Platini: Neću podržati Blaterovu kandidaturu

1 komentar(a)
Platini, Foto: Reuters
Platini, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.10.2014. 18:07h

Predsjednik Evropske fudbalske unije (Uefa) Mišel Platini neće podržati kandidaturu predsjednika Svjetske fudbalske federacije (Fifa) Sepa Blatera, koji želi peti mandat na toj funkciji.

"Želim mu dobro, ali prije četiri godine je tražio našu podršku rekavši nam da će to biti njegova posljednja kandidatura. Sada ponovo traži podršku i rekao sam mu da to više ne želimo, potreban nam je svjež vazduh", rekao je Platini italijanskoj državnoj televiziji.

Blater (78) je prošlog mjeseca saopštio da će se kandidovati za novi četvorogodišnji mandat, nakon što je Platini rekao da se neće kandidovati.

Članovi Fife će predsjednika izabrati u maju, a osim Blatera, jedina osoba koja je najavila kandidaturu je bivši član njenog komiteta Žerom Šampanj, koji je pozvao Blatera na javnu raspravu.

Rok za podnošenje kandidatura je 29. januar, a izbori su četiri meseca kasnije.

Srbija i Albanija nisu ratovale, zato su u grupi

Platini je izjavio da Srbija i Albanija nikada nisu ratovale, poput Jermenije i Azerbejdžana, i da zato nisu razdvojene na žrijebu kvalifikacija za prvenstvo Evrope.

"Po toj logici onda bi trebalo i da razdvajamo i Grčku i Makedoniju, koje takođe imaju političkih trzavica, a to ne radimo, već razgovaramo sa predsjednicima i premijerima koji su odgovorni za nacionalnu bezbijednost. Fudbal ne treba da razdvaja, nego da spaja ljude, a najbolji primjer za to su srpski i albanski igrači iz Lacija", rekao je Platini, a prenosi kosovski portal Telegrafi.

On je ponovio da je sve što se desilo prilikom prekida utakmice u Beogradu neoprostivio i najavio kazne.

Utakmica između Srbije i Albanije prekinuta je u 41. minutu nakon incidenata koji su uslijedili zbog provokacije gostiju sa bespilotnom letilicom, dronom, koja je nosila zastavu tzv. Velike Albanije i kasnijeg utrčavanja navijača na teren.

Disciplinska komisija UEFA u četvrtak, 23. oktobra, donijeće odluku o registraciji utakmice, kao i o kaznama za Saveze i pojedince.

Bonus video: