NEZADOVOLJSTVO U BEOGRADU

FSS: Kontradiktornost u procesu odlučivanja, žalićemo se

71 pregleda 13 komentar(a)
Srbija - Albanija, Foto: Beta
Srbija - Albanija, Foto: Beta
Ažurirano: 24.10.2014. 14:11h

Fudbalski savez Srbije (FSS) saopštio je danas da je kazna za utakmicu sa Albanijom kontradiktorna i najavio je žalbu na odluku Evropske fudbalske unije (UEFA).

"Utakmica je registrovana službenim rezultatom 3:0 u korist Srbije, a uslijedilo je oduzimanje bodova samo našoj reprezentaciji. U istom trenutku dokazana je krivica protivničke strane, a nama su oduzeta tri boda, koja predstavljaju 12,5 odsto ukupnog broja bodova koje može da osvoji jedan tim u našoj grupi", saopštio je FSS.

UEFA je kvalifikacionu utakmicu za Evropsko prvenstvo registrovala rezultatom 3:0 za Srbiju, ali je "orlovima" oduzeto tri boda i naredne dvije utakmice igraće pred praznim tribinama. Takođe, dva saveza kažnjena su sa po 100 hiljada eura.

FSS će kompletno objašnjenje donijetih odluka dobiti u narednih pet dana, poslije čega će u roku od tri dana uložiti žalbu.

Kako piše u saopštenju Saveza, Kontrolna i disciplinska komisija UEFA bila je neprincipijelna u poređenju sa odlukama donijetim za "slučaj Đenova".

"Tada je ustanovljeno da organizator utakmice nije kriv za incidente i sve izrečene kazne (registracija utakmice 3:0 za Italiju, meč bez prisustva publike i finansijske disciplinske mjere) su bile protiv druge strane (FSS). Sada je registracijom utakmice 3:0 za Srbiju definisana i ustanovljena krivica druge strane, a sve ostale odluke su u suprotnosti sa tim i na štetu su FSS", dodaje se.

FSS je istakao da je riječ o presedanu u procesu odlučivanja od trenutka kada je reprezentacija Jugoslavije izbačena sa finalnog turnira prvenstva Evrope 1992. godine u Švedskoj, jer ni ta ni ova odluka nisu bazirane isključivo na primjeni takmičarskih pravila.

Navodi se da je FSS očekivao da sve odluke UEFA budu fer i jednako primjenjive "na svakom takmičarskom stepeniku".

"Naime, pitanje je šta bi se dogodilo da je ova utakmica bila u okviru baraža, da li bi se tada i kome oduzimali bodovi?", stoji u saopštenju srpskog nacionalnog Saveza.

Takođe se navodi da se stiče utisak da se na FSS-u i srpskom fudbalu "konstantno probaju novi modusi", a posebno sa aspekta izricanja disciplinsko-kaznenih mjera.

"Do sada nismo bili svjedoci da se u okviru evropskih kvalifikacija utakmica registruje službenim rezultatom u korist jednog tima, a zatim se tom timu i oduzmu bodovi", dodaje se u saopštenju.

Članovi Odbora za hitna pitanja FSS zatražili su hitno zasijedanje Savjeta za spriječavanje nasilja u sportu, kako bi razmjenom informacija sa državnim organima i analizom slučaja došli do novih dokaza o pojavi transparenta političko-fašističke konotacije.