Bivši predsjednik FA pozvao na bojkot FIFA i SP u Rusiji

2 komentar(a)
Dejvid Bernstin, Foto: Wikipedia.org
Dejvid Bernstin, Foto: Wikipedia.org
Ažurirano: 17.11.2014. 16:41h

Bivši predsjednik Fudbalske asocijacije (FA) Dejvid Bernstin pozvao je na bojkot prvenstva svijeta u Rusiji 2018, ukoliko Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) ne sprovede reforme.

Bernstin je za BBC rekao da je "vrijeme za drastičnu akciju protiv FIFA" i smatra da Mundijal u Rusiji neće moći da bude shvaćen ozbiljno ukoliko na njemu ne budu učestvovale vodeće evropske nacije.

On je podnio ostavku na mjesto u Antidiskriminatorskom odjeljenju FIFA, koje je opisao kao "neefikasno".

Sedamdesetjednogodišnji Bernstin je ocijenio da je FIFA "totalitarna organizacija" i da ga podsjeća na "staru sovjetsku imperiju".

"Mislim da Engleska kroz UEFA ima uticaja na FIFA, a trebalo bi da razmotri da se povuče sa sljedećeg Mundijala, dok se ne izvrši odgovarajuća reforma FIFA, uključujući povlačenje Blatera iz trke za peti mandat na mjestu predsjednika", rekao je Bernstin.

On je naglasio da je od 54 članica UEFA, veliki broj moćnih zemalja kao što su Njemačka, Španija, Italija, Francuska, Holandija...

"Bez tih zemalja ne možete održati ozbiljni Mundijal", dodao je Bernstin.

Slično mišljenje kao što je Bernstinovo iznio je juče predsjednik Fudbalske lige Njemačke Rajnhard Raubal koji je išao i korak dalje predloživši da UEFA izađe iz okrilja FIFA, ukoliko izvještaj o korupciji prilikom izbora Rusije i Katara za domaćine Mundijala 2018. i 2022. ne bude u cjelosti objavljen.

FIFA je ove nedjelje saopštila da će se šampionati svijeta održati kako je i planirano u Rusiji i Kataru 2018. i 2022. i da nije bilo osnova za ponovni izbor domaćina.

Glavni istražitelj korupcije prilikom izbora za organizatore Mundijala Majkl Garsija žalio se na ovu odluku FIFA, rekavši da je zasnovana na pogrešnom tumačenju njegovog izvještaja.

Bonus video: