Moderno rivalstvo engleskog fudbala

„Odlukom da protiv Reala odmara sedam igrača, Rodžers je utakmicu protiv Čelzija učinio najtežom u svojoj karijeri”, piše BBC
61 pregleda 0 komentar(a)
Liverpul - Čelzi, Foto: Reuters
Liverpul - Čelzi, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.11.2014. 09:17h

Dueli Čelzija i Liverpula nisu značili mnogo u engleskom fudbalu krajem prošlog vijeka.

Tek početkom novog milenijuma, rođeno je rivalstvo koje se na Ostrvu i dalje tretira kao - moderno.

„Plavi” i „crveni” su dva puta u tri godine igrali polufinale Lige šampiona. Rafa Benites je oba puta bio uspješniji od Žozea Murinja (2005. i 2007), jednom nakon gola koji portugalski trener i dan-danas tretira kao - fantomski.

"Ispali smo zbog gola koji nije bio gol", pričao je Murinjo o čuvenom „pogotku” Luisa Garsije, kada se nije znalo je li lopta prešla gol-crtu.

Iako je Čelzi u doba velikih evropskih uspjeha Liverpula uglavnom bio uspješniji na domaćoj sceni, Murinjo kao da nije zaboravio ove poraze.

Za osvetu je morao da čeka svoj drugi mandat na „Stamford bridžu”. Prošle sezone, dva kola prije kraja, sve je u gradu „Bitlsa” bilo spremno za šampionsko slavlje, prvo od 1990. godine.

Liverpul je, međutim, morao da pobijedi Čelzi. Ne previše težak zadatak, činilo se tada, kada je Murinjo odlučio da suprostavi „redsima” kombinovani sastav, jer je svoje glavne adute čuvao za polufinalni duel Lige šampiona sa Atletiko Madridom tri dana kasnije.

Ali, Specijalni je i sa rezervama pokvario žurku na Enfild roudu. Kada je Vilijan u sudijskoj nadoknadi postigao gol za 0:2, Murinjo je slavodobitno istrčao 50 metara kraj aut-linije, sve ispred navijača Liverpula, kako bi podijelio radost sa svojim fanovima.

Čelziju ta pobjeda nije značila mnogo, ali je Liverpul skupo platio poraz - titulu je osvojio Mančester siti.

Sada, šest mjeseci kasnije, Murinjo se vraća u Liverpul, ovoga puta kao lider.

U centru pažnje, međutim, nije trener Čelzija, već njegov kolega na klupi Liverpula - Brendan Rodžers.

Rodžersova odluka da u utorak veče protiv Reala odmori čak sedam prvotimaca kako bi spremni dočekali okršaj sa Čelzijem, izazvala je lavinu negativnih komentara u kolijevci fudbala. Proglašena je, čak, nedostojnom tako velikog kluba.

"Brendane, ne ostavljaju se protiv Reala na klupi igrači poput Stivena Džerarda", komentarisao je juče bivši fudbaler Mančester junajteda Pol Skols.

Zbog svega toga - Rodžers je pod neviđenim pritiskom da sa „odmornim” fudbalerima danas pobijedi Čelzi, koji na tabeli ima čak 12 bodova više.

„Svojom krivicom, Rodžers je utakmicu protiv Čelzija učinio najvećom i najtežom u svojoj trenerskoj karijeri”, piše BBC u komentaru.

Utakmica Liverpul - Čelzi počinje u 13.45 časova.

Bonus video: