Krah Mančester sitija, Mesi stigao Raula

0 komentar(a)
Barselona, Foto: Reuters
Barselona, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.11.2014. 21:52h

Odigrana su četiri kola u Ligi šampiona, a šampion Engleske, Mančester siti, još čeka na prvu pobjedu. I ne samo to - ekipa Manuela Pelegrinija zakucana je na dno tabele sa čak 10 bodova manje od vodećeg Bajerna nakon šokantnog poraza od CSKA na "Etihadu" (2:1).

Sitiju se tako smiješi smiješi još jedan fijasko u Ligi šampiona. Kada je Roberto Manćini prije dvige godine eliminisan u nokaut fazi nije ga spasila ni titula prvaka, osvojene nekoliko mjeseci ranije, da li se nešto slično smiješi i Pelegriniju?

"Vrlo je teško razumjeti zašto smo bili tako očajni od početka. Postoje utakmice kada neki detalji odluče ishod, ali ovdje je sve jasno kao dan - bili smo katastrofalni od početka! Teško je objasniti zbog čega. Prošao sam puno toga u trenerskoj karijeri, ali ovaj period jednostavno ne mogu da objasnim. U posljednje dvije sedmice mi uopšte ne igramo fudbal. Možda je ovo kriza identiteta, igrači kao da su izgubili vjeru u sebe. Ne znam kako, ali moramo da se izborimo s ovim", rekao je Pelegrini u jednom dahu nakon meča.

"Građani", doduše, nisu skroz izgubljeni, samo zahvaljujući Bajernu. Njemački šampion melje sve rivale u grupi (sigurna pobjeda protiv Rome u Minhenu, 2:0), pa Siti za rivalima, Romom i CSKA, zaostaje samo dva boda. Dakle, mora da pobijedi za 14 dana u Rimu, vjerovatno i protiv Bajerna u posljednjem kolu kod kuće, ukoliko želi u osminu finala...

Pelegrini je počeo sa Stevanom Jovetićem, ali je već na poluvremenu odlučio da ga ostavi u svlačionici. Bila je to loša odluka - Jovetićeva zamjena, Fernandinjo, za svega 25 minuta dobio je dva žuti kartona i Siti je u finišu jurio 1:2 sa desetoricom. Potom i sa devetoricom, jer je osam minuta prije kraja crveni karton, i to direktan, dobio Jaja Ture. Jasno, bila je to nemoguća misija, CSKA je slavio najveću pobjedu u modernoj istoriji kluba.

I sve to bez ponajboljeg igrača, Srbina Zorana Tošića, koji nije nastupio na "Etihadu" jer nije dobio englesku vizu!

Jovetić nije bio toliko loš u prvom poluvremenu, nakon njegovog solo-prodora dosuđen je faul iz kojeg je Jaja Ture majstorski izjednačio na 1:1. Ali, CSKA je imao Dumbiju, koji je kažnjavao svaki propust engleske odbrane.

Noć u Ligi šampiona ipak je obilježio as Barselone, Leo Mesi, koji je sa dva gola u Amsterdamu protiv Ajaksa pretekao Kristijana Ronalda na vječnoj listi strijelaca LŠ i izjednačio se na vrhu sa rekorderom Raulom (po 71 gol). Ronaldo je noć ranije postio protiv Liverpula, a u nevjerovatnoj golgetersoj trci dva fudbalska "gladijatora" ne prašta se i jedna utakmica bez gola. Mesi će, naime, u utorak 25. novembra protiv APOEL-a na Kipru imati šansu da postane apsolutni kralj strijelaca Lige šampiona, i to prije Ronalda, čiji Real igra noć kasnije u Bazelu.

"On je nevjerovatan, on je magičan. Mesi je najbolji igrač od svih sa kojima sam igrao, koje sam trenirao i koje sam ikada gledao", kazao je Luis Enrike, trener Barselone.

Od kada je Mesi 2004. debitovao u Ligi šampiona, samo je 12 timova, uključujući njegovu Barselonu, postiglo više golova od njega.

Podvig nad podvizima ostvario je slovenački Maribor, jedini ex-Yu predstavnik u Ligi šampiona, koji na svom "Ljudskom vrtu" remizirao sa ove sezone neporaženim Čelzijem. Slovenci su vodli golom Makedonca Ibraimija, imali su priliku da preko Luke Zahoviča (sin direktora Zlatka) povećaju na 2:0, a onda su preživjeli pakao u finišu.

Matić je izjednačio, Azar i Kosta promašili zicere prije nego što je golman Jasmin Handanović odbranio penal Azaru, pet minuta prije kraja...

"Azar je bio naš najbolji igrač na terenu, iako je promašio penal. Loše smo počeli, ali sam zadovoljan kako je reagovala ekipa nakon primljenog gola", kazao je Murinjo.

U centru pažnje bio je sudija Orsato, koji nije dosudio čist penal za Čelzi nad Oskarom, a poništio je i regularan gol Dijega Košte.

"O ovom sudiji bih mogao dugo da pričam iz mog perioda u Italiji, ali neću. Radije ću odati priznanje mom timu, ili protivničkom, posebno njihovom golmanu, koji je bio fantastičan", dodao je Murinjo.

Maribor je, naravno, daleko od plasmana u osminu finala, ali je veličanstvenim remijem protiv Čelzija ispunjena svrha igranja u Ligi šampiona.

Za ekipu Žozea Murinja slaba je utjeha obaranje klupskog rekorda po broju uzastopnih mečeva bez poraza na startu sezone (16). Čelzi je, doduše, i dalje neprikosnoven u grupi, jer je drugoplasirani Šalke poražen u Lisabonu od Sportinga, čime su se Portugalci uključili u trku za plasman u osminu finala.

Kraj utakmica

90+3. min: Het-trik Luiza Adrijana protiv BATE Borisova - Šahtjor zaključuje sa 5:0. Ukrajinci su dali Bjelorusima čak 12 golova na dva meča, od čega je brazilski napadač sam postigao osam golova!

90+1. min: Alžirac Slimani potvrđuje pobjedu Sportinga protiv Šalkea (4:2).

88. min: Goleada u Lisabonu, Šalke je golom Aoga smanjio na 3:2 protiv Sportinga.

85. min: Golman Maribora Handanović odbranio je penal vezisti Čelzija Edenu Azaru.

84. min: Šahtjor vodi 4:0 protiv BATE Borisova, drugi gol Luiza Adrijana.

82. min: Siti nastavlja sa devetoricom protiv CSKA. Nakon Fernandinja, pocrvenio je i Jaja Ture.

76. min: Novi gol Lea Mesija u Amsterdamu - 2:0 za Barsu. To je više od običnog gola - Argentinac se, naime, sa 71. golom u Ligi šampiona izjednačio sa rekorderom Raulom.

75. min: Porto je potvrdio vođstvo u Bilbau. Gol je postigao Brahimi.

74. min: Konačno gol za Čelzi na stadionu "Ljudski vrt". Nakon kornera, loptu je u gol ugurao Matić.

73. min: Nani pogađa, Sporting vodi 3:1 protiv Šalkea.

70. min: Vezista Sitija Fernandinjo, koji je ušao umjesto Jovetića na poluvremenu, dobio je crveni karton! Kakvi problemi za četu Manuela Pelegrinija, koja gubi od CSKA sa 2:1.

64. min: Bajern je povećao protiv Rome na 2:0. Munjevita akcija po lijevoj strani, asistirao je Levandovski, pogodio Gece.

59. min: Kakva šansa za Maribor da nokautira Čelzi. Luka Zahović, sin direktora kluba Zlatka, prebacio je gol Petra Čeha sa svega pet metara.

58. min: BATE putuje ka novom debaklu od Šahtjora - Ukrajinci vode 3:0, a pogodio je Luiz Adrijano iz penala.

53. min: Potpuni preokret Sportinga protiv Šalkea. Gol Džefersona Nasimenta za 2:1.

50. min: Kakva senzacija u Mariboru. Jedini predstavnik u Ligi šampiona sa prostora bivše Jugoslavije vodi protiv Čelzija. Sjajan gol postigao je Makedonac Ibraimi.

48. min: Gol Aleksa Tekšeire, 2:0 za Šahthor protiv BATE Borisova. Gosti od posljednjeg minuta prvog dijela igraju sa igračem manje, zbog isključenja Kagusa.

Krenuo je nastavak... Stevan Jovetić je ostao u svlačionici, umjesto njega je ušao Fernandinjo.

Poluvremena na svih osam stadiona.

42. min: Porto je imao idealnu priliku da povede u Bilbau, ali je Havi Martines promašio penal.

38. min: Bajern vodi protiv Rome. Alaba je prošao po lijevoj strani i asistirao Riberiju, koji je bio klinički precizan.

36. min: Barselona vodi u Amsterdamu. Bartra je asistirao, pogodio Leo Mesi... Argentinac se 70. golom u Ligi šampiona izjednačio sa Kristijanom Ronaldom, a rekorder Raul "bježi" samo jedan pogodak.

34. min: Novi, još veći šok u Mančesteru - ponovo Dumbija, ponovo CSKA vodi. Siti mora da pobijedi, a drugi put kreće iz minusa.

27. min: Gol Sportinga za 1:1 protiv CSKA. Pogodio je Mamadu-Nabi Sar.

19. min: Pogodak Darija Srne, Šahtjor vodi protiv BATE Borisova.

17. min: Gol Čupa-Motinga za vođstvo Šalkea protiv Sportinga u Lisabonu.

8. min: Ekspresno - Siti je izjednačio! Stari majstor Jaja Ture je namjestio loptu na 20 metara od gola i pogodio gornji ugao.

3. min: Šok na Etihadu, CSKA vodi! Naćo je centrirao, a Dumbija se iskrao odbrani Sitija i pogodio glavom za 0:1. Stevan Jovetić je od početka u timu, ali je engleski šampion u problemima.

2. min: Pari Sen Žermen vodi! Edison Kavani, na asistenciju Van der Vila, načeo je kiparski APOEL.

Počele su utakmice!

Rezultati:

Grupa E

Bajern - Roma 2:0

Riberi 38, Gece 64.

Mančester siti - CSKA 1:2

Ture 8. - Dumbija 2, 34.

Grupa F

Ajaks - Barselona 0:2

Mesi 36, 76.

PSŽ - APOEL 1:0

Kavani 2.

Grupa G

Maribor - Čelzi 1:1

Ibraimi 50. - Matić 73.

Sporting - Šalke 4:2

Sar 27, Džeferson 53, Nani 73, Slimani 90+2. - Čupo-Moting 17, Aogo 88.

Grupa H

Atletik B. - Porto 0:2

Martines 53, Brahimi 75.

Šahtjor - BATE 5:0

Srna 19, Aleks Tekšeira 48, Luiz Adrijano 58 (penal), 84, 90+3.

Bonus video: