Sada je i zvanično: Blater se kandidovao za peti mandat

1 komentar(a)
Blater, Foto: Beta/AP
Blater, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.09.2014. 14:28h

Sep Blater danas je i zvanično potvrdio da će se kandidovati za peti mandat na čelu Svjetske fudbalske federacije (FIFA) .

"Saopštio sam Izvršom komitetu da ću prihvatiti zahtjeve različitih asocijacija i federacija da se kandidujem na izborima za svoj peti mandat", rekao je Blater.

Sedamdesetosmogodišnji Blater je predsjednik FIFA od 1998. godine.

Posljednjih mjeseci, međutim, suočen je sa rastućim kritikama evropskih fudbalskih čelnika, prije svega zbog moguće korupcije prilikom izbora domaćina Mundijala 2022. godine.

"Ja sam na raspolaganju FIFA, koja je takođe na usluzi", rekao je Blater i dodao da FIFA još nije okončala sve reforme.

Izbori za predsjednika FIFA biće održani 29. maja u Cirihu, a podnošenje kandidatura počinje 29. januara.

Jedini protivkandidat Blateru za sada je Francuz Žerom Šanpanj, koji, po svemu sudeći, ima male šanse da dobije trku.

Izvještaj o korupciji u FIFA van domašaja javnosti

Blater je danas rekao da izvještaj o mogućoj korupciji u toj organizaciji prilikom izbora domaćina Mundijala 2018. i 2022. neće biti objavljivan.

On je naglasio da ni jedan član Izvršnog komiteta FIFA nije zatražio objavljivanje dokumenta, koji je poslije višemjesečne istrage sačinio glavni istražitelj u FIFA Majkl Garsija.

Nekoliko članova FIFA su posljednjih dana zatražili da se izvještaj objavi, a Blater je napomenuo da ti članovi nisu bili prisutni kada je 2. decembra 2010. odlučeno da se Rusiji i Kataru dodjeli organizacija Mundijala 2018. i 2022.

Bonus video: