Sušić dobio otkaz na klupi BiH

Sušić iznio argumente zašto bi trebalo da ostane, ali Izvršni odbor nije mario
9 komentar(a)
Safet Sušić, Foto: Reuters
Safet Sušić, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.11.2014. 18:22h

Izvršni odbor Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine danas se sastao po hitnom postupku i nakon višečasovnog sastanka prelomio - Safet Sušić je dobio otkaz na klupi "zmajeva".

Na nevjerovatno loš start u kvalifikacijama za Euro nadovezao se i sinoćnji poraz u Izraelu, pa je Sušić bio pod pritiskom već poslije same utakmice:

"Ostavka? Saznaćete uskoro sve", rekao je popularni Pape odmah nakon poraza.

I novinari su saznali sve što je trebalo, iako je Sušić danas podnio izvještaj Izvršnom odboru i iznio argumente zašto bi trebalo da ostane selektor.

On je poslije toga napustio sjednicu i ostavio IO da donese odluku, prenosi portal "sportsport.ba".

Odluka je donesena poslije tri sata razgovora, pa Bosanci traže novog selektora, a kandidati su Vahid Halilhodžić, Robert Prosinečki, Dušan Bajević, Faruk Hadžibegić...

"Ostavku nisam htio da podnesem jer sam smatrao da imamo prilike za plasman na Evropsko prvenstvo. Istina, naše šanse su minimalne nakon dva osvojena boda iz četiri susreta, ali ipak postoje. Odluka je donesena, reprezentaciji želim sve najbolje i nadam se da ćemo igrati na Euru. Svom nasljedniku takođe želim mnogo sreće", istakao je legedarni jugoslovenski fudbaler.

Poslije pet kola, BiH u grupi B ima samo dva boda, a ispred nje su Izrael (devet bodova i meč manje), Vels, Kipar (po šest bodova) i Belgija sa pet, ali takođe s mečom manje...

Sušić je predvodio BiH u dva kvalifikaciona ciklusa (za Euro i Svjetsko prvenstvo) i odveo je "zmajeve" na Mundijal u Brazilu. Neko će reći da su Bosanci na SP mogli i više od osvajanja tri boda u grupi sa Argentinom, Nigerijom i Iranom, ali Papeov period na klupi svakako je ispisan zlatnim slovima.

"Ništa nije sporno. Zahvalio bih se svima na saradnji. Četiri godine provedene na čelu reprezentacije nikad neću zaboraviti", zaključio je Sušić.

Bonus video: