Kežman: Crna Gora može na Euro

Kežmana oduševila partija Mirka Vučinića, ali i borba i zajedništvo svih crnogorskih fudbalera. Kaže da Crna Gora može na Evropsko prvenstvo
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.09.2014. 11:00h

Mateja Kežman, ubojiti strijelac reprezentacije iz „SCG ere", nekadašnji napadač giganata evropskog fudbala - PSV-a, Čelzija, Atletiko Madrida, Fenerbahčea i Zenita - uživo je prošlog ponedjeljka sa tribina stadiona pod Goricom gledao meč Crna Gora Moldavija.

Kaže da ga je oduševila partija Mirka Vučinića, bivšeg saigrača iz reprezentacije Srbije i Crne Gore. Oduševila, ali ne i iznenadila...

"Vrijedjelo je platiti kartu i gledati ga. Mirko Vučinić je fudbaler kakav se rijetko rađa. Po meni, jedan od najboljih na svijetu, a sigurno najbolji u bivšoj Jugoslaviji u posljednjih nekoliko godina. Da je u jednom periodu karijere bio malo više motivisan, ubijeđen sam da bi igrao na još većem nivou. Veliki majstor, pravi lider, igrač koji nosi reprezentaciju", kaže Kežman za „Vijesti”.

Kako komentarišete Vučinićevu odluku da pređe u Al Džaziru iz Ujedinjenih Arapskih Emirata?

"To je Mirko! Za svakog ko ga poznaje takva njegova odluka i nije preveliko iznenađenje. Sigurno da je još mogao da pruži evropskom fudbalu, da još igra na top nivou, ali on je jednostavno takav. Dugo igra na velikoj sceni u Italiji, možda se malo i zasitio, možda se i umorio od svakodnevnog pritiska. Zato je pralazak u Emirate vjerovatno donio veliko psihološko rasterećenje za njega, naravno uz finansijsku satisfakciju. Bez obzira na to, Vučinić će još mnogo moći da pruži reprezentaciji Crne Gore, ubijeđen sam u to".

Stevan Jovetić?

"Još jedan napadač top klase kojeg ima Crna Gora. Možda nema talenat kakav ima Vučinić, ali su snaga, agresivnost uz majstorstvo koje posjeduje njegovi veliki aduti. Na putu je da napravi veliku karijeru, iako već igra na vrhunskom nivou"

Kako Vam je izgledala reprezntacija Crne Gore na meču sa Moldavijom?

"Crna Gora je odigrala odličnu utakmicu, igrači su pokazali zajedništvo, disciplinu, uz sjajnu atmosferu koja je bila i na tribinama i među fudbalerima. Nikog nije lako pobijediti u današnjem fudbalu, a posebno Moldaviju koja je već iznenadila u Podgorici i pobijedila 5:2. To je važna pobjeda za Crnu Goru, jer sam siguran da će Moldavija mnogima pomrsiti račune u ovim kvalifikacijama".

Kolike se šanse da se Crna Gora plasira na Evorpsko prvenstvo?

"Mislim da je Crna Gora na dobrom putu i da treba razmišljati pozitivno. UEFA je dosta olakšala sistem kvalifikacija za selekcije kao što su Crna Gora, skoro tri reprezentacije iz grupe idu na Evropsko prvenstvo i to je dobra prilika, šanse su svakako veće nego ranije. Pa makar da se Crna Gora plasira u baraž, zašto da ne"

Kako gledate na rivale u grupi?

"Mislim da je Rusija najveći favorit. Švedska nije kao prije, jer osim Ibrahimovića, koji je top klasa, sve ostalo je prosjek, što se i vidi po rezultatima u posljednje vrijeme. Austrija je neugodna, ali nije fudbalska sila, dok sam za Moldaviju već rekao da će nekom od favorita pokvariti planove. Crna Gora sigurno ima šansu da bude među najbolja tri tima u grupi".

Ko nije igrao Premijer ligu, ne zna šta je propustio

Mateja Kežman posebno prati svoje bivše klubove - za Atletiko Madrid je ubijeđen da može da ponovi prošlu sezoni, ili makar da opet bude ravnopravan sa Realom i Barselonom, a za Čelzi da može da se vrati na tron u Premijer ligi.

"Mislim da je Ćolo Simeone opet napravio dobar tim, igrači koji su otišli dobili su dobre zamjene, moguće da je Atletiko još kompletniji nego prošle sezone. Nije lako nositi se sa Realom i Barselonom, koji su giganti i u finansijskom i u svakom drugom smislu, ali Atletiku to uspijeva već dvije sezone, a prošle je čak bio i bolji od njih. Zato sam ubijeđen da će im parirati i ove, što je Atletiko već pokazao kada je bio bolji od Reala u Superkupu", kaže Kežman.

Na kormilo Čelzija prošle godine se vratio Žoze Murinjo - isti čovjek koji je trenirao Kežmana 2005... Murinjo i Kežman su tada osvojili titulu.

"Murinjo je ove sezone sve skockao kako treba. Sklopio je tim koji je baš po njegovom stilu i ukusu i zato vjerujem da je Čelzi na dobrom putu da osvoji titulu, iako u Engleskoj nikad nije lako davati prognoze. Tu su i Mančester siti i Mančester junajted, biće velika borba.

Kežman je igrao u brojnim velikim klubovima, takmičio se u najjačim evropskim ligama i živio u najvećim evropskim metropolama (London, Pariz, Madrid, Istanbul)... Fudbalski mu je, kako kaže, najviše prijalo dok je igrao u Engleskoj.

"Premijer liga je nešto jedinstveno i mnogo je propustio svaki igrač koji nije igrao u Engleskoj. Tek kada zaigrate u Premijer ligi i kada sve to doživite, vidite šta je najveća fudbalska scena. Od odnosa prema fudbalu, od odnosa navijača prema fudbalerima... Engleska nije uzalud kolijevka fudbala - zaključuje Mateja Kežman.

Galerija

Bonus video: