Remeti li se harmonija na vrhu?

Budućnost pod Goricom dočekuje Grbalj, Mladost na Starom aerodromu protiv Mornara.
14 komentar(a)
Sutjeska, Foto: Ivan Petrušić
Sutjeska, Foto: Ivan Petrušić

Nastavlja se domaći šampionat, sa nikad neizvjesnijom borbom za prvo mjesto.

Vodeća četvorka, koju čine Sutjeska, Budućnost, Rudar i Mladost, biće na teškim, ali različitim iskušenjima u sjutrašnjem, 13. kolu. "Harmoniju" na vrhu, gdje četiri tima imaju po 26 bodova, pokušaće da razbiju Lovćen, koji gostuje ekipi Sutjeske, zatim Petrovac, koji dočekuje Rudar, Grbalj koji gostuje pod Goricom i Mornar koji putuje na Stari aerodrom.

Najteže za Sutjesku i Rudar

Sutjeska i Lovćen vodili su prošle sezone grčevitu borbu za titulu. U prvom dijelu ove sezone nije baš takav slučaj, jer su Cetijani tek na 6. poziciji, iako zaostatak za vodećima i nije tako veliki - iznosi sedam bodova.

Nikšićani su 2. kolu u jednoj od najboljih partija ove sezone slavili na Cetinju sa 2:1, a sjutra će pokušati da urade ono što im prošle sezone nije uspjelo u dva navrata - da pobijede Lovćen na svom stadionu (prošle sezone je bilo 0:0 i 1:1).

"Neće nas zavarati promjenljivi rezultati Lovćena. To je ekipa koja ima kvalitet da se bori za najveće domete. U uvodnim kolima šampionata uspjeli smo da ih uzdrmamo na Cetinju, sigurno da će pokušati da nam uzvrate istom mjerom u Nikšiću. Međutim, dovoljno smo odgovorni da ispunimo ono što se od nas očekuje, a to je pobjeda. Prvi dio sezone privodi se kraju, sada moramo na svakom meču biti na visini zadatka. U međusobnim obračunima sa ekipama iz vrha tabele pašće odluka o jesenjem prvaku", rekao je Nikola Stijepović, defanzivac Sutjeske.

Porazom od Mladosti u prošlom kolu na svom stadionu Cetinjani su propustili veliku priliku da se priključe gornjem dijelu tabele, do kojeg će sada morati "zaobilaznicom" - preko aktuelnog šampiona.

"Protiv Mladosti smo prekinuli niz dobrih rezultata, ali već protiv Sutjeske imamo šansu da anuliramo taj poraz. Njima prepuštamo ulogu favorita i znamo da nas očekuje teška utakmica, ali vjerujem da velikom borbenošću možemo do povoljnog rezultata", kaže Milan Đurišić, ofanzivac Lovćena.

Rudar nije u ritmu igara sa početka prvenstva, izabranici Mirka Marića nemaju pobjedu na tri posljednja meča, na poraz od Mornara nadovezali su se domaći remiji sa konkurentima iz vrha, Mladošću i Sutjeskom. Pljevljaci će na teškom gostovanju protiv petoplasiranog Petrovca pokušati da se vrate pobjedama.

"Valjda nam se ne može ponoviti sličan meč kao sa Sutjeskom kada smo propustili četiri-pet zicera. Sreća nas je definitivno napustila, pa dobru igru u polju nikako da krunišemo golovima i bodovima. I sada nas čeka sličan meč u kome se ne može stvoriti mnogo šansi. Zato je, uz već pomenutu sreću, neophodna i bolja koncentracija. Znam koliko je Petrovac neugodan protivnik, ali Rudar na svakom terenu ide na pobjedu", kaže odlični vezista pljevaljskog prvoligaša, Kohei Kato.

Petrovčani, međutim, najavljuju da goste pod Malim brdom čeka sve osim lak zadatak.

"Poštujemo rivala, koji je u dosadašnjem toku sezone pokazao da je jedan od najozbiljnijih konkurenata za titulu. Međutim, na našem terenu nikom ne prepuštamo ulogu favorita", kaže pomoćni trener Petrovca Rudolf Marčić.

Budućnost i Mladost oprezni

Budućnost je favorit protiv Grblja, ali ne izraziti - Podgoričani su od tri posljednja meča pod Goricom dobili samo jedan, i to jedva, posljednjeplasirano Berane.

"Priključili smo se vrhu tabele i ne želimo da se zaustavimo, iako smo svjesni da nas protiv jakog Grblja čeka mnogo težak posao", kaže Aleksandar Vujačić, strijelac tri gola za "plave" na dva posljednja meča.

Mladost, makar na papiru, ima najlakši zadatak od "velike četvorke". Podgoričani dočekuju Mornar, kojeg su pobijedili i u Baru na početku sezone (2:1). Domaćin je, međutim, jako oprezan pred predstojeć duel.

"Nema lakih protivnika, a Mornar je pobjedom protiv Rudara pokazao koliko je neugodan tim. Samo maksimalno zalaganje će nam omogućiti da napravimo raziku i zabilježimo pobjedu. Ne interesuje nas šta rade konkurenti, sve je uzalud ako mi ne odradimo svoj posao kako treba", kaže Marko Šćepanović, vezista Mladosti.

Barani stižu u Podgoricu bez najboljeg strijelca, suspendovanog Luke Rotkovića.

"Neće nam biti lako jer nema ni Rotkovića ni Bubanje. Mladost je veliki favorit, ali i mi smo u dobrom ritmu nakon pobjede u Beranama i pokušaćemo da iskoristimo svaku priliku koja nam se ukaže", kaže Mladen Vukićević, trener Mornara.

Parovi 13. kola

ZETA - BERANE Sudija: Mileta Šćepanović (Podgorica)

BOKELJ - MOGREN Sudija: Jovan Kaluđerović (Cetinje)

BUDUĆNOST - GRBALJ Sudija: Miloš Savović (Podgorica)

PETROVAC - RUDAR Sudija: Đorđije Ražnatović (Cetinje)

SUTJESKA - LOVĆEN Sudija: Miloš Novović (Podgorica)

MLADOST - MORNAR Sudija: Aleksandar Marković (Cetinje)

Sve utakmice počinju u 13.30 časova

Bonus video: