Mersisajd, London i Rur čekaju derbije

Subota je rezervisana za velike lokalne derbije - Liverpul i Everton će u jednom od najljepših komšijskih rivalstava na „Enfildu” pokušati da isprave kikseve sa početka sezone, Borusija gostuje omraženom Šalkeu, a Arsenal čeka komšijski Totenhem
0 komentar(a)
Arsenal - Totenhem, Foto: Arhiva Vijesti
Arsenal - Totenhem, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 27.09.2014. 11:49h

Super subota evropskog fudbala donosi mečeve najboljih timova u najjačim evropskim ligama. U nedjelju će igrati „samo” oni klubovi koji u utorak i srijedu neće biti u programu utakmica Lige šampiona.

Lokalni derbiji

Tri gradska i lokalna derbija privlače posebnu pažnju. Dva su u engleskoj - Liverpul u derbiju Mersisajda čeka Everton, dok Arsenal u velikom obračunu sjevernog Londona igra na “Emirejtsu” protiv Totenhema.

Iako nije u pitanju gradski derbi, sudar Šalkea i Borusije Dortmund, timova iz njemačke pokrajine Rur, godinama je jedan od najvatrenijih u Bundes ligi.

Ostali vodeći timovi u najjačim ligama favoriti su u ovom kolu: Čelzi kod kuće protiv Aston Vile i Mančester siti u gostima protiv Hala (Engleska), Roma na „Olimpiku” protiv Verone i Juventus u Bergamu protiv Atalante (Italija), Real u Viljarealu i Barselona na “Nou Kampu” protiv Granade (Španija), te Bajern na gostovanju Kelnu (Njemačka).

Fokus na Premijer ligu

Kao i obično, svjetla pozornice najviše obasjavaju Englesku. Zašto, objasnio je trener Arsenala Arsen Venger.

"Najbolji napadači igraju u Premijer ligi. Klubovi imaju fantastičan finansijski potencijal. Svi najbolji igrači su ovdje", objasnio je Francuz.

Engleski klubovi potrošili su proteklog ljeta rekordnih 835 miliona funti (što je više od milijardu eura) na dovođenje pojačanja. Tako su u Premijer ligu stigli Di Marija, Falkao, Dijego Kosta, Aleksis Sančes, Baloteli...

Ukupno 143 gola postignuta su u Premijer ligi ove sezone nakon pet kola, a najefikasniji je lider, Čelzi, čiji su napadači 16 puta pogodili u metu. Prošle sezone nakon pet kola mreže su se tresle znatno manje, 107 puta, a prednjačio je šampion Mančester siti sa 11 golova.

Sudar iskupljenja

Liverpul i Everton sastaju se 221. put u istoriji. I jedni i drugi pokušaće u gradskom derbiju da se iskupe za loš start sezone - “redsi” su trenutno 11, a “karamelice” 14. na tabeli.

"Malo smo slomljeni", opisao je trener Liverpula Brendan Rodžers formu svog tima u dosadašnjem dijelu sezone.

Liverpul je ipak favorit - prošlo je tačno 15 godina otkada je Everton posljednji put slavio na “Enfild roudu”.

Bonus video: