Kakva je razlika između nagrada "The best", Zlatne lopte i priznanja Uefe

Posljednjih godina nastala je prava konfuzija - Zlatna lopta, najbolji igrač u izboru Fife, najbolji u izboru Uefe. Kakva je razlika između nagrada i koja je najprestižnija?
410 pregleda 2 komentar(a)
Zlatna lopta, Leo Mesi, Foto: Reuters
Zlatna lopta, Leo Mesi, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.09.2018. 20:10h

Šire se formati Svjetskog prvenstva, Evropskog prvenstva, povećava se broj utakmica, i na klupskom i na reprezentativnom nivou, uvode se nova takmičenja, a paralelno sa tim - povećava se i broj nagrada za najbolje fudbalere.

Posljednjih godina nastala je prava konfuzija - Zlatna lopta, najbolji igrač u izboru Fife, najbolji u izboru Uefe.

Dešavalo se i da dvije nagrade, koje su u suštini slične, osvoje različiti fudbaleri. Ko je onda najbolji na svijetu, ili u Evropi?

Kakva je razlika između tri (trenutno tri) aktuelna izbora za najboljeg fudbalera - Zlatne lopte, Fifine nagrade "The best" i Zlatne lopte Frans fudbala?

NAGRADA ZA NAJBOLJEG U IZBORU UEFE

Najmlađa nagrada, stara tek osam godina, a bira se najbolji fudbaler nekog evropskog kluba - i to najbolji u sezoni (od avgusta do maja), a ne u kalendarskoj godini, na osnovu igara u klubu i u reprezentaciji.

Žiri se sastoji od 80 trenera, čiji su klubovi participirali u Ligi šampiona, kao i 55 novinara.

Priznanje se dodjeljuje u Monte Karlu.

THE BEST - NAGRADA FIFE

Ima dužu tradiciju od nagrade Uefe, jer je ustanovljena 1991. godine, kada se zvala jednostavno - "FIFA svjetski igrač godine.

Kroz istoriju je, međutim, povremeno bila i degradirana.

Tako je bivši predsjednik Fife Sep Blater 2009. godine, svjestan da je nagrada Svjetske fudbalske federacije duboko u sjenci mnogo prestižnije Zlatne lopte "Frans fudbala", odlučio da francuskom magazinu ponudi milionsku sumu kako bi se objedinile nagrade.

Tako je od 2009. do 2015. postojala samo jedna nagrada za najboljeg igrača na svijetu i zvala se FIFA Zlatna lopta.

Dolaskom Đanija Infantina na čelo Fife, Svjetska fudbalska federacija i "Frans fudbal" su se ponovo razdvojili.

Fifa je ustanovila i novi koncept dodjele nagrade, koju je nazvala "the best". Na glamuroznoj ceremoniji, gdje crvenim tepihom defiliju najveće zvijezde, ne samo fudbalske, u septembru (a ne u januaru, kao ranije) bira se najbolji fudbaler na svijetu - najbolji u sezoni, a ne u kalendarskoj godini, kao što je ranije bio slučaj.

Žiri, sastavljen od 13 fudbalskih legendi - Sami Al Džaber (Saudijska Arabija), Emanuel Amunike (Nigerija), Ča bum-Kum (Južna Korejaa), Fabio Kapelo (Italija), Didije Drogba (Obala Slonovače), Kaka (Brazil), Frank Lampard (Engleska), Lotar Mateus (Njemačka), Alesandro Nesta (Italija), Karlos Alberto Pareira (Brazil), Ronaldo (Brazil), Endi Roksburg (Škotska) and Vinton Rufer (Novi Zelan Zeland) - biraju na kraju sezone listu od 10 fudbalera koji ulaze u najuži izbor.

Navijači širom svijeta, putem zvaničnog sajta Fife, selektori i kapiteni nacionalnih selekcija, kao i novinari, glasovima biraju trojicu najboljih, tako što im dodjeljuju pet, tri, odnosno jedan poen.

Glasovi se sabiraju i dobija se najbolji.

Prizanja se dodjeljuju u Cirihu.

ZLATNA LOPTA

Najstarija, najsprestižnija i najvrijednija nagrada za najboljeg fudbalera - još davne 1956. godine ustanovio je čuveni francuski magazin "Frans fudbal".

Kada se, na kraju godine, kaže najbolji fudbaler na svijetu - misli se na Zlatnu loptu "Frans fudbala".

Ovo je, takođe, sada jedina priznata nagrada koja se dodjeljuje najboljem igraču godine, a ne sezone.

Internacionalni žiri sastavljen je od novinara - po jednog iz svake države članice Fife. Do 2009. glasali su samo evropski novinari, a od 2009. do 2015, kada je nagrada bila objedinjena sa Fifinom, glasali su i selektori i kapiteni nacionalnih selekcija.

Novinari, prilikom glasanja, biraju pet fudbalera, kojima dodjeljuju pet, četiri, tri, dva, odnosno jedan poen.

Glasovi se sabiraju i dobija se najbolji fudbaler na svijetu, a nagrada se dodjeljuje u decembru svake godine, u Parizu.

Bonus video: