Albanci traže potpunu i nezavisnu istragu

Fudbalski savez Albanije saopštio je da su navijači, redarska služba i policajci u Beogradu napali reprezentativce Albanije tokom utakmice sa Srbijom
0 komentar(a)
Srbija - Albanija, Foto: Reuters
Srbija - Albanija, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.10.2014. 18:12h

Fudbalski savez Albanije je u četvrtak zatražio "potpunu i nezavisnu" istragu incidenata koji su doveli do prekida utakmice u Beogradu protiv Srbije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

"Fudbalski savez Albanije zahtijeva potpunu i nezavisnu istragu incidenata koji su se odigrali prije, tokom i poslije fudbalske utakmice Albanija - Srbija", rekao je predsjednik saveza Armando Duka.

Utakmica je prekinuta u 41. minutu pri rezultatu 0:0.

Fudbalski savez Albanije je naveo da je autobus njenog tima zasut kamenicama dok je bio na putu ka stadionu. Komad betona, upaljači i drugi predmeti bačeni su na delegaciju i igrače na terenu.

Incident koji je doveo do prekida meča reprezentacija dvije zemlje, čiji su odnosi hronično loši posljednjih nekoliko decenija, bilo je to što je stadion nadletjela letilica s daljinskim upravljanjem s koje je visila zastava "Velike Albanije" - nacionalistički projekat da se albanske zajednice na Balkanu okupe u istoj državi.

Kada je incident eskalirao u masovne nemire, albanske igrače su tukli šakama, ali i lancima, naveo je Fudbalski savez Albanije. Navijači su uzvikivali "Smrt Albancima!", "Ubij Albance!", tvrdi taj savez.

"Oni koji su odgovorni za incident moraju biti kažnjeni. Imamo dokaze i možemo ih staviti na raspolaganje svim sportskim institucijama, ali i pravosuđu", rekao je Duka.

Evropska fudbalska unija (UEFA) pokrenula je disciplinski postupak protiv saveza dvije zemlje, a Disciplinska komisija te organizacije će slučaj razmotriti 23. oktobra. Srbija je optužena u više tačaka zbog loše organizacije meča,

Albanija mora da odgovori posebno na pojavljivanje ilegalne zastave, ali i toga što igrači te reprezentacije nisu željeli da nastave utakmicu.

Srbija koja odbacuje svaku odgovornost, zahtijeva da se registruje njena pobjeda službenim rezultatom 3:0.

Bilo je nemoguće nastaviti meč

Fudbalski savez Albanije saopštio je da su navijači, redarska služba i policajci u Beogradu napali reprezentativce Albanije tokom utakmice sa Srbijom, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine i da zbog teških uslova u Beogradu ekipa nije mogla da nastavi meč.

"Svaki put kada se član stručnog štaba ili reprezentativac pojavio na terenu, atmosfera je postajala izuzetno neprijateljska i agresivna. Kada je došlo do prekida, gledaoci su ušli u teren i udarali naše fudbalere. Takođe, tukli su ih i redari i obezbjeđenje. Kada su prolazili kroz tunel do svlačionica, albanske igrače udarali su navijači, obezbjeđenje i policija", navodi se u saopštenju Fudbalskog saveza Albanije.

Utakmica između Srbije i Albanije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine prekinuta je u utorak u Beogradu, poslije incidenata koji su se dogodili kada se iznad terena pojavila zastava "velike Albanije", zbog čega je izbio sukob u kojem su učestvovali igrači obje ekipe, kao i navijači domaćeg tima.

Nakon tog prvog incidenta uslijedila je tuča među igračima, a u teren su utrčali navijači Srbije koji su napadali gostujuće igrače, pa je intervenisala i žandarmerija.

"Prije nego što je našim igračima dozvoljeno da napuste stadion, svi članovi stručnog štaba i igrači su pretresani, po nalogu tužioca. Sve te aktivnosti su negativno uticale na normalno ponašanje i donijeli smo odluku da ne nastavimo utakmicu", navodi FSA.

U saopštenju se dodaje da je na putu do stadiona kamenovan autobus sa reprezentativcima Albanije i da je na zagrijevanju komadom betona pogođen predsjednik Fudbalskog saveza Armando Duka.

"Tokom zagrijevanja 30.000 ljudi nas je vrijeđalo uzvicima 'Ubij Albance' i 'Smrt Albancima'. Preko razglasa je prije himni pušten nacionalistički marš, koji je stvorio ekstremne šovinističke emocije na tribinama. Našoj himni su zviždali i nije bilo moguće čuti je na tribinama ni u prenosu", navodi se u saopštenju.

Evropska fudbalska unija bi sljedeće nedjelje trebalo da donese odluku povodom prekida utakmice na stadionu Partizana u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine.

Bonus video: