Nigerija neće braniti titulu

65 pregleda 0 komentar(a)
Nigerija, Foto: Reuters
Nigerija, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.11.2014. 06:48h

Fudbaleri Nigerije neće moći da brane titulu na Kupu afričkih nacija sljedeće godine, pošto su juče kod kuće odigrali 2:2 sa Južnom Afrikom i tako završili na trećem mjestu u grupi.

Nigerija je izjednačila sa dva gola u završnici, ali je Kongo pobijedio Sudan sa 1:0 i tako izbio na drugo mjesto Grupe A, sa dva boda više od Nigerije i dva manje od Južne Afrike.

Nigerija nije uspjela da se plasira ni kao najbolji trećeplasirani tim i tako je napravila najveće iznenađenje kvalifikacija za turnir koji će se održati početkom sljedeće godine u Ekvatorijalnoj Gvineji.

Obala Slonovače i Gana izborili su danas plasman, posljednjeg dana kvalifikacija.

Obala Slonovače je odigrala kod kuće sa liderom Kamerunom 0:0 i tako osvojila bod koji joj je bio potreban da završi na drugom mjestu grupe D kvalifikacija.

Gana je kod kuće pobijedila Togo sa 3:1 i tako obezbijedila prvo mjesto Grupe E, sa bodom više od Gvineje, koja je takođe izborila plasman na takmičenje u Ekvatorijalnoj Gvineji sljedeće godine.

Mali se plasirao tako što je kod kuće pobedio lidera Grupe B Alžir sa 2:0, tako da su ta dva tima izborila plasman na završni turnir. Mali je tako prekinuo seriju od pet pobjeda Alžira.

Plasman su za sada izborili domaćin Ekvatorijalna Gvineja, zatim najbolji tim Afrike Alžir, kao i Zelenortska Ostrva, Tunis, Južna Afrika, Zambija, Kamerun, Burkina Faso, Gabon i Senegal.

Mjesto na turniru kao najbolji trećeplasirani tim izborila je Demokratska Republika Kongo. To mjesto moglo je da pripadne Angoli, koja je odigrala 1:1 sa Burkinom Faso, ili Egiptu, koji je u posljednjoj utakmici izgubio u gostima od Tunisa 2:1.

Bonus video: