Kvalifikacije za Euro: Češka i Slovačka kao Crna Gora 2010.

3 komentar(a)
Češka, Foto: Reuters
Češka, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.10.2014. 18:16h

Češka i Slovačka, zemlje koje su bile zajedno do 1992. godine, a nakon toga ostale u toliko dobrim odnosima da jedni druge nazivaju "braćom", apsolutni su hit kvalifikacija za Evropsko prvenstvo!

Dan nakon što su Slovaci trijumfom u Bjelorusiji kompletirali sjajan početak od tri pobjede u prva tri meča nad direktnim konkurentima za Euro (prethodno pali Španija i Ukrajina), nešto slično uradili su i Česi.

Izabranici Pavela Vrbe slavili su sa 4:2 u "dalekom" Kazahstanu i time naplatili pobjede protiv Holandije kod kuće Turske u gostima u prva dva kola.

Ovakav početak Češke i Slovačke neodoljivo podsjeća na učinak crnogorske fudbalske reprezentacije iz zlatne jeseni 2010. godine - izabranici Zlatka Kranjčara imali su tri pobjede u prve tri utakmice, sve protiv direktnih konkureneta za Euro (Vels, Bugarska, Švajcarska), a onda su otišli na Vembli i osvojili bod...

Uprkos mnogo lošijoj drugoj polovini kvalifikacija Crna Gora je tada osvojila 2. mjesto u grupi i plasirala se u baraž, a Česima i Slovacima teško da će izmaći veliko takmičenje, jer po novom sistemu i drugoplasirana reprezentacija ide direktno na Euro.

Na "Astana areni", Česi su sve riješili do poluvremena, kada su golovima Dockala i Lafate vodili 2:0... Krejci je početkom nastavka povećao na 3:0 i do kraja je gledan revijalan meč...

Kazahstanci su smanjili na 3:1 preko Logvinenka, da bi meč u samom finišu uljepšan sa po jednim golom u obje mreže - za Čehe je pogodi Necid, a za Kazahstan ponovo Logvinenko...

Grupa A večeras donosi duel drugoplasiranog i trećeplasiranog - Islanda i Holandije u Rejkjaviku. Turci, koji su uprskali stvar sa dva startna poraza, gostuju Letoniji u Rigi.

Bonus video: