je rekao da se utakmica neće odigrati ako se ne puste navijači Hajduka.

"Objasnio sam im da postoji pravilnik o nogometnim natjecanjima koje ja kao delegat moram poštivati, a da njihovi zahtjevi nisu u skladu s tim, pa da ih ne mogu niti prihvatiti", rekao je Lino, a prenio Index.hr.

Nakon toga, Roše Lino tvrdi, da su mu Hajdukovci dali na znanje da utakmicu neće odigrati.

Bonus video: