Brnović: Imamo kvalitet da pobijedimo Švedsku

0 komentar(a)
Brnović, Foto: Savo Prelević
Brnović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.11.2014. 10:49h

Selektor crnogorske reprezentacije Branko Brnović ocijenio je da njegova selekcija „ima kvalitet da pobijedi Švedsku”, saopštavajući spisak fudbalera za kvalifikacioni duel 15. novembra koji ima karakter eliminacionog.

Ovo „ima kvalitet” odnosi se i na slučaj da protivnik nastupi sa najboljim igračem Zlatanom Ibrahimovićem, ali i bez njega...

"Švedska je i bez Ibrahimovića ozbiljna reprezentacija. Gledao sam utakmice sa Rusijom i Austrijom, i vidio da su igrali vrlo disciplinovano, čak i kada su gubili. Očekuje nas mnogo teška utakmica.

"Nadam se da će nas konačno krenuti i golovi, jer ne koristimo mnogo šansi i to se odražava na rezultat. Da smo dvije prošle utakmice postigli samo jedan gol, danas bi sva priča bila totalno drugačija", rekao je Brnović na pres konferenciji.

Nakon oktobarskog brodoloma - remija u Lihtenštajnu i poraza u Austriji (dva kvalifikaciona meča bez postizanja gola Crna Gora je prethodno jedini put vezala 2009. godine, protiv Italije i Gruzije), “sokoli” su došli u ni malo prijatnu sitaciju, da protiv jednog od favorita grupe imaju imperativ pobjede.

Svaki drugačiji rezultat sveo bi šanse za plasman na EP na teoriju i matematiku.

"Imamo kvalitet da pobijedimo i vratimo se u trku za plasman na Evropsko prvenstvo. Ne razmišljamo o drugim ishodima. Ako ne pobijedimo, bilo bi jako teško, iako se treba boriti dok god postoji šansa.

To što u tako teškom meču reperezentacija ima toliki pritisak pobjede, za crnogorskog selektora nije poseban problem.

"Mi smo uvijek, manje-više, pod pritiskom da moramo da pobijedimo. I da smo dobili Lihtenštajn, opet bi sve bilo isto. Zato je najbitnije da momci dođu zdravi i da daju maksimum. Siguran sam da će dati sve od sebe da dobiju meč i to je upravo pristup kakav nam treba.

Brnović je vratio na spisak vezistu tulskog Arsenela iz Rusije, Mladena Kašćelana, koji je posljednji meč za reprezentaciju odigrao protiv Engleza u Podgorici 7. oktobra 2011. godine (čuveni remi 2:2).

Crnogorski selektor je, istovremeno, odlučio da ne pošalje pozovnice Simonu Vukčeviću i Milanu Jovanoviću, čiji povratak u nacionalni tim za mečeve sa Lihtenštajnom i Austrijom bio očigledno neuspjeli eksperiment. U odnosu na prethodno okupljanje, nema ni Petra Grbića i Marka Vešovića.

"Pozvao sam Kašćelana, jer smo u odnosu na prethodne kvalifikacije ostali praktično bez kompletnog veznog reda. Nemamo Pekovića, Novakovića, Drinčića i Boškovića... Zato je ovom spisku najviše veznih igrača. Vjerujem da među ovim fudbalerima možemo pronaći dvojicu koji su nam potrebni na poziciji zadnjih veznih, jer protiv Austrije sredina terena gotovo da nije postojala - istakao je Brnović.

Crnogorski selektor bio je, na kraju, ironičan po pitanju imena sa kojima se proteklih sedmica licitiralo kao sa novim članovima reprezentacije (Kostić, Đoković, Škuletić, Radović).

"Pozvao sam i Mesija i Ronalda, ali su izgleda odustali. Svako malo su se spominjali neki igrači, mene niko nije pitao ništa. Moguće je da je neko vodio razgovore sa njima, ali ja nisam. Da li će biti novih igrača u narednim akcijama, to ćemo vidjeti - zaključio je Brnović.

Pripreme za duel sa Šveđanima Crna Gora će početi u ponedjeljak.

Spisak

Golmani: Vukašin Poleksić (Peč, Mađarska) i Mladen Božović (Himik, Rusija)

Odbrana: Savo Pavićević (Crvena zvezda), Marko Baša (Lil), Stefan Savić (Fiorentina), Žarko Tomašević (Kotrijk), Vladimir Volkov (Partizan), Marko Simić (Kaiserisport), Saša Balić (Metalurg).

Sredina terena: Mladen Kašćelan (Arsenal Tula), Nikola Vukčević (Praga), Nemanja Nikolić (Dinamo Minsk), Vladimir Božović (Mordovia), Elsad Zverotić (Fulam), Marko Bakić (Specija), Vladimir Jovović (Sutjeska) i Vladimir Boljević (AEK Larnaka).

Napad: Mirko Vučinić (Al Džazira), Stevan Jovetić (Mančester siti), Dejan Damjanović (Peking), Fatos Bećiraj (Čangčun).

Crna Gora je u dosadašnjem dijelu takmičenja ostvarila po pobjedu, remi i poraz. Savladala je pred svojim navijačima Moldaviju 2:0, a u gostima igrala sa Lihtenštajnom 0:0 i izgubila od Austrije 1:0. Švedska je u Beču remizirala sa Austrijom 1:1, istim rezultatom završen je i duel sa Rusijom pred svojim navijačima, gdje je i ostvarila jedinu pobjedu protiv Lihtenštajna 2:0.

Bonus video: