Odluka prolongirana za sjutra

17 komentar(a)
Srbija-Albanija, Foto: Reuters
Srbija-Albanija, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.10.2014. 10:51h

Iako je Uefa prvobitno najavila da će slučaj prekida utakmice kvalifikacija za EP u Francuskoj između Srbije i Albanije završiti danas, ipak je odluku odložila do sjutra, saznaje B92.

“Konačna odluka biće objavljena u petak u toku dana“, rekli su iz UEFA za B92.

U Kontrolnoj i Disciplinskoj komisiji UEFA nalaze se predsjednik Tomas Partl (Austrija) i članovi Žak Antenen (Švajcarska), Šandor Berži (Mađarska), Tomas Hea (Andora), Džim Stjerne Hansen (Danska), Hans Lorenc (Nemačka), Rudolf Repka (Češka), Džejms Šo (Severna Irska) i Žoel Volf (Luksemburg), a komisija koja će odlučivati imaće tri člana iz spomenutog sastava.

UEFA je pokrenula postupak protiv oba nacionalna saveza, a Fudbalski savez Srbije tereti se zbog navijačkih nereda, bacanja baklji i drugih predmeta sa tribina, korišćenja lasera, ulaska navijača na teren i slabe organizacije meča.

Albanci su, s druge strane, suočeni sa mogućom kaznom zbog odbijanja da nastave utakmicu i zbog prikazivanja nezakonitog transparenta.

Gotovo je izvesno da su moguća samo četiri scenarija. Prva mogućnost je da UEFA, ukoliko se utvrdi da Albanci snose krivicu za incidente, dodijeli pobjedu Srbiji službenim rezultatom 3:0, ali i u suprotnom slučaju da trijumf za "zelenim stolom" pripiše gostima ako se utvrdi da je Srbija, kao domaćin, odgovorna za incidente zbog slabe organizacije utakmice. Treća varijanta je da se meč odigra na neutralnom terenu u terminu koji će naknadno biti određen, sa publikom ili bez nje, dok je posljednja, četvrta opcija da se utakmica ponovi u Beogradu, ali pred praznim tribinama.

Uz sve navedene mogućnosti, UEFA može da odredi i novčane kazne, koje redovno idu uz incidente kao što je bio na stadionu Partizana, prilikom prekida utakmice u finišu poluvremena.

Ključna stavka u ovom slučaju biće izvještaj delegata utakmcice Harija Bina iz Holandije, ali i specijalnog izvještača UEFA. Povoljna okolnost po Srbiju je što je istekla dvogodišnja uslovna kazna, koju je imala zbog incidenata u Đenovi na meču protiv Italije 2010. Takođe, na ruku Srbiji ide i član 14 Disciplinskog pravilnika UEFA, u kojem stoji da je "zabranjena politička propaganda i bilo kakvo izražavanje sličnih stavova", a upravo je zastava tzv. Velike Albanije inicirala incidente na stadionu Partizana.

Utakmica između Srbije i Albanije prekinuta je 14. oktobra pred kraj prvog poluvremena, kada se iznad terena stadiona Partizana pojavila bespilotna letjelica, dron, sa zastavom takozvane Velike Albanije, nakon čega su uslijedili incidenti.

Bonus video: