Tandem Jo-Jo: Jovović i Jovetić sačuvali nadu

Nadu čuva i specifičnost grupe G koja, koja iz kola u kolo pokazuje koliko je "luda"
63 pregleda 26 komentar(a)
Vladimir Jovović, Foto: Beta/AP
Vladimir Jovović, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.11.2014. 23:29h

Opet samo bod, opet bez trijumfa u kvalifikacijama za Euro u Francuskoj (treći put zaredom), ali realnost je da crnogorski fudbaleri ne mogu da budu nezadovoljni remijem protiv Švedske pod Goricom. Bez Mirka Vučinića, a protiv Zlatana Ibrahimovića!

Crna Gora je gubila od početka, u prvom dijelu se borila bez plana i organizacije, ali je u nastavku pokazala karakter i stigla do zasluženog izjednačenja. Zahvaljujući tandemu Jo-Jo: junak meča Vladimir Jovović je izborio penal, koji je iskoristio Stevan Jovetić.

Bod protiv Švedske ne može da bude neuspjeh

Zato je ovo sjajan bod - ako se stvari posmatraju izolovano, kao i zbog načina na koji je osvojen, ali imajući u vidu prethodne rezultate, pitanje je da li će biti dovoljan. Šta god, Crna Gora još nije otpisana, a odluka je prolongirana za proljeće - mjesec mart i meč sa posrnulim Rusima u Podgorici.

Nadu čuva i specifičnost grupe G koja, koja iz kola u kolo pokazuje koliko je „luda“.

Zato, mogući faktor iznenađenja na kraju mora da drži tim Branka Brnovića budnim...

Nakon što je Austrija savladala Rusiju, a Lihtenštajn šokirao Moldaviju u gostima, ostalo je bilo da se sačeka šta može da ponudi dvoboj u Podgorici.

I počelo je najgore moguće za Crnu Goru - „hrabri sokoli“ su iz prve opasne prilike Šveđana primili gol, pa se makar nakratko pozitivna atmosfera na stadionu pretvorila u nevjericu - gol Zlatana Ibrahimovića poslije greške i lošeg ispucavanja Žarka Tomaševića u 10. minutu stigao je kao neprijatni nastavak oktobrskih muka iz Vaduca i Beča...

Bez organizacije

Nakon dobrog starta i nekoliko euforičnih napada Ibrin pogodak je natjerao Crnu Goru da se zamisli na terenu i tada se ustvari vidjelo koliko je bila nespremna na otvaranju.

Posljednja linija je ušla u utakmicu tako što je napravila veliki broj grešaka u predaji lopte, ispratili su je i vezisti, pa je Brnović u nekoliko navrata bio prinuđen da mijenja mjesta igračima, prije svih Vladimiru Jovoviću i Elsadu Zverotiću. Ali, nije prolazilo ništa...

U prvom dijelu prvog poluvremena stekao se utisak da Šveđani mogu da uđu u šansu kad god požele (ili kad poželi Ibrahimović), a Crna Gora je, totalno netipično kada se igra protiv Skandinavaca, bila najopasnija iz prekida.

Tako je Andreas Isakson odmah poslije pogotka Ibre vadio zicer Stevana Jovetića glavom poslije kornera Zverotića, potom je pokušao i Stefan Savić. Sveukupno, Crna Gora u tom dijelu igre nije imala ideju, pa čak ni 0:1 poslije 45 minuta nisu djelovali loše, jer je u vazduhu bilo da naš tim teško može da izgubi kod kuće, a da makar ne pokaže reakciju...

Nestvarni Bašin zicer

I reakcija je stigla u nastavku, više na volju i motiv nego što je to bilo planski, ali šanse ili polušanse koje je stvarala Crna Gora viđene su opet samo iz prekida.

Tako je Marko Baša 15 minuta prije kraja sa samo dva metra promašio prazan gol poslije slobodnog udarca Jovetića, a utakmica je dobila drugačiji tok kada je umjesto Dejana Damjanovića ušao Fatos Bećiraj i najzad vidio šansu da bude ono što jeste - napadač.

Bećiraj je u tandemu s Jovetićem, uz podršku odličnog i fanatično borbenog Jovovića, počeo da muči švedsku odbranu, i ako ništa drugo, Crna Gora je nagrađena za vjeru u uspjeh - džekpot je stigao u 80. minutu u vidu penala koji je napravljen nad Jovovićem (kontakt je bio sporan), momkom koji je takvu nagradu sinoć zaslužio makar za nijansu više od ostalih.

I greške s bijele tačke nije moglo da bude. Jovetić je bio siguran realizator, Crna Gora je tako imala u džepu bod, iako nijednog trenutka do kraja meča nije željela da se brani, već je jurila sva tri.

Mogla je lako da bude kažnjena, ali rizikovali su i Šveđani , pa je svaki napad na obje strane bio praktično šansa da se vidi još koji pogodak. Istina, jedan je i pao, postigao ga je vezista gostiju Albin Ekdal u 92. minutu iz voleja, ali je škotski sudija Vilijam Kalum zaustavio igru zbog faula Kjesea Telina nad Savićem.

Ibra - majstor kojem se baš nije igralo

Crna Gora odavno, još od vremena kada je Andrea Pirlo bio gost s Italijom, nije dočekala veće fudbalsko ime od Ibrahimovića koji je u svakom kontaktu s loptom pokazao kolika je klasa, ali se istovremeno vidjelo kakav je igrač i Marko Baša koji Ibru poznaje dobro iz francuske lige.

Ibra nije blistao kako zna i to je sreća za Crnu Goru, iako je pored datog gola pogodio i stativu iz slobodnog udarca samo dva minuta prije nego što je Crna Gora u ziceru Baše imala šansu utakmice...

Crna Gora je tako 2014. godinu završila s pet bodova, koliko ima i Rusija (pet manje od lidera Austrije), pa je sada jasno da međusobni duel protiv „zbornaje“, koji se igra 27. marta 2015. u Podgorici, može da donese ili oduzme puno.

Bonus video: