Brnović: Sve zavisi od nas

29 komentar(a)
Branko Brnović, Foto: Savo Prelevic
Branko Brnović, Foto: Savo Prelevic
Ažurirano: 14.11.2014. 12:58h

Selektor crnogorske reprezentacije Branko Brnović poslao je uobičajenu poruku - "sve zavisi od nas" - dan uoči duela sa Šveđanima, presudnog za povratak njegovog tima u trku za plasman na Evropsko prvenstvo.

Istakavši da Šveđani imaju odličnu ekipu - sa ili bez Zlatana Ibrahimovića, Brnović je kazao da problem Crne Gore nisu protivnici, već stanje u sopstvenim redovima.

"Znamo odlično Šveđane, njihove prednosti i nedostatke, ali mislim da je sve na nama - da li smo mi spremni ili ne. Protiv Austrije nismo bili spremni, mnogi igrači tada nisu imali minutažu u svojim klubovima i izgubili smo bitku na sredini terena, ali sada se sitaucija popravila. Neki igrači počeli da igraju za svoje klubove, što je odmah primjetno na treninzima. Svježiji su, lopta ih bolje sluša. Nadam se da će to biti primjetno i na utakmici. Ako budemo imali pas-igru, neće biti problema", kazao je Brnović.

"Neće biti problema" - čak i bez Mirka Vučinića.

"Šteta što ga nema, sa njim bi bili puno jači. Hendikep je veliki, jer ono što je Ibrahimović za Švedsku, to je Vučinić za Crnu Goru. Ali, niti je Švedska samo Ibrahimović, niti je Crna Gora samo Vučinić. Ja vjerujem u momke koji su tu, da mogu to da ostvare, zabilježe pobjedu koja bi nas vratila u igru", kazao je Brnović.

Crnogorski selektor vjeruje da je pronašao pravi tandem na sredini:

"Više nemamo Pekovića i Drinčića i mnogo smo oslabljeni u veznom redu, što je naš najveći problem. Vjerujem, ipak, da sam našao dvojac koji će voditi igru. Zajedno sa Jovetićem, koji ima moć da zadrži loptu, mislim da smo napravili trio koji će se suprostaviti Šveđanima na sredini", rekao je Brnović.

Nije otkrio startnih 11, ali kaže da ima samo jednu dilemu.

"Brzo ću je riješiti".

Crna Gora bi protiv Šveđana mogla da istrči u sastavu: M.Božović - Savić, Baša, Simić, Balić (Volkov) - Zverotić, Vukčević, Jovović, V.Božović - Jovetić, Damjanović.

Ko god počeo meč, moraće da odgovori teškom iskušenje, jer je Crna Gora pritjerana uza zid - samo tri mjeseca nakon starta kvalifikacija. U slučaju pobjede, vraćamo se u igru za plasman na Evropsko prvenstvo. Remi bi ponudio samo teoriju i matematiku (i lažnu nadu), dok bi u slučaju poraza već u novembru 2014. znali da nas neće biti u Parizu u junu 2016.

"Jesmo li na raskrsnici? Treba vjerovati dok god god postoji šansa. Ni sa remijem ne bi bili skroz otpisani, jer su se desili neki rezultati koji nam idu naruku, ali ono o čemo razmišljamo je jedino pobjeda, koja bi nas potpuno vratila u igru. Opet bi bili tu. Razmišljamo samo o tri boda, jer ne možemo drugačije da mislimo"

Na pitanje jedno od pitanja švedskih novinara šta misli o Zlatanu Ibrahimoviću i da li vjeruje da će početi meč, Brnović je odgovorio:

"Ibrahimović je top-klasa, među tri najbolja napadača na svijetu. Ipak, pauzirao je dva mjeseca i vjerovatno nije u pravom takmičarskom ritmu. Što se mene tiče, volio bih da ostane na klupi, i da uđe u posljednjih 15 minuta, jer bi to značilo da Švedska nema dobar rezultat".

Brnović je, na kraju, pozvao navijače da pruže berrezervnu podršku timu.

"Pozivam ih da od 1. do 90. minuta podrže ove momke, siguran sam da će im oni to vratiti na pravi način".

Za Stevana Jovetića, ova utakmica je ključna.

"Ne smijemo da se zavaravamo, trebaju nam tri boda kako bi zadržali šanse da se plasiramo na Evropsko prvenstvo".

Utakmica Crna Gora - Švedska igra se sjutra u 20.45 časova.

Bonus video: