Završne borbe za jesenju titulu

0 komentar(a)
Mladost-Sutjeska, Foto: Savo Prelević
Mladost-Sutjeska, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.11.2014. 08:47h

Nastavlja se domaći šampionat nakon 14 dana pauze, ujedno i kreću završne borbe za jesenju titulu.

Veliki derbi kraj Bistrice igraju Sutjeska i Mladost, dva najefikasnija tima u ligi koja tri kola prije kraja polusezone dijele prvo mjesto na tabeli.

Njima uz rame je Rudar, koji će pokušati da pobjedi Bokelj u Kotoru i uz eventualno povoljan rasplet derbija u Nikšiću, možda i ostane sam na vrhu tabele.

Pod Goricom se sastaju „davljenici” - Budućnost i Lovćen najavljivali su borbu za titulu, a uoči međusobnog duela i jedni i drugi daleko od vrha, posebno Cetinjani...

Sutjeska bez Jovovića u derbiju

Aktuelni šampion je ove sezone doživio samo jedan poraz u derbijima, duelima sa ekipama sa vrha. Desilo se to još u 1. kolu protiv Rudara, od tada sve same pobjede (Budućnost, Mladost i Lovćen u gostima), te jedan remi (Rudar u Pljevljima).

Ovaj podatak uliva veliko samopouzdanje ekipi Mila Tomića pred ključni jesenji duel, danas protiv Mladosti, bez obzira na odsustvo reprezentativca Vlarimira Jovovića, koji je suspendovan.

"U uvodnim kolima šampionata uspjeli smo da savladamo Mladost na Starom aerodromu. Ipak, taj uspjeh neće nas zavarati. Moramo biti oprezni i obazrivi, jer naš protivnik sada znatno bolje djeluje. U svojim redovima imaju iskusne igrače, koje je odlično ukomponovao trener Nedović. Međutim, da bi ostvarili zacrtani cilj pobjeda protiv Mladosti nameće se kao imperativ. U ovom trenutku ovo je možda i odlučujući meč za naslov najboljeg tima jeseni. Neće biti lako iz više razloga, ali nebrojeno puta do sada dokazali smo da najbolje igramo velike utakmice. Ova današnja svakako to jeste", kaže ofanzivni vezista Nikšićana Stevan Kovačević.

Fudbalerima Mladosti ukazala se šanda da po prvi put u nezavisnoj Crnoj Gori osvoje jesenju titulu.

"Ukazala nam se šansa, ali to nije najbitnije u ovom trenutku. Najvažnije je da odigramo kvalitetno, kao što smo igrali prije pauze. Sutjeska je favorit, vraća im se i publika, znamo koliko je teško igrati u Nikšiću, ali ćemo uprkos svemu pokušati da se nadigravamo. Rasterećeni smo, ako neko treba da osjeća pritisak to je svakako naš protivnik. Ako ispoštujemo dogovor možda nam se ukaže šansa i da ostvarimo povoljan rezultat, a to bi bio i remi", kaže Marko Šćepanović, vezista Mladosti.

Pljevaljski prvoligaš sa jednim ciljem putuje u Kotor, da pobijedi i ostane u trci za jesenju titulu. Osluškivaće se, naravno, i vijesti sa derbija u Nikšiću, ali će ipak maksimalna pažnja biti usmjerena na osvajanje tri boda.

"Siguran sam da smo kvalitetniji tim od domaćina, ostaje samo da to u današnjih 90 minuta potvrdimo na terenu. Protekla prvenstvena pauza dobro nam je došla da se malo osvježimo i prikupimo energije za preostale tri utakmice, ali i da se oporave neki povrijeđeni igrači. Idemo kompletni u Kotor i vjerujem da će biti lijepih vijesti za naše navijače. Rival je ozbiljan, opuštanja neće biti, nastojaćemo da od početka do kraja forsiramo stil igre koji nama odgovara i koji će nam donijeti pozitivan rezultat", optimista je golman Rudara, Miloš Radanović, koji je u prethodnih 14 utakmica savladan samo šest puta.

Pod Goricom za vađenje

Budućnost je vezala dva, a Lovćen čak tri poraza pred današni obračun pod Goricom.

"Čeka nas težak zadatak, nijedna utakmica nije laka, posebno ne protiv Lovćena. Ipak, dobro smo radili u pauzi i nadam se da ćemo se vratiti pobjedama", kaže najbolji strijelac Budućnosti Admir Adrović.

Cetinjani su nakon loše serije promijenili trenera. Umjesto Mojaša Radonjića, ekipu vodi tandem Đuro Mijušković - Dragan Drašković.

"Meč protiv Budućnosti biće pravi ispit za ekipu i prava šansa da dokažemo da smo se maksimalno ozbiljno pripremli za finiš jesenjeg dijela. Ukoliko igrači budu odgovorili svim zahtjevima, vjerujem da rezultat neće izostati", rekao je Đuro Mijušković.

Petrovac i Mornar igraju jadranski derbi pod Malim brdom. Gledajući trenutni plasman na tabeli, Petrovčani su favoriti u duelu sa Mornarom. Timu Milorada Malovrazića u duelu sa komšijskim rivalom na ruku ide i tradicija.

Ali, Barani su upravo najbolje mečeve protiv Petrovca odigrali na gostujućem terenu. Nadaju se da bi tako moglo biti i ovoga puta.

"Domaćinu pripada uloga favorita, ali za nas mečevi sa Petrovcem uvijek nose motiv više. Savladali su nas u prvom dijelu sezone, u meču u kojem smo u najmanju ruku bili ravnopravan rival. Poznajemo se dobro, iznenađenja ne može biti, daćemo sve od sebe da pružimo što bolju partiju", rekao je kapiten Mornara Đorđe Vojvodić.

Domaćin vjeruje u sebe i sopstveni kvalitet, naročito kada nastupaju u svome domu. Žele da novim dobrim rezultatom nastave taj trend.

"Neće nam biti lako, u to sam potpuno siguran. Ali isto tako vjerujem u saigrače da možemo uknjižiti nova tri boda. Mornar je odlična ekipa, koja kako prvenstvo odmiče sve više dobija u takmičarskom pogledu. Ipak, disciplinovanom igrom možemo do željenog cilja", rekao je kapiten Petrovca Nemanja Popović.

Zeta na Trešnjici dočekuje Grbalj, dok će se u Budvi sastati Mogren i Berane, dvije posljednjeplasirane ekipe na tabeli.

Parovi 15. kola

Mogren - Berane (13 časova)

Zeta - Grbalj (13)

Bokelj - Rudar (13)

Budućnost - Lovćen (13)

Petrovac - Mornar (13)

Sutjeska - Mladost (13)

Bonus video: