Osuđujemo prijetnje upućene treneru Bubanji

54 pregleda 0 komentar(a)
Bubanja_2, Foto: V.BELOJEVIĆ
Bubanja_2, Foto: V.BELOJEVIĆ
Ažurirano: 29.09.2014. 16:41h

Taman kada se činilo da je Fudbalski klub Berane pronašao novog šefa stručnog štaba u liku Slavoljuba Bubanje, iskusni stručnjak odlučio je da odustane od dogovorenog posla. Razlog su - anonimne prijetnje da to ne uradi.

Tim povodom, kao i povodom sumnji u namještanje utakmice sa Sutjeskom u Nikšiću, oglasila se i Opština Berane. U saopštenju Opštine Berane se kaže:

"Opština Berane najoštrije osuđuje prijetnje upućene g. Slavku Bubanji, koje su dovele do toga da uvaženi stručnjak odustane od preuzimanja klupe beranskog prvoligaša.

Javno pozivamo državno tužilaštvo i MUP Crne Gore da pod hitno istraže poslednje prijetnje, kao i sva prethodna dešavanja koja su nanijela ljagu ne samo na sportske radnike, nego i na sve građane Berana.

Od tužilaštva i policije zahtjevamo da istraže na koji način je FK Berane, osnovan 1920., preregistrovan na grupu privatnih lica među kojima su bivši predsjednik opštine i njegovi članovi porodice, kao i lica sa kojim od ranije imaju vezane poslovne interese. Takođe tražimo od nadležnih organa da do kraja istraže navode o namještanju utakmica, o čemu su obavješteni od strane novog vd predsjednika kluba. Zahtjevamo da se istraže tokovi novca kluba, s obzirom na to da u nama dostupnoj evidenciji nismo uspjeli da saznamo detalje o odlivima novca iz kluba koji je finansirala Opština Berane.

Na kraju tražimo i da se hitno ispitaju detalji napada i prijetnji upućenih bivšem treneru g. Stevoviću, g. Bubanji i vd predsjedniku kluba g. Bulatoviću.

Podsjećamo javnost i nadležne organe, da se nizom nemilih događaja, od navodnog namještanja utakmica, preko fizičkog napada na bivšeg trenera pa sve do prijetnji g. Bubanji vrši nezapamćena opstrukcija napora lokalne uprave i časnih ljubitelja sporta Berana da beranski sport konačno postave na zdrave osnove.

Preuzimanjem lokalne uprave, zatekli smo fudbalski klub u organizacionom rasulu sa blokiranim računom, utvrđenim dugom od preko 150.000€ i praktično nepostojećom evidencijom prihoda i rashoda. Zatečeni su nesređeni odnosi sa igračima kojima je ugrožena egzistencija, a uprava, koju su postavila lica koja su pod nepoznatim okolnistima preregistrovala klub na sebe, nije obezbjedila ni jedan cent sredstava potrebnih za funkcionisanje prvoligaša. Pokazalo se da je ulazak u Prvu CFL bio samo fasada iza koje su stajale trule daske i veliki broj problema koji je trebalo prebaciti na teren Opštine Berane, odnosno njenih građana.

Novo opštinsko rukovodstvo je od početka pokušavalo da postigne dogovor sa dosadašnjim rukovodstvom i čak je postignut načelni dogovor da opština vrati osnivačka prava, odnosno da se klub vrati građanima Berana. Dogovorom je za vd direktora kluba postavljen Nebojša Bulatović, ugledni privrednik i dugogodišnji sportski radnik, koji je u kratkom periodu uložio 16.000€ sopstvenih finansijskih sredstava i obezbjedio brojna sponzorstva od privrednika iz Berana, neophodna za funkcionisanje kluba. Od avgusta 2014. i postavljenja novog vd direktora, Opština je u klub uložila 24.510€.

Dosadašnja uprava je izigrala prethodni dogovor i odluku o preuzimanju kluba. Pojedini članovi uprave bliski bivšem predsjedniku opštine, koji je ujedno i ovlašteno lice FK Berane, potpisali su saglasnost o preuzimanju kluba od strane Opštine Berane tek nakon što je predlog odluke sklonjen sa dnevnog reda sjednice.

Motiv njihove odluke je jasan, a to je sprječavanje zdravih promjena, prikrivanje tragova finansijskih malverzacija i stvaranje slike u javnosti da je nova lokalna uprava odgovorna za katastrofalno stanje u kome se klub nalazi.

Opština Berane je za kratko vrijeme uspjela da ostvari odličnu saradnju sa FSCG i uđe u realizaciju projekta rekonstrukcije Gradskog stadiona, odnosno pokrivanja tribine, postavljanja stolica i rekonstrukcije svlačionica. Na zahtjev Opštine, FSCG je uradio sistem za daljinsko navodnjavanje terena, vrijedan 20.000€. Takođe smo finansirali završnicu prvenstva u kome je FK Berane povratilo prvoligaški status, odblokirali smo račun kluba, sve vrijeme vjerujući da zajedno radimo u interesu beranskog sporta.

Pokazalo se da to nije slučaj i da postoje strukture koje na svaki način pokušavaju da miniraju novu energiju koja pokušava da pokrene Berane sa mrtve tačke.

Namjera Opštine Berane je bila da podržava FK Berane i pored slabih takmičarskih rezultata i neadekvatnog igračkog sastava, jer nam je želja da u narednom periodu stvorimo fudbalski klub koji će stvarati igrače iz svoje baze i u kome će djeca i omladina Berana dobiti šansu da sazru ljudski i igrački.

Opština ima viziju kluba u kome će se intenzivno raditi sa mlađim kategorijama, čiji bi najbolji izdanci preko jednog stabilnog prvoligaša, dobili šansu da se afirmišu i van opštine, pa i granica naše zemlje.

Berane je rasadnik talenata što potvrđuju i kontinuirano superiorni rezultati naših najmlađih kategorija u duelima sa vršnjacima iz Crne Gore. Opština sa posebnim zadovoljstvom finansijski pomaže i njihova takmičenja. Njihov nagli nestanak sa seniorske scena smo namjeravali da spriječimo uvođenjem sistema intenzivnog stručnog rada sa našim najmlađim sugrađanima.

Opština Berane posebno apeluje na sportsku javnost da ne nasjeda na dezinformacije, po kojima lokalna uprava želi da uništi 94-godišnji fudbalski klub, jednu od najstarijih institucija u gradu. Naprotiv, želja nam je da napokon podvučemo crtu, napravimo čist račun i da zajedno sa svim dobronamjernim građanima napravimo klub koji će omogućiti zdravu perspektivu našoj djeci. Da napravimo klub na ponos Berana i Crne Gore, koji će biti prepoznatljiv po srčanosti, kvalitetu i fer odnosu prema svojim igračima i protivnicima na terenu", ističe se u saopštenju beranskog Sekretarijata za sport, mlade, kulturu i saradnju sa NVO.

Bonus video: