Venizelos: Tražimo poštovanje granica

Zastava "Velike Albanije" sa stadiona JNA podrazumijeva oduzimanje Grčkoj i pripajanje Albaniji Krfa, Epira i Zapadne Makedonije. Albanski nacionalisti napali grčku manjinu u jednom selu regije Đirokastra uz povike "smrt hrišćanima"
0 komentar(a)
Velika Albanija, Foto: Etnos
Velika Albanija, Foto: Etnos
Ažurirano: 15.10.2014. 18:26h

Događaji na duelu Srbije i Albanije, gdje se visoki zvaničnici gostujuće ekipe optužuju za incident - ubacivanje zastave "Velike Albanije", nakon kojeg je u 42. minutu prekinuta utakmica, u jeku je interesovanja i u Grčkoj.

Tamošnji "Etnos", dao je cjelokupan slijed događaja sa stadiona JNA, koji je najčitanija vijest na portalu ovog grčkog dnevnika. Razlog je jasan, zastava "Velike Albanije" podrazumijeva oduzimanje Grčkoj i pripajanje Albaniji Krfa, Epira i Zapadne Makedonije.

"Sportska dešavanja moraju biti događaji prijateljstva, saradnje i suživota među ljudima. Svako drugačije tumačenje ili korišćenje sporta u druge svrhe nije u redu. Na Balkanu imamo ružna istorijska iskustva i siguran sam da će vlade dvije susjedne i prijateljske zemlje, Albanije i Srbije, osuditi dešavanja na utakmici fudbalskih selekcija i iskoristiti priliku da se u obraćanju javnosti i preduzetim radnjama doprinijeti regionalnoj stabilnosti, poštovanju postojećih granica i zajedničkoj evropskoj perspektivi svih zemalja u regionu", kazao je ministar spoljnih poslova i potpredsjednik grčke Vlade, Jevangelos Venizelos.

On je dodao da je "uvjeren da će se vlade Srbije i Albanije pravilno odnositi prema događanjima, kako djelima tako i u obraćanju javnosti".

A "Etnos" i "Kathimerini" su objavili da je grupa od 100-ak albanskih ekstremista nakon utakmice na JNA napala grčku manjinu u selu Donji Dervitsani Dropolis u regiji Đirokastra.

Prema ovim medijima albanski nacionlaisti su sa nacionalnim obilježjima upali u centar sela gdje žive Grci, razbijali su prozore na prodavnicama i automobilima i pucali su u vazduh.

Grci su se skupili oko crkve, a daljeg nasilja ih je spasila policija. Albanski nacionalisti su neprestano uzvikivali "smrt hrišćanima"!

Bonus video: