Duško Radinović: Švedska je pametna i racionalna reprezentacija

Duško Radinović, prvak Evrope sa Zvezdom 1991, već 20 godina živi i radi u Švedskoj i odlično poznaje selekciju „tri krune”
322 pregleda 2 komentar(a)
Crna Gora - Švedska, Foto: Savo Prelević
Crna Gora - Švedska, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.11.2014. 14:47h

Crna Gora će imati težak zadatak protiv Švedske, kaže Podgoričanin Duško Radinović, prvak Evrope se Zvezdom 1991.

Radinović već 20 godina živi i radi u Švedskoj, i to u Malmeu, rodnom gradu Zlatana Ibrahimovića.

Radio je i u tamošnjem fudbalu, prvo kao igrač, a onda i kao trener. Definitivno dobro poznaje selekciju „tri krune”.

"Šveđani su jako neugodni, a Crnoj Gori treba pobjeda. To je malo komplikovana situacija, jer Švedska definitivno nije ekipa gdje možete računati na sigurne bodove, ali bez obzira na to, treba vjerovati, u fudbalu se može sve", kaže Radinović za "Vijesti".

Problem sa Šveđanima nije samo Zlatan Ibrahimović, iako se radi o fudbaleru van svake serije. Po nekadašnjem beku Mladosti (tadašnjeg OFK Titograda), Sutjeske, Zvezde, Degeforsa, IK Brage i Malmea, reprezentativca SFR Jugoslavije, Crna Gora će u subotu veče imati još komplikovaniji zadatak - kako da organizaciono odgovori Šveđanima?

"Što se tiče igračke klase, rekao bih da su dvije ekipe podjednake. Švedska ima Ibrahimovića, ali i Crna Gora ima Vučinića i Jovetića. Takođe, kada pogdledate imena klubova gdje igraju švedski fudbaleri, sigurno se nećete uplašiti. Iako ima jako dobrih igrača, nisu to vrhunski individualci".

Šveđani, po Radinoviću, imaju nešto drugo što ih izdvaja:

"U pitanju je izuzetno organizovana, uigrana, racionalna, rekao bih i vrlo pametna ekipa. Fudbalere krasi nevjerovatna odgovornost zajedništvo na terenu, pripadnost timu. A to su stvari koje su u fudbalu mnogo bitne. Švedska ekipa je definitivno cjelina od koje treba učiti. Crna Gora mora da nađe način da tu odgovori - zajedništvom, kolektivom, velikom borbom. Ibrahimović se može zaustaviti, možda neće imati svoje veče, dugo je pauzirao, ali ponavljam, druge su stvari na koje treba obratiti još veću pažnju", tvrdi Radinović.

U švedskoj fudbalskoj terminologiji ne postoji riječ „potcjenjivanje”. Tako Radinović odgovara na pitanje da li Šveđani misle da su apsolutni favoriti u Podgorici.

"Po prilozima medija, izjavama selektora Erika Hamrena i fudbalera, vidim da sa mnogo respekta čekaju gostovanje u Podgorici. Ali, Šveđani su takvi prema svakome i to su neke stvari koje izlaze iz kulture i mentaliteta cijele nacije. Riječ potcjenjivanje u Švedskoj ne postoji. Ne može da se dogodi ono što se često dešava kod nas, da kažemo „nismo ih dobili jer smo ih potcijenili”. Potcjenjivanje u Švedskoj znači omalovažavanje. Svi protivnici su isti: Crna Gora, Rusija, Lihtenštajn", priča Radinović.

Za Šveđane, po njemu, gotovo da nema razlike igrali kući ili na strani.

"Ne sumnjam da će u Podgorici biti sjajan ambijent, ali Šveđani neće biti impresionirani. Oni su odavno uzeli taj zapadnjački mentalitet. Nema onoga što je davno bilo kod nas: “Idemo u Skoplje, izgubićemo sigurno”. Toga vjerujem više nigdje nema. Nadam da će podrška sa tribina uticati na crnogorske fudbalere, da pruže više od 100 odsto".

Crna Gora, uprkos svemu, ima svoju šansu protiv Švedske.

"Nisu nepobjedivi. I Crna Gora ima kvalitet, nije slučajno igrala baraž za Evropsko prvenstvo. Znaju to i Šveđani i cijene nas. Čitam, takođe, da svi pričaju da je ovo odlučujuća utakmica za Crnu Goru. Gledajući tabelu i dosadašnje rezultate, možda i jeste, ali ja je tako ne bih tretirao. Definitivno nije sramota remizirati protiv Švedske, a kvalifikacije nisu ni na polovini".

Radinović ipak priznaje da će se teško nadoknaditi remi u Lihtenštajnu.

"Nisam gledao utakmicu, ali sam se razočarao kada sam vidio rezultat. Samo se nadam da na kraju kvalifikacija ta dva boda neće biti odlučujuća".

Zvezdin bek iz slavnih dana na kraju otkriva želju:

"Volio bih da i Crna Gora i Švedska zaigraju na Evropskom prvenstvu. Mi smo imali veliku šansu u prošlim kvalifikacijama, u jednom trenutku sam pomislio da ništa ne može da nas zaustavi, ali onda su došli slabiji rezultati. I dalje vjerujem u Crnu Goru, mi smo talentovana i mlada fudbalska nacija".

Ibra je u Švedskoj poput mita i sve je zaslužio

Radinović priča o popularnosti koju u Švedskoj uživa Zlatan Ibrahimović.

"On je fudbaler koji je toliko spominjanoj organizaciji i disciplini švedskog tima udario finu ruku. Nevjerovatno je popularan, gotovo da ima status mita, ali sve je to zaslužio. Svaka mu čast, već deset godina je u vrhu evropskog fudbala, u bilo kojem klubu da je igrao, treba imati organizam koji će izdržati tolike napore.

Bonus video: