"Enfild" je opet na evropskoj mapi

2 komentar(a)
Džerard, Foto: Beta/AP
Džerard, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.09.2014. 10:28h

Povratak velikana Liverpula nakon pet godina posta, debitantski nastupi Ludogoreca i Malmea (s tim što su Šveđani igrali u eliti dok se ovo takmičenje zvalo Kup šampiona), ponosna priča koju godinama Evropi lansira Atletik Bilbao...

Sve to su novosti pred večerašnji početak 60. izdanja Lige šampiona, sve ostalo je uglavnom isto - već ustaljeni favoriti su Real Madrid, Barselona, Čelzi, Mančester siti, Atletiko Madrid, Pari Sen Žermen...

Žrijeb je htio tako da „redsi”, petostruki prvaci Evrope, u novu kampanju Lige šampiona kreću s „Enfilda” i to duelom sa bugarskim Ludogorecom, koji je prošle godine pokazao mnogo u Ligi Evrope (eliminisan tek u osmini finala), a ove preko Partizana i Steaue došao do istorijskog plasmana.

Bugari će istoriju ispisati i večeras kada kroče na slavni „Enfild roud”...

"Svakog protivnika respektujemo kao da je Real Madrid. Nikad nikog nismo potcijenili, nećemo ni Ludogorec - rekao je menadžer Liverpula Brendan Rodžers, takođe debitant u Ligi šampiona.

Liverpul je u decembru 2009. odigrao posljednji meč u ovom takmičenju, u kojem mu je realno uvijek i bilo mjesto. Od tada se u Liverpulu promijenilo mnogo toga (menadžer je bio Rafael Benites), a samo četiri igrača i danas igraju za engleskog velikana - kapiten Stiven Džerard, Glen Džonson, Martin Škrtel i Lukaš Leiva.

"Pet godina je dugačak period. Kada sam stigao u Liverpul plan je bio da klub dođe do nivoa na kojem je sada. Željeli smo ovo i dobili smo, sada hoćemo nešto više - dodao je trener iz Sjeverne Irske. „Redsi” su u grupi još sa Bazelom i Real Madridom, kojeg muče problemi iz Primere i atmosfera nakon loših rezultata.

Anćeloti: Ne želim da pričam o golmanima

Navijači Reala su se okrenuli protiv Ikera Kasiljasa, s klupe šansu čeka Kejlor Navas, a trener Karlo Anćeloti je riješio da pred Ligu šampiona promijeni ploču - novinarima je juče rekao da neće više pričati o golmanima...

"Ta debata je za mene završena. Da budem jasan, u timu nema debate o tome, sve se zna i ne želim da se bilo šta spekuliše. Ove sezone više neću pričati o golmanima", kazao je Anćeloti i okrenuo se meču protiv Bazela.

"Bazel je veoma dobar tim, koji zna da bude opasan. Prošle sezone je savladao Čelzi, a ove je odlično počeo - dodao je trener aktuelnog šampiona.

Atletiko kreće iz Pireja

A aktuelni vicešampion, Atletiko Madrid, novu misiju počinje iz Pireja - gostuje Olimpijakosu i trijumfom želi da već na startu pokaže da je prvi favorit grupe u kojoj su još Juventus i Malme.

Kako god, plasman „kolćonerosa” i italijanskog šampiona u osminu finala je izvjestan...

"Prošla godina je bila sjajna za nas. Možemo li da ponovimo veliki rezultat? Svi vjerujemo da možemo - rekao je vezista Atletika Arda Turan.

S druge strane, trener Juvea Masimilijano Alegri je pozvao na oprez protiv Malmea, finaliste Kupa šampiona iz 1979.

"Ovo je Liga šampiona, slabih protivnika gotovo da nema - istakao je Alegri.

Očekuje se da večeras najzanimljivije bude u grupi D - Borusija na „Vestfalenu” igra s Arsenalom, u reprizi prošlogodišnjih duela takođe u grupnoj fazi.

Lani su ova dva tima prošla u osminu finala, izvisili su Napoli i Marsej, a ni ovog puta put do nokaut faze neće biti lak, jer su rivali Galatasaraj i Anderleht.

Bonus video: