Tohir postavio ultimatum Mazariju, pa onda demantovao

Italijanski mediji već traže novog trenera - novi kandidat je Roberto Manćini koji je s tribina gledao Interov trijumf u Ćezeni
0 komentar(a)
Morati i Tohir, Foto: Beta/AP
Morati i Tohir, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 27.10.2014. 17:02h

Iza Intera je burna sedmica, jedna od stresnijih u posljednjih desetak godina.

Klub je u četvrtak i zvanično napustio Masimo Morati (bio je počasni predsjednik od dolaska Erika Tohira na čelo), iste noći su "crno-plavi" odigrali mršavih 0:0 sa Sent Etjenom u Ligi Evrope, a raspoloženje nije popravila ni sinoćnja pobjeda u Seriji A protiv Ćezene, kojom je milanski klub prekinuo seriju od tri meča bez trijumfa u Seriji A.

O čemu se zapravo radi? Interove igre i rezultati nisu na nivou kvaliteta tima koji je pojačan Pablom Osvaldom, Garijem Medelom, Nemanjom Vidićem..., trebalo da bude treća najveća snaga italijanske lige, iza Rome i Juventusa.

Javnost i navijači krivca vide u treneru Valteru Mazariju, njegovoj formaciji s trojicom štopera u posljednjoj liniji koja je djelimično (uz evidentno lošu formu srpskog asa) degradirala Vidića u poznim igračkim godinama. Mazarija u Interu čuva ugovor koji ističe na ljeto 2016, ali posljednje informacije govore da mu pozicije više nisu tako sigurne.

"Morate na pravedan način da analizirate probleme trenera. Vidjećemo šta će biti u naredne dvije utakmice, ali nikada nije dobra odluka da promijenite trenera tokom sezone. Želimo da mu pružimo drugu šansu", rekao je Tohir nakon pobjede i slabe igre Intera protiv Ćezene.

Indonežanin je ubrzo demantovao da je izjavio nešto slično i pojasnio da su mediji okrenuli njegovu izjavu onako kako im odgovara. U suštini, možda i jesu, ali i ova situacija govori koliko je konfuzno stanje u Interu prethodnih dana.

"Srećan sam zbog pobjede u Ćezeni. Mazari? Ima moje povjerenje, o njegovom poslu se ne diskutuje", istakao je Tohir.

Sukobi u vrhu Interu su kulminirali kada je Morati nakon remija sa Napolijem pomalo neoprezno spomenuo Mazarija:

"Uvijek su trenere čuvali rezultati", pojasnio je Morati i nekoliko dana kasnije napustio Inter.

I ne samo to, duel sa Ćezenom je iz lože pratio Roberto Manćini, pa su italijanski mediji požurili da objave da je popularni Manćo kandidat da se vrati na "Đuzepe Meacu".

Inter, sve i da smijeni Mazarija, nema jasan stav kakvog trenera želi.

San navijača, a sve više i čelnika kluba, zove se Dijego Simeone, s tim što bi on mogao da dođe tek na kraju sezone, a i uslov da on postane ozbiljna opcija je plasman Intera u Ligu šampiona.

U ovom trenutku je svakako Manćini realnija opcija od Argentinca, i to su dva najzvučnija imena koja se pominju, a ako bi Inter tražio privremeno rješenje do ljeta (pa da onda krene u lov na Ćola) kandidati su Valter Zenga, Leonardo i trener Interove Primavere Stefano Veki.

Moguće rješenje je i trener Sampdorije Siniša Mihajlović, a nudi se i Dejvid Mojes, ali s mnogo manjim šansama i da dobije posao.

Morati je, makar se tako vjeruje, otišao iz Intera jer nije zadovoljan time što nova "garnitura" na čelu s Tohirom (u kojoj su Havijer Zaneti, Marko Fasone, Pjero Auzilio i Majkl Bolingbrouk) želi da promijeni način poslovanja kluba, da krene u projekat novog stadiona, da se više posveti marketingu.

Ukratko, da se u organizacionom smislu približi evropskim velikanima, kao što to pokušava da uradi Roma s američkim vlasnicima.

Bonus video: