Pravu Mladost gledaćete u drugom dijelu sezone

69 pregleda 3 komentar(a)
Nedović, Foto: Luka Zeković
Nedović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.10.2014. 18:55h

Domaći šampionat doživljava ubudljiv zaplet u završnici jesenje polusezone, čak četiri tima su poravnata na prvom mjestu. Ako je neko nakon 12 kola možda i očekivao Sutjesku, Rudar i Budućnost na vrhu, malo ko je mogao da pretpostavi da će im društvo praviti Mladost. Ekipa koja je ljetos, po ko zna koji put u minule dvije godine, do temelja renovirala tim...

Stigao je i novi trener - Aleksandar Nedović, koji je vjerovatno i najzaslužniji što podgorički "crveni đavoli" trenutno uživaju kao dio velike četvorke domaće fudbala, pa makar taj termin u Crnoj Gori imao jednokratnu upotrebu...

Kako se Mladost probila do vrha?

"Ekipa je nova i bilo je jako teško sve to uklopiti, na mnoge stvari smo morali da se privikavamo u hodu. Tu prije svega mislim na pobjeđivanje u kontinuitetu. Dobro krenuli - ostvarili smo tri pobjede, pa smo onda poletjeli malo više nego što je trebalo, i to svi kolektivno, zbog čega je došlo do rezultatskog pada, sa dva vezana poraza. Zatim smo na maksimalan način iskoristili reprezentativnu pauzu da fizički, ali prije svega psihički - povratimo ekipu. Igrači su shvatili da treba da budu svjesni kvaliteta koji imaju, ali da je svaka naredna subota najbitnija. U fudbalu je najbitniji kontinuitet, ne vrijedi puno kada se igra po sistemu toplo-hladno.

Najmlađi ste trener u ligi, ali ste vodeći Grbalj nakupili već dosta trenerskog staža. Zašto ste ljetos izabrali baš Mladost?

"Jednostavno zbog toga što su ljudi iz kluba ponudili jako ozbiljan projekat za mene kao mladog trenera. Kada kažem ozbiljan projekat mislim na to da su mi dali odrriješene ruke u sastavljanju ekipe u prelaznom roku, što je u Crnoj Gori jako rijetka pojava. Mislim da sam to povjerenje opravdao na pravi način – kako ja tako i momci koji su dovedeni i koji su bili tu. Svi zajedno pišemo jednu lijepu priču.

Kada trener sam bira igrače u pralaznom roku, to je i obaveza više, odgovornost...

"Jeste, ali više volim da sam sebi nanesem zlo, nego da mi to uradi neko drugi, da se tako izrazim".

A doveli ste 13 novih igrača...

"Jeste, i bilo je jako teško uklopiti sve to na pravi način. Zato prave igre Mladosti treba očekivati u drugom dijelu prvenstva, nakon što prođemo 40 dana pripremnog perioda bez pritiska utakmica. U takvim uslovima igrači brže upijaju ono što trener želi od njih. Zato očekujem da na zimu uradimo dobar posao kako bi zadržali nivo igre i izborili mjesto koje vodi u Evropu.

Djelujete jako samouvjereno za mladog trenera...

"To je dio mog karaktera. Jednostavno, teško da možete da uspijete u nečemu ako ne vjerujete i to. Mislim da sam dosta toga igračkog prenio na trenerski posao, naravno sa dosta manje tenzija", kaže Nedović, uz osmjeh.

Prevenstvo je izjednačeno, kako gledate na rivale sa vrha?

"Sutjeska je dvostruki šampion i zna kako se dolazi do prvog mjesta, Njima je to najsvježije, znaju kako se boriti sa pritiskom javnosti i medija, sa protivnicima..."

Rudar?

"Mislim da su trenutno igrački najkvalitetnija ekipa u ligi".

Budućnost?

"Naš največi klub, koji se opet nalazi na mjestu koje mu pripada. Iako mislim da nema igrački kvalitet koji imaju Sutjeska i Rudar".

Kakvi su ciljevi Mladosti?

"Da izborimo mjesto u Evropi. Pronbaćemo i u Kupu da guramo do kraja, bez obzira gdje se nalazili u prvenstvu".

Slijedi vam nešto lakši raspored, kući sa Mornarom, pa u gostima protiv Berana...

"Biće teško sa Mornarom. Oni su u prednosti u odnosu na prethodne godine jer sada imaju dosta Barana u timu, koji igraju sa emocijama. Imaju u jako dobrog trenera, dok su dolaskom Rotkovića popravili ono što im je nedostajalo, realizaciju. Za sada smo dobro preskakali ekipe koje su lošije na papiru, pokušaću da prenesem to na fudbalere kako bi zadržali taj odnos.

Na kojoj poziciji biste voljeli da dočekate zimsku pauzu?

"Kako sada stvari stoje, bio bih zadovoljan da to bude treće mjesto na tabeli".

Pravi trener mora da bude dobar psiholog

Šta je za vas dobar trener?

"Dobar trener mora da bude dobar psiholog. Mora da ima otvoren odnos sa igračima. Ako nešto krijete od igrača ili mu radite iza leđa, vratiće vam se kada ja najteže. Morate biti i pravedni, jer ako niste, igrači vas proćitaju. Zato ne volim termin da su igrači kvarljiva roba, koji se kod nas često koristi. Po tome sam onda i ja kvarljiva roba kao bivši fudbaler, ali i mnogi ostali.

Šta mislite o našim prvoligaškim trenerima?

"Biću kratak - mislim da rade dobar posao u jako teškim uslovima", zaključuje Nedović.

Bonus video: