PITANJE ZA STRUČNJAKE

Blater: Razmislimo o golu u gostima

5 komentar(a)
Blater, Foto: Beta/AP
Blater, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.02.2019. 08:08h

Predsjednik Svjetske fudbalske federacije (FIFA) Sep Blater pozvao je stručnjake da razmisle o svrsishodnosti pravila "golova u gostima".

Golovi u gostima su jedan način na koji se određuju pobjednici u nekim dvomečima ako je rezultat u zbiru nerešen. U tom slučaju dalje ide tim koji je postigao više pogodaka u gostima.

"Mislim da je vrijeme da se ponovo razmisli o tom sistemu. Fudbal je napredovao od šezdesetih godina, tako da golovi u gostima sada mogu da dođu u pitanje. Da li to pravilo i dalje ima smisla", napisao je Blater u poslednjem izdanju publikacije "FIFA nedjeljno".

"Ideja o tom pravilu je iz vremena kada su utakmice u gostima često bile avantura, i na koje se nekada putovalo dugo i naporno, a uslovi za igranje su mogli drastično da se razlikuju", naveo je Blater.

Prvi čovjek svjetskog fudbala kazao je da to pravilo favorizuje tim koji drugi meč igra u gostima.

"Ako su rezultati nerešeni, gostujući tim ima 30 minuta više od svog rivala da postigne vrijedan gol u gostima. Na kraju krajeva, u prvom meču nema produžetaka. Takva neravnoteža je već nestala u raznim drugim takmičenjima. Golovi u gostima se više ne koriste u polufinalima baraža u engleskom fudbalu", napisao je Blater.