Milačić: Moramo da promijenimo sistem; Nedović: Treba da napunimo sredinu

98 pregleda 14 komentar(a)
Crna Gora - Švedska, Foto: Savo Prelević
Crna Gora - Švedska, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.11.2014. 13:47h

Slegli su se utisci nakon remija Crne Gora sa Švedskom, remija koji je našoj reprezentaciji omogućio, ako ništa drugo, da ne bude samo "statista u filmu" u nastavku kvalifikacija.

Duel sa Rusijom 27. marta pod Goricom sada se nameće kao odlučujući, Crna Gora samo pobjedom zadržava izglede da se plasira na Evropsko prvenstvo. Tako je bilo i uoči utakmice sa Šveđanima, ali su su neki drugi rezultati u grupi, uz osvojen bod, omogućili ekipi Branka Brnovića da odluku prolongira za proljeće. Prvo Rusi kod kuće, pa Šveđani u Stokholmu (jun), nakon ta dva meča biće potpuno jasno ima li Crna Gora šanse da se bori za odlazak u Francusku.

No, nešto će očigledno morati da se mijenja ako Crna Gora želi da dođe u situaciju da pobjedi Rusiju, ili da glavnim favoritima bude konkurentna u gostima. To je pokazao i upravo meč protiv Šveđana, gdje je Crna Gora svoje šanse stvarala isključivo iz prekida (tako je i postigla gol, iz penala), a remi je izvukla samo na volju, želju i htjenje, te ležernost Šveđana, koji su mislili da će lako završiti posao nakon ranog vođstva.

A šta treba da se mijenja? Gostujući u studiju RTCG tokom utakmice, trener Mogrena Branislav Milačić i strateg Mladosti Aleksandar Nedović ponudili su neke predloge.

"Znam da će neko da mi zamjeri što ću ovo da kažem, ali neka mi zamjeri. Potpuno sam ubijeđen da moramo da promijenimo sistem igre. Ne da radimo "generalku", ali moramo da promijenimo sistem na sredini. Mi ne možemo, niti imamo takve igrače, da igramo sa samo dva vezna fudbalera, dok su ostala dva vrlo široko. Bakić je na poluvremenu ušao da igra na lijevoj strani, vidjelo se da je to bilo iznuđenono rješenje, jer to nije njegova pozicija. Na lijevoj strani konstantno igra Vladimir Božović, i to neuspješno, treba nam neki sposobniji igrač", kazao je Brano Milačić.

Crna Gora pod Brankom Brnovićem uglavnom igra u sistemu 4-4-2 (ili 4-4-1-1), sa dva centralna vezna, i dva krilna fudbalera. Na lijevom krilu konstantan je Vladimir Božović, dok je na desnom u prošlim kvalifikacijama uglavnom igrao Kasalica, novi ciklus počeo je Bećiraj, dok je protiv Šveđana premijerno startovao Jovović.

Milačić smatra da Crna Gora mora da se grupiše - na sredini.

"Možda je neukusno je da ja predlažem, ali mislim da ćemo morati da promijenimo sistem, da stavimo tri igrača na sredinini. Siguran sam da bi u toj varijanti funkcionisali bolje, jer je evidentno da se sada mučimo".

Slično razmišlja i Aleksandar Nedović, otkrovenje na domaćoj klupskoj trenerskoj sceni:

"I ja se slažem da treba promijeniti nešto naprijed. Definitivno ne možemo da igramo sa dva klasična napadača, potrebno je da napunimo sredinu. Znam da je pitanje imamo li takav profil igrača. Znam i da je teško juriti bodove i istovremeno mijenjati sistem, ali treba raditi na tome, očigledne greške se moraju ispravljati i otklanjati. Igrač sa strane? Generalno nisam za to, ali ako je kvalitet, ako može da donese prevaga, u tom slučaju nemam ništa protiv", kazao je Nedović.

Crna Gora se, po Milačiću, u finišu duela sa Švedskom približila "pravoj kompozicji".

"Prava stvar je bila na kraju, kad je Zverotić prešao na beka, Janković na veznog. To je bila dobra kompozicija, iako i dalje mislim da nam treba još jedan fudbaler na sredini".

Do 27. marta je dosta vremena, više od četiri mjeseca. Dovoljno da se radi na ispravljanu grešaka, iako Crna Gora prije Rusije neće igrati prijateljski meč. Možda čak i da se promijeni sistem, kako predlažu Milačić i Nedović.

Bonus video: