Ibrahimović, Prosinečki i Ćirić među najgorim pojačanjima Barselone ikada

3 komentar(a)
Ibrahimović i Gvardiola, Foto: Reuters
Ibrahimović i Gvardiola, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.11.2014. 14:31h

Zlatan Ibrahimović, Robert Prosinečki i Dragan Ćirić nalaze se na listi od 30 najgorih pojačanja Barselone ikada, izbor je sajta "Goal.com".

Ibrahimović je došao 2009. godine u Barselonu iz Intera kao "svemirsko" pojačanje vrijedno 70 miliona eura (46 miliona plus Samuel Eto).

Iako je sa Barsom osvojio šampionsku titulu, uz 16 golova na 29 utakmica u Primeri, Ibrin boravak na "Nou Kampu" najviše će se pamtiti po kontroverzama i žestokom sukobu sa trenerom Pepom Gvardiolom, zbog čega je već narednog ljeta prešao u Milan.

Ibra se nije slagao ni sa Barsinim zvijezdama, Mesijem, Ćavijom i Inijestom, koje je kasnije u svojoj autobiografiji nazvao "poslušnicima".

Robert Prosinečki, legenda Crvene zvezde i hrvatskog fudbala, u Barselonu je došao 1995. godine iz Ovijeda, pošto je prethodno tri sezone igrao za Real Madrid. Njegova karijera, međutim, nikada više nije dostigla nivo iz 1991, kada je sa Zvezdom bio šampion Evrope, a omele su ga i povrede. Za Barsu je odigrao 20 utakmica i postigao četiri gola.

Dragan Ćirić, još jedan fudbaler sa ovih prostora, došao je u Barselonu nakon Prosinečkog - 1997. godine, a preporučile su ga fantastične igre u Partizanu kojima je došao i do dresa SR Jugoslavije u doba velikih zvijezda (Mijatović, Savićević, Stojković, Jugović, Mihajlović, Đukić).

Ćirić, međutim, nije bio po ukusu tadašnjeg trenera Barselone Luja van Gala, pa je dvije tri sezone na "Nou Kampu" odigrao samo 26 utakmica, a onda je pozajmljen grčkom AEK-u.

Na listi najgorih pojačanja Barselone nalaze se i Ričard Vičge (doveden iz Ajaksa), Emanuel Emunike (Sporting), golman Vitor Baija (Porto), Felipe Kristanval (Monako), golman Ričard Dutruel (Selta), Fabio Ročembak (Internasional), Đovani (Kruzeiro), Ruštu Rečber (Fenerbahče), Mark Overmars (Arsenal), Emanuel Peti (Arsenala), Kristof Dugari (Milan), Alfonso Peres (Betis), Vinston Bogarde (Milan), Ronald de Bur (Ajaks), Huan Roman Rikelme (Boka juniors), Gaiska Mendijeta (Lacio), Frederik Deu (Lens), Rikardo Kvarežma (Sporting), Maksi Lopes (River Plata), Roberto Bonano (River Plata), Đerar Lopes (Valensija), Aleksandr Hleb (Arsenal), Huan Pablo Sorin (Lacio), Havijer Saviola (River Plata), Kejrison (Palmeiras), Martin Kaseres (Rekreativo), Dmitri Čigrinski (Šahtjor).

Bonus video: