Delegat: Uefa će odlučiti ko je kriv za prekid utakmice

89 pregleda 13 komentar(a)
Srbija - Albanija, Foto: Beta
Srbija - Albanija, Foto: Beta
Ažurirano: 14.10.2014. 22:39h

Delegat utakmice između Srbije i Albanije, Holanđanin Hari Bin rekao je večeras da će nadležna tijela Evropske fudbalske unije (Uefa) odlučiti ko je kriv za prekid tog duela u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine.

"Žalimo zbog situacije, okolnosti su bile takve da utakmica nije mogla da bude nastavljena. Ne mogu da govorim ko je počeo, ko je kriv. To će odlučiti nadležna tijela Uefa. Poslije viđene situacije, sudija, posmatrač i ja ćemo poslati izvještaj u Uefu", rekao jedelegat utakmice Hari Bin.

Utakmica na stadionu Partizana prekinuta je u 42. minutu, pošto je došlo do nereda, kada je preko terena počeo da leti dron - mala letilica na daljinsko upravljanje. Na platnu koje je bilo zakačeno za dron bila je mapa velike Albanije u boji i sa motivom albanske zastave, sa lijeve strane fotografija osnivača moderne albanske države i prvog premijera Ismaila Ćemaljija, a sa desne Ise Boljetinija, albanskog nacionaliste.

Zastavu je uhvatio reprezentativac Srbije Stefan Mitrović, a nakon toga albanski igrači su pokušali da mu je uzmu i došlo je do koškanja među igračima na terenu.

Nemiri su se prenijeli i na tribine, pojedini navijači su ušli na teren, pa je sudija Martin Etkinson izveo obje ekipe sa terena i poslao ih u svlačionice.

U trenutku prekida rezultat je bio 0:0.

Laković: Uefa je insistirala da se utakmica nastavi

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Zoran Laković rekao je da je večeras stigla "direktiva" od Evropske fudbalske unije (Uefa) da se utakmica između Srbije i Albanije u Beogradu nastavi, ali da gostujući tim nije bio u stanju da igra.

"Održan je krizni sastanak službenih lica Uefa, sudija i predstavnika oba saveza, bili smo u direktnoj vezi sa Uefom, a iz Niona je stigla direktiva da se nastavi i uputi posljednje upozorenje na stadionu da će meč biti prekinut i za najmanji incident. Iz Uefe su insistirali da se utakmica nastavi", rekao je Laković za RTS.

On je istakao da su igrači i stručni štab reprezentacije Srbije u tunelu na stadionu Partizana čekali predstavnike albanskog tima, ali da su oni u svlačionici nakon konsultacija, "odlučili da nisu u stanju da se koncentrišu i iz tih razloga meč nije nastavljen".

Na pitanje da li su Albanci tražili da se isprazni stadion, Laković je rekao da je bilo nekoliko opcija i da će sve biti prikazano u zvaničnim izvještajima.

"To ide na disciplinsku komisiju Uefe. Sigurno će tražiti i dopunske izvještaje, ali sigurno je da večeras ništa neće moći da se saznaod Uefe", rekao je Laković.

Ivanović: Željeli smo da nastavimo utakmicu

Kapiten Srbije Branislav Ivanović izjavio je večeras da je njegova ekipa želela da nastavi utakmicu protiv Albanije u Beogradu, ali da su gostujući igrači rekli da poslije incidenata na terenu nisu spremni da nastave, zbog čega je meč i definitivno prekinut.

"Ono što je najvažnije i što je za nas jako bitno je da smo željeli da nastavimo utakmicu. U svakom trenutku smo bili uz reprezentativce Albanije, samo smo željeli da igramo fudbal. Oni su odgovornim ljudima izjavili da nisu spremni da nastave da igraju i utakmica je prekinuta", rekao je Ivanović novinarima na stadionu Partizana.

Ivanović se novinarima obratio u ime reprezentativaca Srbije, poslije prekinute utakmice u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj.

Fudbaler Čelzija dodao je da "detalje koji su se dešavali ne može tačno da sagleda u ovom trenutku".

"Ostaje žal što fudbal nije bio u prvom planu, ali teško je sada pričati i iznositi utiske. Ovo je za nas, kao ekipu, veoma važan momenat, mi samo želimo da igramo fudbal i budemo u domenu fudbala", rekao je Ivanović.

Navijač "uletio" u prenos RTS i vrijeđao Vučića

Jedan navijač "uletio" je u prenos RTS sa stadiona Partizana, za vrijeme prekida utakmice reprezentacija Srbije i Albanije, sa uvrijedljivim porukama premijeru Aleksandru Vučiću.

Dok je reporter javnog servisa Predrag Strajnić razgovarao na tribinama stadiona sa gostima o prekidu utakmice, navijač, za koga beogradski mediji prenose da je član Srpske radikalne stranke, se probio do kamere, uzvikujuci uvrede na račun premijera Srbije.

"Blic" navodi da je riječ o čovjeku poreklom sa Kosova, kao i da su ga, prema saznanjima lista, na to podstrekivali članovi uprave Fudbalskog saveza Srbije i FK Partizan.

Udovičic: Perfidna provokacija, brutalna zloupotreba sporta

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić osudio je ubacivanje transparenta sa obilježjima Velike Albanije na utakmici između reprezentacija Srbije i Albanije kao "nedopustivu i za svaku osudu perfidnu provokaciju ekstremista", i istakao da očekuje da i albanska strana osudi incident.

"Na djelu je zaista jedna brutalna zloupotreba sporta od strane albanskih ekstremista", izjavio je Udovičić Tanjugu.

On je istakao da nije bilo incidenata sa srpske strane, naprotiv.

"Pokazali smo se kao dobri domaćini. Nijedna ružna riječ sa naše strane. Čak i nakon ove perfidne provokacije ekstremista naši navijači su u većini pokazali prisebnost", rekao je srpski ministar.

On je ocijenio da ovakva dešavanja sigurno neće pozitivno uticati na odnose u regionu.

"Očekujemo od albanske strane da nedvosmisleno osudi ovakvo nedopustivo perfidno ponašanje ekstremista", zaključio je Udovičić.

Bonus video: