Švedski mediji: Propuštena velika šansa, ali nije ni Ibra svemoguć

"Neophodno je da postanemo raznovrsniji i da ne zavisimo isključivo od kapitena i njegove forme", podvukao je "Aftonbladet"
73 pregleda 4 komentar(a)
Crna Gora - Švedska, Foto: Reuters
Crna Gora - Švedska, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.11.2014. 16:10h

Opšti utisak švedskih medija poslije remija u Podgorici je da je njihova reprezentacija izgubila dva, a ne osvojila bod protiv Crne Gore.

A ni kritika nije izostala - ona je prije svega usmjerena na selektora Erika Hamrena i njegovu jasnu ambiciju da u igri "tri krune" u svakom trenutku zavisi sve isključivo od Zlatana Ibrahimovića.

“Švedska je u početku imala raspoloženog Zlatana Ibrahimovića i to je na startu svake utakmice možda i najvažnija vijest, ali kako je vrijeme odmicalo, kad je bilo evidentno da naš tim može da se naigra fudbala u Podgorici, vizija da od Ibre mora da zavisi baš sve nije bila neophodna”, napisao je "Aftonbladet".

Novinar "Aftonbladeta" Simon Bank je vidio dobre stvari - samo u prvom poluvremenu.

"Vrijeme kada je Švedska na gostovanjima igrala strogo defanzivno sa visokim i jakim igračima u posljednjoj liniji pripada prošlosti. Hamren je protiv Crne Gore lansirao prilično ofanzivan tim, tražio je igru i to je dobra stvar, što Švedska najzad želi da se i na strani nešto pita", naveo je Bank.

Pozitivne stvari, međutim, otišle su s prvim poluvremenom u kojem je Švedska i stekla prednost golom Ibrahimovića u 10. minutu.

"Nažalost, u drugom poluvremenu se mnogo toga promijenilo. Švedska više nije tražila igru i problem je bio sve evidentniji, izgubio se balans, domaćin je živnuo i na terenu je postalo sve apsolutno moguće. Odjednom, u vazduhu je bilo mnogo pitanja: da li je Bergtson u drugom poluvremenu morao da s pozicije lijevog beka ode na desnu stranu i odmijeni povrijeđenog Lustiga, je li baš uvijek neophodno držati Ibrahimovića na terenu 90 minuta, iako je jasno da nije sto odsto spreman... I, takođe, da li Džimi Durmaz i Erkan Zengin u svakom trenutku kada imaju loptu u nogama moraju prvo da pogledaju ka Ibri i da mu daju pas... Ostala su pitanja, ništa ne mijenja ni to što je Švedska izgubila dva boda iz spornog penala koji je dosudio švedski sudija", navodi se u tekstu u kojem Bank zaključio:

"I dalje sam uvjeren da ćemo se plasirati na Euro u Francuskoj, ne samo zato što je po novom sistemu nešto lakše doći do završnice. Ali da bi svi vjerovali još više mislim da je neophodno da postanemo raznovrsniji i da ne zavisimo isključivo od kapitena i njegove forme", podvukao je "Aftonbladet".

Bonus video: