Raspad sistema: Danska nema reprezentaciju, UEFA prijeti suspenzijom

Sponzor i službeni dobavljač opreme danske selekcije je kompanija "Hummel", koji u promotivnim kampanjama želi da iskoristi reprezentativce, od kojih, međutim, mnogi imaju ugovore sa drugim proizvođačima sportske opreme
50 pregleda 7 komentar(a)
Age Hareide Danska Mundijal u Rusiji, Foto: Reuters
Age Hareide Danska Mundijal u Rusiji, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.09.2018. 10:19h

Potpuni raspad sistema je u jednoj od najboljih evropskih nacionalnih selekcija - Danska bi mogla da bude isključena iz Lige nacija i kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, jer su igrači odbili da nastupaju za nacionalni tim zbog spora sa fudbalskim savezom oko komercijalnih ugovora.

Potpuno bizarna situacija dogodila se jutros - selektor Age Harejde obavijestio je čelnike FS Danske (DFB) da neće voditi ekipu u prijateljskom meču sa Slovačkom, koji je zakazan za u srijedu i u duelu sa Velsom, na startu Lige nacija.

Harejde je odlučio da ostane u Norveškoj, jer se na pripreme nije pojavio nijedan pozvani fudbaler..

U čemu je problem?

Sponzor i službeni dobavljač opreme danske selekcije je kompanija "Hummel", koji u promotivnim kampanjama želi da iskoristi reprezentativce, od kojih, međutim, mnogi imaju ugovore sa drugim proizvođačima sportske opreme.

Sponzor Kristijana Eriksena, najveće zvijezde nacionalnog tima, je kompanija "Nike", koja ne dozvoljava asu Totenhema reklamiranje drugih brendova.

"Razumijemo potrebe reprezentacije, ali mi imamo obaveze prema našim sponzorima", kazao je Eriksen, naglasivši da fudbalski savez nije uradio ništa da dođe do rješenja.

Eriksena su u bojkotu podržali i ostali reprezentativci, ali i članovi sindikata danskih fudbalera, tako da Danska trenutno nema reprezentaciju.

Čelnici DFB su, zbog toga, uputili apel danskim klubovima, pa čak i drugoligaškim, u kojem pozivaju sve igrače koji žele da igraju za nacionalni tim da se jave do 15 sati, kada bi trebalo da poleti avion za Bratislavu...

Bonus video: