Navijači traže od grada da upravljaju Hajdukom

53 pregleda 5 komentar(a)
Hajduk, Foto: Hajduk.hr
Hajduk, Foto: Hajduk.hr
Ažurirano: 06.11.2014. 19:08h

Udruženje građana Naš Hajduk zatražilo je od splitskih vlasti da im da 56 odsto vlasništva nad fudbalskim klubom Hajduk u koncesiju u narednih 25 godina.

Kako je prenela Hina, to udruženje bi tako dobilo upravljačka prava nad Hajdukom. Naš Hajduk je saopštio da je gradonačelniku Splita Ivu Baldasaru i gradskim odbornicima podnijela zahtjev za razmatranje na sljedećoj sjednici gradskog vijeća.

Član gradskog vijeća Boris Ćurković rekao je da je ovaj zahtjev primjlen i sproveden u gradonačelnikov kabinet, odnosno da je ušao u proceduru, kao i da je za 13. novembar zakazana sjednica posvećena isključivo problemima u Hajduku.

Udruženje Naš Hajduk je osim predloga predalo vijećnicima i elaborat u kome se objašnjava zašto bi ta koncesija bila najbolja i za Hajduk i za Split.

Prema njihovom tumačenju, koncesijom na 25 godina demokratski procesi u klubu bi dodatno bili poboljšani, a Hajduk bi "definitivno postao najsvjetliji primjer demokratizacije drustva".

"Iskustva u sprovođenju projekta 'Nas Hajduk' pokazuju da je najveće potrese unutar kluba uzrokovala gradska politička scena i dugovi napravljeni u posljednjih 20 godina, koji bi se nenadano pojavili i blokirali račune kluba. Pravi problem se može riješiti dugogodišnjom koncesijom upravljačkih prava, a drugi se rešava automatski ovakvim modelom racionalnog upravljanja", navodi se u saopštenju udruženja.

Hajduk je 2009. godine transformisan u sportsko dioničarsko društvo, što je prva takva transformacija u Hrvatskoj.

Udruženje "Naš Hajduk" osnovano je 2011. godine, a ono se bavi sprovođenjem izbora za utvrđivanje predloga kandidata za članove nadzornog odbora kluba, kao i okupljanje i informisanje članova o sticanju vlasničkog udjela u Hajduku.

Ono se takođe bavi i očuvanjem identiteta, ugleda i razvijanja Hajduka.

Bonus video: